Kezdőlap (Teknős)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Teknős

Állatok  Tehénantilop  Téli kenderike

Mór teknős (Testudo graeca)
Angol: Spur-thighed Tortoise
Francia: Tortue mauresque
Német: Maurische Landschildkröte
Román: Broasca testoasa de uscat
Szerb: Grčka kornjača ...


Kérgesteknős-félék (Dermochelyidae)
Kérgesteknős (Dermochelys coriacea coriacea)
Tengeriteknős-félék (Cheloniidae) ...

Pézsmateknős: gondozási tippek
A pézsmateknősök szeretnek úszni, ezért egy elég nagy tartályra van szükségük, hogy kiélhessék ezt a hobbijukat. Az akvárium az a hely, ahol a teknősöd több, mint húsz évig fog élni, így tekintsd azt egy befektetésnek. Részletek » ...

Barnateknős (Geomyda Gray)
[Más neve: Nicoria.]
A barnateknősök nemcsak Ázsia állatai, hanem több fajuk Közép- és Dél-Amerikában is előfordul. Szintén édesvízi teknősök; gerinclemezeik hátulsó szélei rövidek.

A mocsári teknős (Emys orbicularis) a teknősök (Testitudines) rendjébe és a mocsáriteknős-félék (Emydidae) családjába tartozó faj.

~ünk ősi hazája a Földközi-tenger északi részén fekvő országokban van, mégpedig csak a görög félszigeten és az Appennini-félszigeten s az ezekhez tartozó szigeteken. Tristram szerint előfordul, mégpedig nagy tömegben, Szíriában is.

A ~ök nagyon szeretnek sütkérezni és általában kedvelik a meleget, ezért a víznek el kell érnie a 25-30 C-os hőmérsékletet. Ezt megfelelően fűtött lakásban könnyen megteremthetjük csekély belső fűtéssel, a közismert akváriumi fűtőberen-dezésekkel.

Mocsári ~ - Emys orbicularis
Védett állatok: gerincesek: hüllők.
Természetvédelmi értéke: 50.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, hüllők osztálya, ~ök rendje.

A mocsári ~ páncéljának hossza körülbelül 20 centiméter. Egyes (nem magyarországi) populációkban elérheti a 30 centimétert is.

A mocsári ~ mintegy 15-20 cm-es páncélhosszúságú, állóvizekbe gyakori, ragadozó vízi~. A páncél csontos lemezeit szarupajzsok borítják, amelyek alapszíne többnyire sötétbarna vagy zöldesfekete, rajta élénk vagy elmosódott, középről sugarasan szétterjedő citromsárga pettyezettség látható.

Nyakrejtő ~ök rendje (Cryptodira)
Szárazföldi~-félék családja (Testudinidae) ...

MOCSÁRI TEKNŐS
Emys orbicularis
Ismertetés
Egyetlen vadon élő hazai ~fajunk, esnél fogva összetéveszthető más hüllővel.

~-nap a Naplás-tónál
Nyit a Tisza-tavi Ökocentrum
Mentett madarakat is szabadon engedtek
Újra lovas fakitermelés a Sóstói-erdőben
Újjászületett az állatkerti Nagytó és Sziklakert
Megújul a Pálmaház és környéke
Mentett állatokat engedtek szabadon Somogyban ...

~ök és szalmonella
A ~ök többsége, közülük is leginkább a szárazföldi fajok szalmonellát terjeszthetnek. A szalmonella egy baktérium, mely állatról emberre is terjedhet. Ma mintegy 200 olyan szalmonella fajt ismerünk, amelyet hüllők terjesztenek.

~ök rendje
A hüllők osztályának egyik rendje. A ~ök mintegy 300 faja a tengerekben, édesvizeken és a szárazföldön egyaránt elterjedt. A vízi ~ök általában ragadozók, a szárazföldiek növényevők. Fogazatuk nincs, szájukban erős szarukáva van helyette.

A ~ök testét bőrcsontokból álló szilárd tok, a teknő veszi körül. Ez két részből áll, a hátpajzsból és a mellvértből.
Egyetlen őshonos fajunk a mocsári ~.

Görög~ (Testudo hermanni) (ijen tekim lesz.)
Leírása A görög~ közepes méretű állat (valahol az egér és az elefánt között helyezhető el a skálán), a nőstény 18-25 centiméter, a hím 14-18 páncélhosszúságúra nő. Szélessége 12-14 centiméter.

Görög~ (Testudo Hermanni Gmelin)
Kéknyelvű Szkink (Tiliqua Gigas Gigas)
Vörösfülű Ékszer~ (Trachemys Scripta Elegans) ...

Mocsári ~
A mocsári ~ (Emys orbicularis) hazánk egyetlen ~faja. Magyarországon ma még aránylag nagy számban él, ám állományát számos veszély fenyegeti, egyedszáma csökken.

A mocsári ~ (Emys orbicularis) a ~ök között a legészakabbra előforduló, nagy elterjedési területű faj. Hazánkban elsősorban síkvidéki faj, álló vagy lassú folyású vizekben honos. Egyetlen őshonos ~fajunk, VÉDETT! ...

Aligátor~ (Chelydra serpentina)
Botsáska (Phasmatodea)
Gabonasikló (Elaphe guttata)
Görög~ (Testudo hermani)
Kéknyelvű szkink (Tiliqua gigas)
Királypiton (Python regius)
Sarkantyús~ (Geochelone sulcata)
Szakállas agáma (Pogona vitticeps) ...

