Kezdőlap (Szarvas)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szarvas

Állatok  Szarka  Szarvasbogár

Szarvasbogár
A nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) egy közismert európai rovarfaj, a kontinens legtermetesebb bogara. A közhasználatban többnyire csak szarvasbogár néven emlegetik.


Szarvas kerep (Lotus corniculatus)
A hármas levél két nagy pálhával (néha látszólag ötös), a sárga virágok fejecskeszerű ernyőt alkotnak, a levélkék keskenyedő vállúak.
Réteken, legelőkön gyakori. (V-IX.) ...

A szarvas Európa erdeinek jellegzetes vadja. A szarvas párzási időszakban bőgni szokott, társadalmi élete igen összetett. Mivel a szarvas állományát ragadozók már nem veszélyeztetik, jelentős ökológiai problémákat vet fel azzal, hogy kárt okoz a faállományban.

A szarvas az indiánok szemében
A szarvas az indián mondavilágban a kifinomultság, a gondoskodás és a jóság jelképe. A hiedelem szerint a szarvasban lakozó szellem kedvessége és kifinomultsága képviseli a Nagy Szellem mindannyiunkra és mindenre kiterjedő szeretetét.

A gímszarvas
Kelet-európai gímszarvas / Red deer / Rotwild

(Cervus elaphus hippelaphus) ...

szarvas
(Cervus L., l. a mellékelt képet), a kérődző párosujjuak alrendjnek Sz.-félék (Cervina) családjába tartozó állatnem. Fajainak teste nyulánk, karcsu. A him homlokán két oldalt ágas szarvakat, illetőleg agancsokat (l. o.) visel. Könnygödreik jól fejlettek.

Szarvasfélék (Cervidae)
Goldfuss, 1820
Fajok 4 alcsalád, 16 nem, 46 faj.
A szarvasok 43 faja az őzek 2 fajával és a víziőzzel együtt a szarvasfélék családját alkotja.

Kisebb termetű szarvasfaj, mérete alfajonként változó (pl. testtömege 60 - 300 kg között). Nyári sötét és téli szürke színű bundáját világos szőrzet tarkítja nyaktájékán és farán. Jellegzetessége agancsa mellett széles és lapos csülkei, melyek a hóban és a mocsárban segítik biztos lépéseiket.

Szarvastyúk (Tragopan Cuv.)
[Régebbi nevük: Ceratornis F.]
Testük zömök, csőrük rövid és meglehetős gyenge, lábuk rövid, de erős sarkantyúval fegyverezett; a szárny hossza közepes. A 18 tollból álló farok rövid és széles.

A rénszarvas
- Share -
Európa északi területein és Észak-Amerikában honosak, de Grönlandra és Izlandra is betelepítették a rénszarvasokat.

Kaffer szarvasvarjak az állatkertekben:
Bár a kaffer szarvasvarjú nem közvetlenül veszélyeztetett faj, ám markáns megjelenésével az állatkertekben élőhelyük pusztítására, és élőhelyének, az afrikai szavannáknak veszélyeztetett fajaira lehet vele felhívni a látogatók figyelmét.

Jávorszarvas
Nagy testű, lapátos agancsú északi szarvasféle.
Összetett szó, amelynek előtagja a régi magyar nyelvben bölény jelentéssel bírt. Ez bizonytalan eredetű, talán a német Auerochse (őstulok) összetétel első tagjából eredt.

Repülő szarvasbogarakat leginkább fülledt, vihar előtti időszakban vagy csendes meleg estéken lehet megfigyelni.

A pettyes szarvas más szarvasoktól eltérően inkább nappal aktív. A szarvasok nőstények által vezetett kisebb-nagyobb csordákban élnek. A kicsinyek fiatal állatként is ezekben a csordákban maradnak, amelyekhez a bikák az üzekedési időszakon kívül csak időszakosan csatlakoznak.

Szarvasbogár [Lucanus cervus]
Stag Beetle
A szarvasbogár Magyarország legnagyobb bogara, mely 5 cm hosszúra is megnő. Általában öregebb tölgyesekben található. A szarvasokhoz hasonlóan szarvuk csak a hímeknek van, akik verekedésre használják azt.

A szarvasbogár hímjének rágói erősen túlfejlődtek, innen kapták a nevüket. Lárvái korhadékban fejkődnek, a kifejlett állat növényi nedvekkel táplálkozik.

DÁMSZARVAS
CERVUS DAMA
A dám valaha Európában is őshonos volt, de a jégkorszakban kipusztult, Kis-Ázsiában azonban megmaradt. Hazánkban a visszatelepítéseknek köszönhetően található meg újból nagyon jól alkalmazkodott hazánk természeti adottságaihoz.

Disznószarvas
A disznószarvas (Axis porcinus) a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe és a szarvasfélék (Cervidae) családjába tartozó faj.
Megjelenése ...

Szarvashal
Erősen lapított, kerekded teste, hosszú, vékony orra és kis szája van, ez utóbbi tele hosszú, tüskeszerű fogakkal. A hátúszó ostorszerűen meghosszabbodik. Maximális testhossz 23cm, az átlagos testhossz 21cm (NG).
Bővebben ...

