Kezdőlap (Tőkés réce)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tőkés réce

Állatok  Tőkehal  Törpe lajhármaki

Tőkés réce
A tőkés réce a házikacsa őse. A vadkacsáról egy utcát neveztek el Budapest XVII. kerületében, a Madárdombon. Fekete István ifjúsági regényében a Vukban a vadkacsa neve Tás.
Jegyei ...


TŐKÉS RÉCE
Anas platyrhynchos góca, törzsökréce, öregréce, dunai réce, nagykacsa ...

A tőkés réce más néven vadkacsa (Anas platyrhynchos) egy gerinchúrosok törzsébe, madarak osztályába, lúdalakúak rendjébe, récefélék családjába tartozó állatfaj.
A tőkés réce hímjét "gácsér" és nőstényét "tojó" névvel jelölünk.

A tőkés réce hazánk leggyakoribb récefaja, mely az ember közelségéhez is jól alkalmazkodott, így a városi, mesterséges tavakban is gyakran látható. A tojó barna alapszínű, sötétbarnás, feketés pettyekkel és csillogó kék, fehér szegélyű szárnytükörrel.

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
Angol: Mallard
Francia: Canard colvert
Német: Stockente
Román: Rata mare
Szerb: Divlja patka ...

Current page is 6.6.18: ~
6.6.19: Vadgerle
6.6.20: Vörösbegy
6.6.21: Zöldküllő ...

~ Anas platyrhynchos L.

A leggyakoribb récefaj. Tavasszal százával; ősszel, ezrével tűnik fel vizeinknél.

~
A ~ tartása, szaporítása egyszerű feladat, amennyiben lehetőségünk van egy kb. 3 m2 felületű kerti tó kialakítására.

Fajok: ~, nyári lúd V!, bütykös hattyú
Harkályalakúak: faodvakban rakják le tojásaikat, fiókáik fészekülők. Csőrük kemény, vésőszerű. Erős kúszólábukon két ujj előre, két ujj hátra néz(vetélőujj). Farkuk erős, merev, fákon a támaszkodásukat segíti.

A Madárház szomszédságában, a récék taván több fészekaljnyi ~-fióka (Anas plathyrhynchos) nevelkedett fel. A vörös ásólúd-fiókák (Tadorna ferruginea) is a tavon láthatóak már. A cigányrécék (Aythya nyroca) öt fiókája pedig egyelőre még biztonságos helyen nevelkedik.

Szürkenyakú koronás daru Balearica regulorum regulorum
Tarvarjú Geronticus eremita
~ Anas plathyrincos
Uhu Bubo bubo
Viola turákó Musophaga violacea
Vörösfülű bülbül Pycnonotus jocosus
Zöldszárnyú galamb Chalcophaps indica ...

Süvítő szárnycsapás, majd a tűz fölé érve, zagyva beszéd hallatszik, aztán csattan a víz s megszólal a ~ gácsérjának messzehangzó "háp, háp" szava.

A hegyvidéki tavak tipikus récefaja a hazánkban is tömeges ~ (Anas platyrhynchos), de egy ritkán előkerülő réce már igazi madaras élményt ad, ez az izlandi kerceréce (Barrow’s Goldeneye - Bucephala islandica). Ez a faj a bukórécékhez tartozik, vonuláskor a nagyobb tavakon időzik.

A vízparti nádasban és a sűrű növényzetben költ a vízicsibe (Porzana sp.), a szárcsa (Fulica atra), és a ~ (anas platyrhynchos), sőt ritkább esetekben a guvat (Rallus aquaticus) és akár a kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis) is.

A téli, vándorlási időszakban vízimadarak csapatai pihennek a Balaton vizén, úgy, mint a ~ (Anas platyrhynchos), szárcsa (Fulica atra), kerceréce (Bucephala clangula), a fütyülő réce (Anas penelope), a barátréce (Aythya ferina), és a vetési lúd (Anser fabalis).

Magyarország madarai-~A ~ vagy vadkacsa (Anas platyrhynchos) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.
Egész Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében a leggyakoribb récefaj.

~ (Anas platyrhynchos) állandó, áttelelelő
Nyílfarkú réce (Anas acuta) - rendszeres fészkelő, átvonuló
Böjti réce (Anas querquedula) - rendszeres fészkelő, átvonuló
Kanalas réce (Anas clypeata) - rendszeres fészkelő, átvonuló ...

Madárfajok Lúdalakúak Récefélék ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

A vadkacsák sokszor sípoló vagy hápogó hangot adnak ki. A piroscsőrű réce és az apáca-fütyülőréce magas hangon sípol, hogy más kacsákkal kommunikáljon. Más vadkacsák, mint a márványos réce vagy az örvös réce hápognak. A ~ hímje hangos hápogó hangot ad ki, amikor társat keres.

~ (vadkacsa) fajtaleírás
Sebright fajtaleírás
Selyem tyúk fajtaleírás
Törpe cochin fajtaleírás
Tollaslábú törpetyúk fajtaleírás
Chabo színváltozatok
Chabo fajtaleírás
Itáliai fajtaleírás
Baromfi fajták gyűrűméretei
Napos csibék fogadása ...

Szintén a nyílt vizen több alkalommal látható csörgő réce (Anas crecca), nyílfarkú réce (Anas acuta), kanalas réce (Anas clypeata), böjti réce (Anas querquedula). Szinte mindig jelen van a barát réce (Aythya ferina) és a ~ (Anas platyrchnchos).

Szent íbisz (Threskiornis aethiopicus)
~ (Anas plathyrhynchos)
Uhu (Bubo bubo)
Vörösvállú réce (Callonetta leucophrys)
© 2008-2011, Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.
Minden jog fenntartva.

Köztük néha ritka fajokat is megfigyelhetünk: csigaforgatót, aranylilét, kis godát, kőforgatót satöbbi Legnagyobb számban a ~ vonul át , számuk néha eléri a 20-30000-et is. A libák közül a nyárilúd és a nagylilik több ezres csapatai pihennek az őszi vizeken.

Nagy számban költ ~ (Anas platirchynchos), vízityúk (Gallinu chloropus), böjti réce (Anas querquedula). Az esti és hajnali órákban sok helyről szólnak a guvatok (Rallus aquaticus) kis vízicsibe (Porzana parva) sőt néhány pár pettyes vízicsibe (Porzana porzana) is él itt.

A vízimadarak közül a kis vöcsök (Podiceps ruficollis), a ~ (Anas platyrhynchos), a vízityúk (Gallinula chloropus), a pettyes vízicsibe (Porzana porzana) és a guvat (Rallus aquaticus) fészkel a tó környékének harmatkásás, gyékényes részén.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bagoly, Récék, Kócsag, Varjú, Gólya?

◄ Tőkehal   Törpe lajhármaki ►
 
RSS Mobile