Kezdőlap (Teknős)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Teknős

Állatok  Tehénantilop  Téli kenderike

Mór teknős
(Testudo graeca)
Spur-thighed tortoise Maurische Landschildkröte
KorytnačkaĹžltohnedá ...


Mór teknős (Testudo graeca)
Angol: Spur-thighed Tortoise
Francia: Tortue mauresque
Német: Maurische Landschildkröte
Román: Broasca testoasa de uscat
Szerb: Grčka kornjača ...

Kérgesteknős-félék (Dermochelyidae)
Kérgesteknős (Dermochelys coriacea coriacea)
Tengeriteknős-félék (Cheloniidae) ...

Pézsmateknős: gondozási tippek
A pézsmateknősök szeretnek úszni, ezért egy elég nagy tartályra van szükségük, hogy kiélhessék ezt a hobbijukat. Az akvárium az a hely, ahol a teknősöd több, mint húsz évig fog élni, így tekintsd azt egy befektetésnek. Részletek » ...

Elefántteknős
Elefántteknős ( Testudo elephantopus )
Az elefántteknős vagy más néven galápagosi óriásteknő a Galápagos szigetcsoport egyes szigetein őshonos állat. Mérete meghökkentően hatalmas: egyes példányok 1,50 méter hosszúak, 1,20 méter szélesek és csaknem 1 méter magasak.

A(z) '~ök' kategóriába tartozó szócikkek
A kategóriához tartozó következő 8 lapot listázza ez az oldal (az összes lap száma a kategóriában: 8).
...

~ünk ősi hazája a Földközi-tenger északi részén fekvő országokban van, mégpedig csak a görög félszigeten és az Appennini-félszigeten s az ezekhez tartozó szigeteken. Tristram szerint előfordul, mégpedig nagy tömegben, Szíriában is.

A ~ök alkotása annyira sajátságos és olyan lényegesen eltér a hüllők osztályának többi tagjáétól, hogy semmiféle más állattal össze nem téveszthetők.

A ~ök nagyon szeretnek sütkérezni és általában kedvelik a meleget, ezért a víznek el kell érnie a 25-30 C-os hőmérsékletet. Ezt megfelelően fűtött lakásban könnyen megteremthetjük csekély belső fűtéssel, a közismert akváriumi fűtőberen-dezésekkel.

Mocsári ~ - Emys orbicularis
Védett állatok: gerincesek: hüllők.
Természetvédelmi értéke: 50.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, hüllők osztálya, ~ök rendje.

A mocsári ~ páncéljának hossza körülbelül 20 centiméter. Egyes (nem magyarországi) populációkban elérheti a 30 centimétert is.

A mocsári ~ mintegy 15-20 cm-es páncélhosszúságú, állóvizekbe gyakori, ragadozó vízi~. A páncél csontos lemezeit szarupajzsok borítják, amelyek alapszíne többnyire sötétbarna vagy zöldesfekete, rajta élénk vagy elmosódott, középről sugarasan szétterjedő citromsárga pettyezettség látható.

Nyakrejtő ~ök rendje (Cryptodira)
Szárazföldi~-félék családja (Testudinidae) ...

MOCSÁRI TEKNŐS
Emys orbicularis
Ismertetés
Egyetlen vadon élő hazai ~fajunk, esnél fogva összetéveszthető más hüllővel.

~-nap a Naplás-tónál
Nyit a Tisza-tavi Ökocentrum
Mentett madarakat is szabadon engedtek
Újra lovas fakitermelés a Sóstói-erdőben
Újjászületett az állatkerti Nagytó és Sziklakert
Megújul a Pálmaház és környéke
Mentett állatokat engedtek szabadon Somogyban ...

~ök és szalmonella
A ~ök többsége, közülük is leginkább a szárazföldi fajok szalmonellát terjeszthetnek. A szalmonella egy baktérium, mely állatról emberre is terjedhet. Ma mintegy 200 olyan szalmonella fajt ismerünk, amelyet hüllők terjesztenek.