A szarvascsőrű madarak legnagyobb képviselői közé tartoznak. Hatalmas felfelé ívelő szarvuk van. Tekintélyes méreteik ellenére ügyesen, nagyokat szökkenve mozognak az ágak között, vagy erőteljes, hangos szárnycsattogással repkednek a fák fölött.

A szarvasmarhák is nyugtalanok eső, időváltozás előtt. Igen nyalogatják az orrukat, és magasra tartott fejjel szimatolják az esőt.

Díszes szarvasbéka
Latin neve: Ceratophrys ornata
Rend: farkatlan kétéltűek
Család: varangyfélék
Élőhely: Argentína és Brazília őserdei
Testméret: 10-12 cm
Szaporodás: pete
Táplálkozás: egerek, békák, gyíkok ...

Tápnövény:szarvaskerep és más hüvelyesek
Elterjedés:Európa,az egyetlen busalepke Írországban
Repülési idő:Április-Június,Július-Augusztus ...

Schomburgk szarvasa Thaiföldön élt. A faj úgy halt ki, hogy egyetlen nyugati természettudós sem látta az állatot természetes környezetében. Egyetlen kitömött példányt és néhány agancsos trófeát őriznek a világban.

Egy pár dámszarvas látható az állatkertben.
Fotó: Endrédi Lajos
Fogadjon örökbe egy dámszarvast! ...

A gímszarvas (Cervus elaphus), az őz (Capreolus capreolus), a vaddisznó (Sus scrofa) nagy számban él itt, melynek a természetvédelem "nem nagyon örül". A sikeres vadászat érdekében általában nagyobb a számuk, mint az erdők vadeltartó képessége.

korhadó fában fejlődő bogarak számára, mint például a területen Natura 2000 jelölő faj szarvasbogár (Lucanus cervus) és a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), vagy az orrszarvú bogár (Oryctes nasicornis) és a pompás virágbogár (Potosia aeruginosa) számára.

Magyar szürke szarvasmarha
A magyar szürke valódi hungarikum, Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállat. Szilajságával, szépségével és őserőt sejtető megjelenésével az egész világon ismert alföldi jellegzetességek egyike.
tovább ...

Táplálkozás: Szarvasfélék, madarak, rágcsálók, rovarok
Szaporodás: 105-110 napos vemhesség után 2-4 kölyök születik
Élettartam: 8-10 év
Szociális viselkedés: Magányos, rejtett életmódot élő állat.

Milu vagy Dávidszarvas
(Elaphurus davidianus)
Angolul: Milu or Pere David's deer
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Család: Szarvasfélék (Cervidae) ...

Európa legjobbjai közt Szarvas és Bóly
4200 autót vált ki a spéci hőtározó
Idén már 54 ezer hektár égett le
Expedícióztunk a háztartásokban
Hortobágyon landoltak a reptéri madarak
Bálnavédelmi tervek a Panama-csatornánál
Csalóka modellek a globális vízháztartásról
Agresszív lazacok algaméregtől ...

A területről a nedves rétek szarvasmarhával történő túllegeltetése következtében eltűnt a haris és a sárszalonka, drasztikusan csökkent a sárgabillegetők, bíbicek, rozsdáscsukok, réti tücsökmadarak fészkeinek száma.
Az utóbbi években folyamatosan csökkent a gémtelep költési sikeressége.

Az emberke egyébiránt olyan volt, mint egy indonéziai bevándorló, akit egy nagydarab kanadai szarvasról neveztek el. Talán éppen ezért kellett elharapni a neve elején a "Hierony"-t.
Az emberke, akit eredetileg vártunk, Condo úr (Khondónak ejtendő) volt, akinek kalauzolnia kellett volna minket.

Egy 25 méter hosszú kék bálna súlya megegyezik 30 elefánt vagy 150 szarvasmarha súlyával. A mezozoikum földtörténeti időben élő legnagyobb Sauropoda dinoszauruszok sem érték el ennek a bálnának a testsúlyát.
A kék bálna tömegét az állat hatalmas méretei miatt igen nehéz megmérni.

Az egész állat megjelenése "sportos" szarvasmarhaszerű, engem " különösen a bikák kormos tekintete és hatalmas nyaklebenye miatt " a szilaj magyar szürkemarhára emlékeztetnek.

Csak egymagukban ajánlatos tartani a szarvasbékákat, ezek a nagy-szájú haspókok ugyanis még a saját magukkal csaknem megegyező méretű állatokra is rátámadnak.
Teknősök. A legtöbb teknősfajt kellően nagy helyen csoportosan is lehet tar-tani.

Ezen a területen él a legtöbb medvefajta, a rénszarvas, a már szitne kihalt bölény. A talaj télen akár 1000 méterig is lefagyhat. A tajga nem csak észak-déli irányú, hanem kelet-nyugati övezetességet is mutat. Északról délre: északon többségben láp található, aminek jellegzetes növénye a tőzegmoha.

A terület egyik felén a dámvadak karámja kapott helyet, ahol a hazai erdőkben is honos szarvasfélén kívül a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak.

