Kezdőlap (Szarvas)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szarvas

Állatok  Szarka  Szarvasbogár

Szarvasbogár
A nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) egy közismert európai rovarfaj, a kontinens legtermetesebb bogara. A közhasználatban többnyire csak szarvasbogár néven emlegetik.


Szarvas kerep (Lotus corniculatus)
A hármas levél két nagy pálhával (néha látszólag ötös), a sárga virágok fejecskeszerű ernyőt alkotnak, a levélkék keskenyedő vállúak.
Réteken, legelőkön gyakori. (V-IX.) ...

A szarvas Európa erdeinek jellegzetes vadja. A szarvas párzási időszakban bőgni szokott, társadalmi élete igen összetett. Mivel a szarvas állományát ragadozók már nem veszélyeztetik, jelentős ökológiai problémákat vet fel azzal, hogy kárt okoz a faállományban.

A szarvas az indiánok szemében
A szarvas az indián mondavilágban a kifinomultság, a gondoskodás és a jóság jelképe. A hiedelem szerint a szarvasban lakozó szellem kedvessége és kifinomultsága képviseli a Nagy Szellem mindannyiunkra és mindenre kiterjedő szeretetét.

A gímszarvas
Kelet-európai gímszarvas / Red deer / Rotwild

(Cervus elaphus hippelaphus) ...

~
(Cervus L., l. a mellékelt képet), a kérődző párosujjuak alrendjnek Sz.-félék (Cervina) családjába tartozó állatnem. Fajainak teste nyulánk, karcsu. A him homlokán két oldalt ágas szarvakat, illetőleg agancsokat (l. o.) visel. Könnygödreik jól fejlettek.

~félék (Cervidae)
Goldfuss, 1820
Fajok 4 alcsalád, 16 nem, 46 faj.
A ~ok 43 faja az őzek 2 fajával és a víziőzzel együtt a ~félék családját alkotja.

Kisebb termetű ~faj, mérete alfajonként változó (pl. testtömege 60 - 300 kg között). Nyári sötét és téli szürke színű bundáját világos szőrzet tarkítja nyaktájékán és farán. Jellegzetessége agancsa mellett széles és lapos csülkei, melyek a hóban és a mocsárban segítik biztos lépéseiket.

~tyúk (Tragopan Cuv.)
[Régebbi nevük: Ceratornis F.]
Testük zömök, csőrük rövid és meglehetős gyenge, lábuk rövid, de erős sarkantyúval fegyverezett; a szárny hossza közepes. A 18 tollból álló farok rövid és széles.

A rén~
- Share -
Európa északi területein és Észak-Amerikában honosak, de Grönlandra és Izlandra is betelepítették a rén~okat.

Kaffer ~varjak az állatkertekben:
Bár a kaffer ~varjú nem közvetlenül veszélyeztetett faj, ám markáns megjelenésével az állatkertekben élőhelyük pusztítására, és élőhelyének, az afrikai szavannáknak veszélyeztetett fajaira lehet vele felhívni a látogatók figyelmét.

Jávor~
Nagy testű, lapátos agancsú északi ~féle.
Összetett szó, amelynek előtagja a régi magyar nyelvben bölény jelentéssel bírt. Ez bizonytalan eredetű, talán a német Auerochse (őstulok) összetétel első tagjából eredt.

Repülő ~bogarakat leginkább fülledt, vihar előtti időszakban vagy csendes meleg estéken lehet megfigyelni.

A pettyes ~ más ~októl eltérően inkább nappal aktív. A ~ok nőstények által vezetett kisebb-nagyobb csordákban élnek. A kicsinyek fiatal állatként is ezekben a csordákban maradnak, amelyekhez a bikák az üzekedési időszakon kívül csak időszakosan csatlakoznak.

~bogár [Lucanus cervus]
Stag Beetle
A ~bogár Magyarország legnagyobb bogara, mely 5 cm hosszúra is megnő. Általában öregebb tölgyesekben található. A ~okhoz hasonlóan szarvuk csak a hímeknek van, akik verekedésre használják azt.