~ök rendje
A hüllők osztályának egyik rendje. A ~ök mintegy 300 faja a tengerekben, édesvizeken és a szárazföldön egyaránt elterjedt. A vízi ~ök általában ragadozók, a szárazföldiek növényevők. Fogazatuk nincs, szájukban erős szarukáva van helyette.

A ~ök testét bőrcsontokból álló szilárd tok, a teknő veszi körül. Ez két részből áll, a hátpajzsból és a mellvértből.
Egyetlen őshonos fajunk a mocsári ~.

Görög~ (Testudo hermanni) (ijen tekim lesz.)
Leírása A görög~ közepes méretű állat (valahol az egér és az elefánt között helyezhető el a skálán), a nőstény 18-25 centiméter, a hím 14-18 páncélhosszúságúra nő. Szélessége 12-14 centiméter.

Görög~ (Testudo Hermanni Gmelin)
Kéknyelvű Szkink (Tiliqua Gigas Gigas)
Vörösfülű Ékszer~ (Trachemys Scripta Elegans) ...

Mocsári ~
A mocsári ~ (Emys orbicularis) hazánk egyetlen ~faja. Magyarországon ma még aránylag nagy számban él, ám állományát számos veszély fenyegeti, egyedszáma csökken.

A mocsári ~ (Emys orbicularis) a ~ök között a legészakabbra előforduló, nagy elterjedési területű faj. Hazánkban elsősorban síkvidéki faj, álló vagy lassú folyású vizekben honos. Egyetlen őshonos ~fajunk, VÉDETT! ...

Leves~
Latin neve: Chelonia mydas
Rend: ~ök
Család: tengeri ~ök
Élőhely: Földközi-tenger és melegebb óceánok
Testsúly: 180 kg
Testméret: 1,5 m
Szaporodás: tojásokkal
Táplálkozás: moszatok, mangróvefák levelei, rákok, halak ...

Aligátor~ (Chelydra serpentina)
Botsáska (Phasmatodea)
Gabonasikló (Elaphe guttata)
Görög~ (Testudo hermani)
Kéknyelvű szkink (Tiliqua gigas)
Királypiton (Python regius)
Sarkantyús~ (Geochelone sulcata)
Szakállas agáma (Pogona vitticeps) ...

Mocsári ~ >>
Zöld gyík >>
Egyetlen őshonos ~fajunk, bár manapság élőhelyein mind nagyobb számban vannak jelen a megunt és kiengedett idegen fajú ~ök is (Trachemys scripta). Teste zömök, hátpáncélja jobbára ovális, hátrafelé kiszélesedő és enyhén domború. Általában páncél hossza nem...

Amikor a ~t halnak nézik.
National Geographic
A latin-amerikai országokban húsvét környékén a fokozottan veszélyeztetett tengeri ~ök ezrei végzik ínyenc falatként a fazékban.

Alligátor ~ Chelydra serpentina
Duméril madagaszkári boa Acrantophis dumerili
Fehértorkú varánusz Varanus albigularis
Gabonasikló Elaphe guttata
Görög ~ Testudo hermanni
Kaliforniai királysikló Lampropeltis getulus
Kéknyelvű szkink Tiliqua gigas ...

Szárazföldi ~félék - Testudinidae
Cylindraspis borbonica
Cylindraspis indica
Cylindraspis inepta
Cylindraspis peltastes
Cylindraspis triserrata
Cylindraspis vosmaeri
Geochelone nigra galapagoensis ...

Borneói folyami~
Veszélyeztetett fajnak számít, mivel húsát a Távol-Keleten sokan ínyencségnek tartják. Ugyanezekből a ~ökből olyan szereket is készítenek Kelet-Ázsiában, amelyek a népi hagyomány szerint gyógyhatással bírnak.
Bővebben ...

Nagy tömegben él az elmocsarasodott tavakban a mocsári ~ (Emys orbicularis).
A Pacsmagi-halastavak legjelentősebb természetvédelmi értékét a madárvilága jelenti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28.

