Kezdőlap (Szárazföldi teknős)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szárazföldi teknős

Állatok  Számbárszarvas  Szárcsa

Szárazföldi teknősök (Testudo L.)
Az igazi szárazföldi teknősöket - Strauch szerint - a következő tulajdonságok jellemzik: Többnyire erősen domború hátpáncéluk egy darabból áll.


Szárazföldi teknősök Ausztrália és Új-Guinea kivételével a Föld valamennyi forró és mérsékelt égövén előfordulnak.

Szárazföldi teknősök
Kedves megjelenésű, eleven tankok, melyek sokak szívét rabul ejtik, ám tartásuk zárttéri körülmények között nem egyszerű. A szárazföldi teknősök mozgásigénye lassú tempójuk ellenére nagy, és nem nélkülözhetik a természetes napfényt sem.

Szárazföldi teknősfélék - Testudinidae
Cylindraspis borbonica
Cylindraspis indica
Cylindraspis inepta
Cylindraspis peltastes
Cylindraspis triserrata
Cylindraspis vosmaeri
Geochelone nigra galapagoensis ...

Míg a szárazföldi teknősök hozzánk képest lassúak, nem árt az óvatosság! A szájuk szélén lévő szarusodott résszel még a kis testűek is fájdalmasat képesek harapni, de nem érdemes benyúlni a páncél nyitott részébe sem, mert a lábakkal könnyen beszorítja az ujjainkat az állat.

Magyarországon a ~ök férőhelyének rendelet által meghatározott minimális mérete általánosságban a páncélhossztól függ. A férőhely minimális hossza a páncélhossz hatszorosa, a szélessége a négyszerese, a magassága pedig a kétszerese kell, hogy legyen.

A csillagteknős a ~ök közé tartozik. Egy nagyon feltűnő mintázat található a hátpáncélján. Ha első pillantásra furcsának is tűnik ez a minta, az élőhelyén nagyon jó álcának bizonyul.

A tőlünk délre élő, növényevő ~ök görög teknős mór teknős pedig melegigényesek, a mi kontinentális, fagyos teleinket a szabadban nem élik túl, bár egyes elengedett példányokról időnket felröppen a hír.

A második legnagyobb ~, csak a galapagoszi óriásteknős (Geochelone nigra) nő nagyobbra nála. Törpefüvű szavannák, félsivatagos területek lakója. Szukkulens növényekkel, gyümölcsökkel, levelekkel táplálkoznak.

Nevét onnan kapta, hogy a ragadozók elől sziklarésekbe mászik, és akkorára fújja magát, hogy nem lehet kiszedni onnan. A résteknőshöz hasonlóan a párducteknős, vagy más néven leopárdteknős is ~. Főként a száraz, szavannás területeket kedveli. Növényevő.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Teknős, Leopárd, Farkas, Elefánt, Párduc?

◄ Számbárszarvas   Szárcsa ►
 
RSS Mobile