A ~bogár hímjének rágói erősen túlfejlődtek, innen kapták a nevüket. Lárvái korhadékban fejkődnek, a kifejlett állat növényi nedvekkel táplálkozik.

DÁM~
CERVUS DAMA
A dám valaha Európában is őshonos volt, de a jégkorszakban kipusztult, Kis-Ázsiában azonban megmaradt. Hazánkban a visszatelepítéseknek köszönhetően található meg újból nagyon jól alkalmazkodott hazánk természeti adottságaihoz.

Disznó~
A disznó~ (Axis porcinus) a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe és a ~félék (Cervidae) családjába tartozó faj.
Megjelenése ...

~hal
Erősen lapított, kerekded teste, hosszú, vékony orra és kis szája van, ez utóbbi tele hosszú, tüskeszerű fogakkal. A hátúszó ostorszerűen meghosszabbodik. Maximális testhossz 23cm, az átlagos testhossz 21cm (NG).
Bővebben ...

A ~csőrű madarak legnagyobb képviselői közé tartoznak. Hatalmas felfelé ívelő szarvuk van. Tekintélyes méreteik ellenére ügyesen, nagyokat szökkenve mozognak az ágak között, vagy erőteljes, hangos szárnycsattogással repkednek a fák fölött.

A ~marhák is nyugtalanok eső, időváltozás előtt. Igen nyalogatják az orrukat, és magasra tartott fejjel szimatolják az esőt.

Díszes ~béka
Latin neve: Ceratophrys ornata
Rend: farkatlan kétéltűek
Család: varangyfélék
Élőhely: Argentína és Brazília őserdei
Testméret: 10-12 cm
Szaporodás: pete
Táplálkozás: egerek, békák, gyíkok ...

Tápnövény:~kerep és más hüvelyesek
Elterjedés:Európa,az egyetlen busalepke Írországban
Repülési idő:Április-Június,Július-Augusztus ...

Schomburgk ~a Thaiföldön élt. A faj úgy halt ki, hogy egyetlen nyugati természettudós sem látta az állatot természetes környezetében. Egyetlen kitömött példányt és néhány agancsos trófeát őriznek a világban.

Egy pár dám~ látható az állatkertben.
Fotó: Endrédi Lajos
Fogadjon örökbe egy dám~t! ...

A gím~ (Cervus elaphus), az őz (Capreolus capreolus), a vaddisznó (Sus scrofa) nagy számban él itt, melynek a természetvédelem "nem nagyon örül". A sikeres vadászat érdekében általában nagyobb a számuk, mint az erdők vadeltartó képessége.

korhadó fában fejlődő bogarak számára, mint például a területen Natura 2000 jelölő faj ~bogár (Lucanus cervus) és a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), vagy az orrszarvú bogár (Oryctes nasicornis) és a pompás virágbogár (Potosia aeruginosa) számára.

Magyar szürke ~marha
A magyar szürke valódi hungarikum, Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállat. Szilajságával, szépségével és őserőt sejtető megjelenésével az egész világon ismert alföldi jellegzetességek egyike.
tovább ...

Táplálkozás: ~félék, madarak, rágcsálók, rovarok
Szaporodás: 105-110 napos vemhesség után 2-4 kölyök születik
Élettartam: 8-10 év
Szociális viselkedés: Magányos, rejtett életmódot élő állat.

Milu vagy Dávid~
(Elaphurus davidianus)
Angolul: Milu or Pere David's deer
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Család: ~félék (Cervidae) ...

Európa legjobbjai közt ~ és Bóly
4200 autót vált ki a spéci hőtározó
Idén már 54 ezer hektár égett le
Expedícióztunk a háztartásokban
Hortobágyon landoltak a reptéri madarak
Bálnavédelmi tervek a Panama-csatornánál
Csalóka modellek a globális vízháztartásról
Agresszív lazacok algaméregtől ...