Az egyik kimagasló példája ennek a kaliforniai üreg~ (Gopherus agassizii) esete: a hollók előszeretettel vadásznak a lassú mozgású, még lágy páncélzatú fiatal ~ökre, s ezzel komoly veszélyt jelentenek a ~populációra nézve.

Egyrészt óriási hüllők, termetes pitonok és aldabrai ~ök élnek itt, másrészt itt kaptak helyet a sertésfélék közé tartozó, látványos agyarú babiruszák is.

A védett kétéltűek és hüllők közül a sárgahasú unka (Bombina bombina), a levelibéka (Hyla arborea), és a mocsári ~ (Emys orbicularis) egyaránt előfordul.
Vándorlási időszakban az Ipoly folyóra akár 30 000 vízimadár is érkezik, táplálkozni, éjszakázni.

A halászsas szinte kizárólag halat eszik, bár tápláléklistáján néha apró emlősök, ~ök, récék, tengeri kagylók, békák, rákok és vízicsigák is szerepelnek. A csigákat a sziklán töri össze. Akár kg-os halat is ki tud emelni, pedig maga átlagosan csak 1,7 kg-ot nyom.

Ugyanakkor egyes hüllőfajok szaporodási helyei is a figyelem középpontjában állnak, elsősorban a mocsári ~ (Emys orbicularis) esetében van kiemelt jelentősége, hiszen jelentős állománya él a Hortobágy-Berettyó folyóban, ...

A benne szereplő állatok sorrendben: pápaszemes kajmán (Caiman crocodilus), közönséges leves~ (Chelonia mydas), gyémánt csörgőkígyó (Crotalus adamanteus), hidasgyík (Sphenodon punctatus)
Hozzáadta: Proki
A hüllők (Reptilia) egy gerinchúrosok törzsébe tartozó állatosztály.

Más állatfajok is megtalálhatóak Malajziában, mint például medvék, krokodilok, elefántok, leopárdok, majmok, párducok, rinocéroszok és kígyók. Borneó mintegy 160 kígyófajnak ad otthont, köztük mérgező kobráknak és tengeri kígyóknak is. A hét ismert ~faj mindegyike, ...

A rajzot nem kedvelő gyerekek a madarakról szóló totó helyes kitöltésével nyerhettek jutalmakat. A fődíj a nagyoknál egy hullámos papagáj kalitkával, a kicsiknél egy ~ volt terráriummal. A kiállítás előterében keleti és hagyományos édességeket vehettek a látogatók.

igazi kétéltű élőhelyek, igen nagy számban élnek itt a tavi-, kistavi-, kecskebéka fajkomplex egyedei (Rana spp), barna varangy (Bufo bufo), leveli béka (Hyla arborea), vöröshasú unka (Bombina bombina). A hüllők közül jelentős állományai vannak a vízisiklónak (Natrix natrix) és mocsári ~nek ...

A kétéltűek közül gyakran láthatjuk a pettyes- és a tarajos gőtét (Triturus vulgaris, T. cristatus), az erdei békát (Rana dalmatina) és a zöld levelibékát (Hyla arborea). A hüllők közül a mocsári ~ (Emys orbiculáris), a vízisikló (Natrix natrix) és a zöld gyík (Lacerta viridis) a gyakoriak.

A másik fele 30% reszelt keménytojás (vagy esetleg tojásos gyári lágyeleség), 10% kockára vágott alma vagy bármi idény jellegű gyümölcs és 10% gammarus (~eleség, szárított rákocskák). A receptért külön köszönet Gelencsér Viktóriának.

A radarral végzett vizsgálatok szintén azt mutatják, hogy a madarak a csillagok alapján tájékozódnak, ami - ma már tudjuk - nem egyedülálló az állatvilágban: például a tengeri ~ök is ezzel a módszerrel navigálnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kígyó, Kutya, Kígyók, Papagáj, Macska?

◄ Tehénantilop   Téli kenderike ►
 
RSS Mobile