Kezdőlap (Szárazföldi teknős)

 Állatok 

  » »
 
   

Szárazföldi teknős

Állatok  Számbárszarvas  Szárcsa

Szárazföldi teknősök (Testudo L.)
Az igazi szárazföldi teknősöket - Strauch szerint - a következő tulajdonságok jellemzik: Többnyire erősen domború hátpáncéluk egy darabból áll.


Szárazföldi teknősök
Kedves megjelenésű, eleven tankok, melyek sokak szívét rabul ejtik, ám tartásuk zárttéri körülmények között nem egyszerű.

Szárazföldi teknősfélék - Testudinidae
Cylindraspis borbonica
Cylindraspis indica
Cylindraspis inepta
Cylindraspis peltastes
Cylindraspis triserrata
Cylindraspis vosmaeri
Geochelone nigra galapagoensis ...

A szárazföldi teknősök leginkább növényi anyagokkal táplálkoznak, még pedig füvekkel, gyomnövényekkel, falevelekkel és gyümölcsökkel; sok azonban mellesleg megeszi a rovarokat, csigákat, férgeket és hasonlókat.

Míg a szárazföldi teknősök hozzánk képest lassúak, nem árt az óvatosság! ...

Magyarországon a szárazföldi teknősök férőhelyének rendelet által meghatározott minimális mérete általánosságban a páncélhossztól függ.

A csillagteknős a szárazföldi teknősök közé tartozik. Egy nagyon feltűnő mintázat található a hátpáncélján. Ha első pillantásra furcsának is tűnik ez a minta, az élőhelyén nagyon jó álcának bizonyul.

A tőlünk délre élő, növényevő szárazföldi teknősök görög teknős mór teknős pedig melegigényesek, a mi kontinentális, fagyos teleinket a szabadban nem élik túl, bár egyes elengedett példányokról időnket felröppen a hír.

A régi világ legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaj családjába tartozik. Angolul African Spurred Tortoise avagy rendileg a teknősök rendje.
Fő előfordulása a Szaharától induló déli perem mentén egészen Szenegáltól Eritreáig.

A második legnagyobb szárazföldi teknős, csak a galapagoszi óriásteknős (Geochelone nigra) nő nagyobbra nála. Törpefüvű szavannák, félsivatagos területek lakója. Szukkulens növényekkel, gyümölcsökkel, levelekkel táplálkoznak.

Nevét onnan kapta, hogy a ragadozók elől sziklarésekbe mászik, és akkorára fújja magát, hogy nem lehet kiszedni onnan. A résteknőshöz hasonlóan a párducteknős, vagy más néven leopárdteknős is szárazföldi teknős.

Lásd még: Lásd még: Teknős, Leopárd, Farkas, Elefánt, Párduc

Állatok  Számbárszarvas  Szárcsa

 
RSS Mobile