A területről a nedves rétek ~marhával történő túllegeltetése következtében eltűnt a haris és a sárszalonka, drasztikusan csökkent a sárgabillegetők, bíbicek, rozsdáscsukok, réti tücsökmadarak fészkeinek száma.
Az utóbbi években folyamatosan csökkent a gémtelep költési sikeressége.

Az emberke egyébiránt olyan volt, mint egy indonéziai bevándorló, akit egy nagydarab kanadai ~ról neveztek el. Talán éppen ezért kellett elharapni a neve elején a "Hierony"-t.
Az emberke, akit eredetileg vártunk, Condo úr (Khondónak ejtendő) volt, akinek kalauzolnia kellett volna minket.

Egy 25 méter hosszú kék bálna súlya megegyezik 30 elefánt vagy 150 ~marha súlyával. A mezozoikum földtörténeti időben élő legnagyobb Sauropoda dinoszauruszok sem érték el ennek a bálnának a testsúlyát.
A kék bálna tömegét az állat hatalmas méretei miatt igen nehéz megmérni.

Az egész állat megjelenése "sportos" ~marhaszerű, engem " különösen a bikák kormos tekintete és hatalmas nyaklebenye miatt " a szilaj magyar szürkemarhára emlékeztetnek.

Csak egymagukban ajánlatos tartani a ~békákat, ezek a nagy-szájú haspókok ugyanis még a saját magukkal csaknem megegyező méretű állatokra is rátámadnak.
Teknősök. A legtöbb teknősfajt kellően nagy helyen csoportosan is lehet tar-tani.

Ezen a területen él a legtöbb medvefajta, a rén~, a már szitne kihalt bölény. A talaj télen akár 1000 méterig is lefagyhat. A tajga nem csak észak-déli irányú, hanem kelet-nyugati övezetességet is mutat. Északról délre: északon többségben láp található, aminek jellegzetes növénye a tőzegmoha.

A terület egyik felén a dámvadak karámja kapott helyet, ahol a hazai erdőkben is honos ~félén kívül a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak.

Abban is különbözik a többi ragadozótól, hogy sokféle a tápláléka: a bogyóktól kezdve, a gyümölcsökön, szöcskéken, egereken és döghúson át, a gím~, a jávor~, vagy a bölényig mindent megeszik.

A tölgy öreg tuskóiban él a ritka ~bogár (Lucanus cervus) pajorja, míg a kis ~bogár (Dorcus parallelepipedus) gyakoribb. A korhadó, pudvásodó tönkökben táplálkoznak a színpompás virágbogarak (Cetonia-, Potosia-fajok) lárvái. A száraz, de nem korhadó tuskókban számos cincérfaj fejlődik.

bivaly, ~, majom, vaddisznó) lesben figyeli, majd üldözőbe veszi és elharapja nyaki ereit, így öli meg a zsákmányt. Ha nincs sok táplálék, akkor apróállatokat (pl. hangyákat és a békákat) sem veti meg.

Ide tartoznak a sértések, antilopok, ~ok. A tápláléklánc tetején a ragadozók állnak. Ez is egy népes csoport. Őket jellegzetes fogazatuk alapján lehet elkülöníteni a többiektől. Nekik már vannak zápfogaik, melyek kiemelkednek a fogsorból. Metszőfogaik általában éles csúcsú vágófogak.

Jellegzetes negyed gömb alakú, a molnár fecskétől lényegesen nyitottabb fészkét gyakran építi (~marha, ló, sertés, csirke) istállóba, ólba. Nagyobb tavak, nádas, mocsaras területek körzetében, valamint a nagyszámú háziállatot tartó településeken gyakoribb és sűrűbb fészkelésére számíthatunk.

Éjszaka vadászik, főleg nagytestű növényevőkre, ~ra, vaddisznóra, de esetenként még a medvét is elejti. Körülbelül 5 naponta ejt el egy nagyobb vadat, amelyből 50 kilónyi húst is fel tud falni egyszerre. A tetemhez később is visszajár.
...

