Kezdőlap (Tőkés réce)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tőkés réce

Állatok  Tőkehal  Törpe lajhármaki

Tőkés réce
A tőkés réce a házikacsa őse. A vadkacsáról egy utcát neveztek el Budapest XVII. kerületében, a Madárdombon. Fekete István ifjúsági regényében a Vukban a vadkacsa neve Tás.
Jegyei ...


TŐKÉS RÉCE
Anas platyrhynchos góca, törzsökréce, öregréce, dunai réce, nagykacsa ...

A tőkés réce más néven vadkacsa (Anas platyrhynchos) egy gerinchúrosok törzsébe, madarak osztályába, lúdalakúak rendjébe, récefélék családjába tartozó állatfaj.
A tőkés réce hímjét "gácsér" és nőstényét "tojó" névvel jelölünk.

A tőkés réce hazánk leggyakoribb récefaja, mely az ember közelségéhez is jól alkalmazkodott, így a városi, mesterséges tavakban is gyakran látható. A tojó barna alapszínű, sötétbarnás, feketés pettyekkel és csillogó kék, fehér szegélyű szárnytükörrel.

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
Angol: Mallard
Francia: Canard colvert
Német: Stockente
Román: Rata mare
Szerb: Divlja patka ...

Current page is 6.6.18: Tőkés réce
6.6.19: Vadgerle
6.6.20: Vörösbegy
6.6.21: Zöldküllő ...

Tőkés réce Anas platyrhynchos L.

A leggyakoribb récefaj. Tavasszal százával; ősszel, ezrével tűnik fel vizeinknél.

Tőkés réce
A tőkés réce tartása, szaporítása egyszerű feladat, amennyiben lehetőségünk van egy kb. 3 m2 felületű kerti tó kialakítására.

Fajok: tőkés réce, nyári lúd V!, bütykös hattyú
Harkályalakúak: faodvakban rakják le tojásaikat, fiókáik fészekülők. Csőrük kemény, vésőszerű. Erős kúszólábukon két ujj előre, két ujj hátra néz(vetélőujj). Farkuk erős, merev, fákon a támaszkodásukat segíti.

A Madárház szomszédságában, a récék taván több fészekaljnyi tőkés réce-fióka (Anas plathyrhynchos) nevelkedett fel. A vörös ásólúd-fiókák (Tadorna ferruginea) is a tavon láthatóak már. A cigányrécék (Aythya nyroca) öt fiókája pedig egyelőre még biztonságos helyen nevelkedik.

Szürkenyakú koronás daru Balearica regulorum regulorum
Tarvarjú Geronticus eremita
Tőkés réce Anas plathyrincos
Uhu Bubo bubo
Viola turákó Musophaga violacea
Vörösfülű bülbül Pycnonotus jocosus
Zöldszárnyú galamb Chalcophaps indica ...

Süvítő szárnycsapás, majd a tűz fölé érve, zagyva beszéd hallatszik, aztán csattan a víz s megszólal a tőkés réce gácsérjának messzehangzó "háp, háp" szava.

A hegyvidéki tavak tipikus récefaja a hazánkban is tömeges tőkés réce (Anas platyrhynchos), de egy ritkán előkerülő réce már igazi madaras élményt ad, ez az izlandi kerceréce (Barrow’s Goldeneye - Bucephala islandica). Ez a faj a bukórécékhez tartozik, vonuláskor a nagyobb tavakon időzik.

A vízparti nádasban és a sűrű növényzetben költ a vízicsibe (Porzana sp.), a szárcsa (Fulica atra), és a tőkés réce (anas platyrhynchos), sőt ritkább esetekben a guvat (Rallus aquaticus) és akár a kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis) is.

A téli, vándorlási időszakban vízimadarak csapatai pihennek a Balaton vizén, úgy, mint a tőkés réce (Anas platyrhynchos), szárcsa (Fulica atra), kerceréce (Bucephala clangula), a fütyülő réce (Anas penelope), a barátréce (Aythya ferina), és a vetési lúd (Anser fabalis).

Magyarország madarai-Tőkés réceA tőkés réce vagy vadkacsa (Anas platyrhynchos) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.
Egész Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében a leggyakoribb récefaj.

Tőkés réce (Anas platyrhynchos) állandó, áttelelelő
Nyílfarkú réce (Anas acuta) - rendszeres fészkelő, átvonuló
Böjti réce (Anas querquedula) - rendszeres fészkelő, átvonuló
Kanalas réce (Anas clypeata) - rendszeres fészkelő, átvonuló ...

Madárfajok Lúdalakúak Récefélék Tőkés réce
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

A vadkacsák sokszor sípoló vagy hápogó hangot adnak ki. A piroscsőrű réce és az apáca-fütyülőréce magas hangon sípol, hogy más kacsákkal kommunikáljon. Más vadkacsák, mint a márványos réce vagy az örvös réce hápognak. A tőkés réce hímje hangos hápogó hangot ad ki, amikor társat keres.

Tőkés réce (vadkacsa) fajtaleírás
Sebright fajtaleírás
Selyem tyúk fajtaleírás
Törpe cochin fajtaleírás
Tollaslábú törpetyúk fajtaleírás
Chabo színváltozatok
Chabo fajtaleírás
Itáliai fajtaleírás
Baromfi fajták gyűrűméretei
Napos csibék fogadása ...

Szintén a nyílt vizen több alkalommal látható csörgő réce (Anas crecca), nyílfarkú réce (Anas acuta), kanalas réce (Anas clypeata), böjti réce (Anas querquedula). Szinte mindig jelen van a barát réce (Aythya ferina) és a tőkés réce (Anas platyrchnchos).

Szent íbisz (Threskiornis aethiopicus)
Tőkés réce (Anas plathyrhynchos)
Uhu (Bubo bubo)
Vörösvállú réce (Callonetta leucophrys)
© 2008-2011, Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.
Minden jog fenntartva.

Köztük néha ritka fajokat is megfigyelhetünk: csigaforgatót, aranylilét, kis godát, kőforgatót satöbbi Legnagyobb számban a tőkés réce vonul át , számuk néha eléri a 20-30000-et is. A libák közül a nyárilúd és a nagylilik több ezres csapatai pihennek az őszi vizeken.

Nagy számban költ tőkés réce (Anas platirchynchos), vízityúk (Gallinu chloropus), böjti réce (Anas querquedula). Az esti és hajnali órákban sok helyről szólnak a guvatok (Rallus aquaticus) kis vízicsibe (Porzana parva) sőt néhány pár pettyes vízicsibe (Porzana porzana) is él itt.

A vízimadarak közül a kis vöcsök (Podiceps ruficollis), a tőkés réce (Anas platyrhynchos), a vízityúk (Gallinula chloropus), a pettyes vízicsibe (Porzana porzana) és a guvat (Rallus aquaticus) fészkel a tó környékének harmatkásás, gyékényes részén.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bagoly, Récék, Kócsag, Varjú, Gólya?

◄ Tőkehal   Törpe lajhármaki ►
 
RSS Mobile