Mocsári ~ >>
Zöld gyík >>
Egyetlen őshonos ~fajunk, bár manapság élőhelyein mind nagyobb számban vannak jelen a megunt és kiengedett idegen fajú ~ök is (Trachemys scripta). Teste zömök, hátpáncélja jobbára ovális, hátrafelé kiszélesedő és enyhén domború. Általában páncél hossza nem...

Amikor a ~t halnak nézik.
National Geographic
A latin-amerikai országokban húsvét környékén a fokozottan veszélyeztetett tengeri ~ök ezrei végzik ínyenc falatként a fazékban.

Alligátor ~ Chelydra serpentina
Duméril madagaszkári boa Acrantophis dumerili
Fehértorkú varánusz Varanus albigularis
Gabonasikló Elaphe guttata
Görög ~ Testudo hermanni
Kaliforniai királysikló Lampropeltis getulus
Kéknyelvű szkink Tiliqua gigas ...

Szárazföldi ~félék - Testudinidae
Cylindraspis borbonica
Cylindraspis indica
Cylindraspis inepta
Cylindraspis peltastes
Cylindraspis triserrata
Cylindraspis vosmaeri
Geochelone nigra galapagoensis ...

Borneói folyami~
Veszélyeztetett fajnak számít, mivel húsát a Távol-Keleten sokan ínyencségnek tartják. Ugyanezekből a ~ökből olyan szereket is készítenek Kelet-Ázsiában, amelyek a népi hagyomány szerint gyógyhatással bírnak.
Bővebben ...

Nagy tömegben él az elmocsarasodott tavakban a mocsári ~ (Emys orbicularis).
A Pacsmagi-halastavak legjelentősebb természetvédelmi értékét a madárvilága jelenti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28.

Az egyik kimagasló példája ennek a kaliforniai üreg~ (Gopherus agassizii) esete: a hollók előszeretettel vadásznak a lassú mozgású, még lágy páncélzatú fiatal ~ökre, s ezzel komoly veszélyt jelentenek a ~populációra nézve.

Egyrészt óriási hüllők, termetes pitonok és aldabrai ~ök élnek itt, másrészt itt kaptak helyet a sertésfélék közé tartozó, látványos agyarú babiruszák is.

A védett kétéltűek és hüllők közül a sárgahasú unka (Bombina bombina), a levelibéka (Hyla arborea), és a mocsári ~ (Emys orbicularis) egyaránt előfordul.
Vándorlási időszakban az Ipoly folyóra akár 30 000 vízimadár is érkezik, táplálkozni, éjszakázni.

A halászsas szinte kizárólag halat eszik, bár tápláléklistáján néha apró emlősök, ~ök, récék, tengeri kagylók, békák, rákok és vízicsigák is szerepelnek. A csigákat a sziklán töri össze. Akár kg-os halat is ki tud emelni, pedig maga átlagosan csak 1,7 kg-ot nyom.

Ugyanakkor egyes hüllőfajok szaporodási helyei is a figyelem középpontjában állnak, elsősorban a mocsári ~ (Emys orbicularis) esetében van kiemelt jelentősége, hiszen jelentős állománya él a Hortobágy-Berettyó folyóban, ...

A benne szereplő állatok sorrendben: pápaszemes kajmán (Caiman crocodilus), közönséges leves~ (Chelonia mydas), gyémánt csörgőkígyó (Crotalus adamanteus), hidasgyík (Sphenodon punctatus)
Hozzáadta: Proki
A hüllők (Reptilia) egy gerinchúrosok törzsébe tartozó állatosztály.

A rajzot nem kedvelő gyerekek a madarakról szóló totó helyes kitöltésével nyerhettek jutalmakat. A fődíj a nagyoknál egy hullámos papagáj kalitkával, a kicsiknél egy ~ volt terráriummal. A kiállítás előterében keleti és hagyományos édességeket vehettek a látogatók.

igazi kétéltű élőhelyek, igen nagy számban élnek itt a tavi-, kistavi-, kecskebéka fajkomplex egyedei (Rana spp), barna varangy (Bufo bufo), leveli béka (Hyla arborea), vöröshasú unka (Bombina bombina). A hüllők közül jelentős állományai vannak a vízisiklónak (Natrix natrix) és mocsári ~nek ...

A kétéltűek közül gyakran láthatjuk a pettyes- és a tarajos gőtét (Triturus vulgaris, T. cristatus), az erdei békát (Rana dalmatina) és a zöld levelibékát (Hyla arborea). A hüllők közül a mocsári ~ (Emys orbiculáris), a vízisikló (Natrix natrix) és a zöld gyík (Lacerta viridis) a gyakoriak.

A másik fele 30% reszelt keménytojás (vagy esetleg tojásos gyári lágyeleség), 10% kockára vágott alma vagy bármi idény jellegű gyümölcs és 10% gammarus (~eleség, szárított rákocskák). A receptért külön köszönet Gelencsér Viktóriának.

A radarral végzett vizsgálatok szintén azt mutatják, hogy a madarak a csillagok alapján tájékozódnak, ami - ma már tudjuk - nem egyedülálló az állatvilágban: például a tengeri ~ök is ezzel a módszerrel navigálnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kígyó, Kutya, Kígyók, Papagáj, Macska?

◄ Tehénantilop   Téli kenderike ►
 
RSS Mobile