A hova a legsebesebb futó ló, a nyílaló ~gím csak órák múltán érhet el, oda a madár szárnyaszabadján perczek alatt juthat. Igen, mert a nyílaló gímnek mégis minden kupacz, minden domb és minden hegy, meg minden árok, minden ledöntött fa akadály - ezt pedig a madár nem is ismeri! ...

Leggyakoribb fajok a gím~, a vaddisznó, a róka, a nyest, a nyuszt, a hermelin, a denevérek, a pézsmapocok és a mezei nyúl. Időnként egy-egy hód is felbukkan a Duna szigetein.

Szinte minden lehetséges táplálékot elfogyaszt. Nagyon sok növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket eszik, ídőnként viszont kisebb gerincteleneket, vagy lépesmézet, esetleg kisebb rágcsálókat, ~okat, máskor egy-egy ~marhát, juhot ragad el.

A "jak" jelentése: Tibeti gyapjas ~marha-fajta, Mongóliában és Tibetben háziállatként tenyésztik.

A fiatal, intenzíven tartott hízó bárányok (expressz pecsenyeminőség) gyakran fertőződnek vírusokkal, így nem ritkán fordulhat elő juh, ~marha adeno- és egyéb vírus okozta fertőzöttsége, amelyek baktériumos szövődmények miatt hurutos-kruppos tüdőgyulladásban. Folytatás » ...

Tévedések: Nem minden lyuk, nyom vagy faforgács-halmaz utal harkályok jelenlétére. Az időjáráson túl egyes rovarok, a vaddisznó és a ~ is hagyhatnak olyan nyomokat, melyek félrevezetik a felületes szemlélőt.

~i Arborétum
(Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar)
Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje
Szelestei Arborétum
Tápiószelei Agrobotanikus Kert
Tiszakürti Arborétum
Tuzson János Botanikus Kert
Vácrátóti Botanikus Kert (Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót, MTA ÖBKI)
Zirci Arborétum ...

Kiváló költőhelyet ad az énekesmadaraknak a sok helyen jelenlévő fekete bodza (Sambucus nigra) és a gyepűrózsa (Rosa canina) jelenléte. Szintén gyakori a kökény (Prunus spinosa). Ezen élőhelyekről alkalmilag előkerült a ~bogár (Lucanus cervus) és diófacincér (Megopis scabricornis) is - ...

Ezek tanúsága szerint a környéken megtalálható volt az őstulok (Bos primigenius) , a vadszamár (Equus hemionus) és a gím~ (Cervus elaphus)is, melyek nagy számban élhettek itt, míg a fokozódó vadászat következtében ki nem pusztultak, ...

Az intézmény létesítése az I. Vadászati Világkiállítással kapcsolódik össze, amelyet a fővárosban rendeztek ugyan, de az ott bemutatott hazai élőállat-gyűjteményt Kecskemétnek ajándékozták, sőt ideköltözött a világ-kiállítás jelképe, a dám~ szobor is.

Az itt előforduló legnagyobb emlős a gím~ (Cervus elaphus). Gyakori az őz (Capreolus capreolus), a vaddisznó (Sus scrofa), és a róka (Vulpes vulpes). A hullámtéren Számos faja él rágcsálóknak (Rodentia) és denevéreknek (Chiroptera) is.

Hát igen, a háború előtt 3000-4000 ~marha, több ezer juh és hatalmas ménes adta meg Bugac igazi varázsát, és mindez már csak a múlté.

Zsákmányul első sorban egereket fogdos, de nem veti meg a rovarokat, férgeket, halakat, rákokat, nyulakat, őz- és ~borjakat, a beteg őzeket, kotló madarakat s a házi szárnyasokat sem. Szükség esetén a gyümölcshöz is hozzányul. A dögöt, sőt még nagy szükségből rokonát is megeszi.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Macska, Kutya, Tigris, Farkas, Antilop?

◄ Szarka   Szarvasbogár ►
 
RSS Mobile