Abban is különbözik a többi ragadozótól, hogy sokféle a tápláléka: a bogyóktól kezdve, a gyümölcsökön, szöcskéken, egereken és döghúson át, a gímszarvas, a jávorszarvas, vagy a bölényig mindent megeszik.

A tölgy öreg tuskóiban él a ritka szarvasbogár (Lucanus cervus) pajorja, míg a kis szarvasbogár (Dorcus parallelepipedus) gyakoribb. A korhadó, pudvásodó tönkökben táplálkoznak a színpompás virágbogarak (Cetonia-, Potosia-fajok) lárvái. A száraz, de nem korhadó tuskókban számos cincérfaj fejlődik.

bivaly, szarvas, majom, vaddisznó) lesben figyeli, majd üldözőbe veszi és elharapja nyaki ereit, így öli meg a zsákmányt. Ha nincs sok táplálék, akkor apróállatokat (pl. hangyákat és a békákat) sem veti meg.

Ide tartoznak a sértések, antilopok, szarvasok. A tápláléklánc tetején a ragadozók állnak. Ez is egy népes csoport. Őket jellegzetes fogazatuk alapján lehet elkülöníteni a többiektől. Nekik már vannak zápfogaik, melyek kiemelkednek a fogsorból. Metszőfogaik általában éles csúcsú vágófogak.

Éjszaka vadászik, főleg nagytestű növényevőkre, szarvasra, vaddisznóra, de esetenként még a medvét is elejti. Körülbelül 5 naponta ejt el egy nagyobb vadat, amelyből 50 kilónyi húst is fel tud falni egyszerre. A tetemhez később is visszajár.
...

A hova a legsebesebb futó ló, a nyílaló szarvasgím csak órák múltán érhet el, oda a madár szárnyaszabadján perczek alatt juthat. Igen, mert a nyílaló gímnek mégis minden kupacz, minden domb és minden hegy, meg minden árok, minden ledöntött fa akadály - ezt pedig a madár nem is ismeri! ...

Leggyakoribb fajok a gímszarvas, a vaddisznó, a róka, a nyest, a nyuszt, a hermelin, a denevérek, a pézsmapocok és a mezei nyúl. Időnként egy-egy hód is felbukkan a Duna szigetein.

Szinte minden lehetséges táplálékot elfogyaszt. Nagyon sok növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket eszik, ídőnként viszont kisebb gerincteleneket, vagy lépesmézet, esetleg kisebb rágcsálókat, szarvasokat, máskor egy-egy szarvasmarhát, juhot ragad el.

A "jak" jelentése: Tibeti gyapjas szarvasmarha-fajta, Mongóliában és Tibetben háziállatként tenyésztik.

A fiatal, intenzíven tartott hízó bárányok (expressz pecsenyeminőség) gyakran fertőződnek vírusokkal, így nem ritkán fordulhat elő juh, szarvasmarha adeno- és egyéb vírus okozta fertőzöttsége, amelyek baktériumos szövődmények miatt hurutos-kruppos tüdőgyulladásban. Folytatás » ...

Kiváló költőhelyet ad az énekesmadaraknak a sok helyen jelenlévő fekete bodza (Sambucus nigra) és a gyepűrózsa (Rosa canina) jelenléte. Szintén gyakori a kökény (Prunus spinosa). Ezen élőhelyekről alkalmilag előkerült a szarvasbogár (Lucanus cervus) és diófacincér (Megopis scabricornis) is - ...

Ezek tanúsága szerint a környéken megtalálható volt az őstulok (Bos primigenius) , a vadszamár (Equus hemionus) és a gímszarvas (Cervus elaphus)is, melyek nagy számban élhettek itt, míg a fokozódó vadászat következtében ki nem pusztultak, ...

Az intézmény létesítése az I. Vadászati Világkiállítással kapcsolódik össze, amelyet a fővárosban rendeztek ugyan, de az ott bemutatott hazai élőállat-gyűjteményt Kecskemétnek ajándékozták, sőt ideköltözött a világ-kiállítás jelképe, a dámszarvas szobor is.

Az itt előforduló legnagyobb emlős a gímszarvas (Cervus elaphus). Gyakori az őz (Capreolus capreolus), a vaddisznó (Sus scrofa), és a róka (Vulpes vulpes). A hullámtéren Számos faja él rágcsálóknak (Rodentia) és denevéreknek (Chiroptera) is.

Hát igen, a háború előtt 3000-4000 szarvasmarha, több ezer juh és hatalmas ménes adta meg Bugac igazi varázsát, és mindez már csak a múlté.

Zsákmányul első sorban egereket fogdos, de nem veti meg a rovarokat, férgeket, halakat, rákokat, nyulakat, őz- és szarvasborjakat, a beteg őzeket, kotló madarakat s a házi szárnyasokat sem. Szükség esetén a gyümölcshöz is hozzányul. A dögöt, sőt még nagy szükségből rokonát is megeszi.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Macska, Kutya, Tigris, Farkas, Antilop?

◄ Szarka   Szarvasbogár ►
 
RSS Mobile