Kezdőlap (Szamár)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szamár

Állatok  Szalonkák  Számbárszarvas

A vadszamár vagy afrikai vadszamár (Equus africanus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül a lófélék (Equidae) családjába tartozó faj.
Olykor Equus asinus africanusnak, illetve Equus africanus asinusnak is hívják.
Tartalomjegyzék ...


szamár
(Asinus Gray), a páratlan ujju emlősök rendjének lófélék családjába tartozó ló- (Equus-) nem egyik alneme, mely a tulajdonképeni ló-alnemtől legfőképen abban különbözik, hogy farka csupán csúcsán visel hosszu szőröket s ezek bojtot alkotnak. Sörénye rövid és fölálló, fülei hosszabbak.

szamár
A lónál kisebb, hosszú fülű patás igavonó állat, ostoba (ember). Származékai: szamaras, szamárság.
Az olasz somaro északi tájnyelvi somar alakjának átvétele az első szótag nyíltabbá válásával.

Szamár (Equus asinus asinus)
Angol: Donkey
Előfordulás: világszerte
Testtömeg: 250 kg
Testhossz: 200 cm
Tápláléka: fűfélék, szemes takarmány
Szaporodás: 12-13 hónap vemhesség után 1 csikó
Nemzetközi védelem: - ...

Szamár (Equus asinus asinus)
Angol: Domestic donkey
Francia: Âne domestique
Német: Hausesel
Román: Magar
Szerb: Magarac ...

~pingvin (Pygoscelis papua)
Magassága: 76-90 cm
Súlya: 4,5-6,3 kg
Élőhelye: Szub-Antarktiszi szigetek, Antarktiszi-félsziget
Alacsony veszélyeztetettségi fok, a populáció becsült nagysága 628.000 példány.

Bőg a ~...
Erősen tartja magát ez az esőjósló hiedelem mindenfelé. Tovább fejlődött változatában gyakran mondogatják féltréfásan a ~ módra ordítozó, nagyhangú éneklőknek is: "Ugyan, ne üvöltözzetek már úgy, mert még elromlik az idő! ...

A ~pingvin (Pygoscelis papua Forst.)
Nagyobb termetű a megelőző két fajnál. Jellegzetes ismertetője az a fehér sáv, amely a tarkón át vezetve az egyik szemtől a másikhoz terjed.
1. család: Pingvin-félék (Spheniscidae) ...

A Kecskeméti Vadaskertben még az ősz folyamán látott napvilágot egy ~-csikó (Equus asinus), aki a Ferdinánd nevet kapta gondozóitól.
Más új lakók is képviselik ezentúl Kecskeméten a háziasított lóféléket: mégpedig egy shetlandi póni-pár (Equus caballus).

Alpaka és ~ az Andrássy úton - felvonulás az Állatok Világnapján
Mindent a szemnek, semmit a kéznek!
A hulladékégetés egészségügyi hatásai
Természetfilm-fesztivál Pusztaszeren
Visszatelepítenék az oroszlánokat és az elefántokat Amerikába
Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál ...

A hím azzal jelzi párzási szándékát, hogy gyönyörű bóbitáját felemeli, szárnyait széttárja és ~bőgéshez hasonló ordítást ad ki tágra nyílt torkán. (Úgy gondolom ennek a csodálatos madárnak ez az egyetlen hátránya.) ...

A keresztorrú madár állandó is, kóborló is, mert tartózkodása, illetőleg vándorlása szorosan egybefüggő a fenyőtoboz vagyis fenyőmag termésével, mely majdnem kizárólagos táplálékja; de rámegyen a bükk, a jávor, az égerfa, sőt még a ~kenyér magvára is; de szedi a hernyóságot is.

A sztyepp legjellegzetesebb állatai a patások. Itt élnek az ázsiai vadlovak, a kétpúpú teve, a golyvás gazella, az ázsiai vad~, és a különleges fejformájú párosujjú patás, a szajga.
Tibet
...

Ezek tanúsága szerint a környéken megtalálható volt az őstulok (Bos primigenius) , a vad~ (Equus hemionus) és a gímszarvas (Cervus elaphus)is, melyek nagy számban élhettek itt, míg a fokozódó vadászat következtében ki nem pusztultak, ...

Egykori őshazájában, Kínában a lápos, ingoványos területeket kedvelte, amit a széles patái is jeleznek. Két főágból álló agancsa jelentősen eltér a gímszarvasétól, azt a látszatot kelti, mintha fordítva ülnének a fején. Párzási időszaka június-júliusra esik; ekkor a bikák ~ordításhoz hasonló ...

A zebráról az utóbbi évtizedekben vált bizonyossá, hogy a ~ral kereszteződik. Az alföldi zebra Namibiában kiemelten védett, de korlátozottan vadászható, mivel állományai stabilak és eredeti élőhelyén kívül is elterjedt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Zebra, Macska, Szarvas, Papagáj?

◄ Szalonkák   Számbárszarvas ►
 
RSS Mobile