Kezdőlap (Szamár)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szamár

Állatok  Szalonkák  Számbárszarvas

szamár
(Asinus Gray), a páratlan ujju emlősök rendjének lófélék családjába tartozó ló- (Equus-) nem egyik alneme, mely a tulajdonképeni ló-alnemtől legfőképen abban különbözik, hogy farka csupán csúcsán visel hosszu szőröket s ezek bojtot alkotnak. Sörénye rövid és fölálló, fülei hosszabbak.


szamár
A lónál kisebb, hosszú fülű patás igavonó állat, ostoba (ember). Származékai: szamaras, szamárság.
Az olasz somaro északi tájnyelvi somar alakjának átvétele az első szótag nyíltabbá válásával.

Szamár (Equus asinus asinus)
Angol: Donkey
Előfordulás: világszerte
Testtömeg: 250 kg
Testhossz: 200 cm
Tápláléka: fűfélék, szemes takarmány
Szaporodás: 12-13 hónap vemhesség után 1 csikó
Nemzetközi védelem: - ...

Szamár (Equus asinus asinus)
Angol: Domestic donkey
Francia: Âne domestique
Német: Hausesel
Román: Magar
Szerb: Magarac ...

A háziszamár (Equus asinus) a lónál kisebb termetű s annál kisebb elterjedtségű. A lóval keresztezett fajhibridje az öszvér.
Eredete ...

~pingvin (Pygoscelis papua)
Magassága: 76-90 cm
Súlya: 4,5-6,3 kg
Élőhelye: Szub-Antarktiszi szigetek, Antarktiszi-félsziget
Alacsony veszélyeztetettségi fok, a populáció becsült nagysága 628.000 példány.

Bőg a ~...
Erősen tartja magát ez az esőjósló hiedelem mindenfelé. Tovább fejlődött változatában gyakran mondogatják féltréfásan a ~ módra ordítozó, nagyhangú éneklőknek is: "Ugyan, ne üvöltözzetek már úgy, mert még elromlik az idő! ...

A ~-alkatú, vagyis nehézfejű, hosszúfülű zebrafajok egyike a valódi vagy hegyi zebra, amely a Fokföldön honos; egész teste a patákig csíkolt. Marjáig mérve 1.25 m, tehát a zebrák legkisebb faja, s egyúttal a legdélebbre terjedő is.

A Kecskeméti Vadaskertben még az ősz folyamán látott napvilágot egy ~-csikó (Equus asinus), aki a Ferdinánd nevet kapta gondozóitól.
Más új lakók is képviselik ezentúl Kecskeméten a háziasított lóféléket: mégpedig egy shetlandi póni-pár (Equus caballus).

Alpaka és ~ az Andrássy úton - felvonulás az Állatok Világnapján
Mindent a szemnek, semmit a kéznek!
A hulladékégetés egészségügyi hatásai
Természetfilm-fesztivál Pusztaszeren
Visszatelepítenék az oroszlánokat és az elefántokat Amerikába
Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál ...

A hím azzal jelzi párzási szándékát, hogy gyönyörű bóbitáját felemeli, szárnyait széttárja és ~bőgéshez hasonló ordítást ad ki tágra nyílt torkán. (Úgy gondolom ennek a csodálatos madárnak ez az egyetlen hátránya.) ...

Házi ~ (Equus asinus asinus)
Mangalica (Sus scrofa domestica)
Afrikai zsírfarkú juh v. szomáliai juh (Ovis aries aries)
Házi bivaly (Bubalus bubalis)
Házi kecske (Capra hircus hircus)
Gyimesi rackajuh (Ovis aries strepsiceros transsylvaniensis) ...

A keresztorrú madár állandó is, kóborló is, mert tartózkodása, illetőleg vándorlása szorosan egybefüggő a fenyőtoboz vagyis fenyőmag termésével, mely majdnem kizárólagos táplálékja; de rámegyen a bükk, a jávor, az égerfa, sőt még a ~kenyér magvára is; de szedi a hernyóságot is.

kopasz tengerimalac tartása
legnagyobb ~ fajta
szőrös tengerimalac
pelenkakiütés deréktájon képek
ho oszkóp
tengerimalac nyĂ lkás váladék
nöstény törpenyúl menstruáció
malac bimbó száma
feher agyar 1 resz
halvány napgomba ...

A sztyepp legjellegzetesebb állatai a patások. Itt élnek az ázsiai vadlovak, a kétpúpú teve, a golyvás gazella, az ázsiai vad~, és a különleges fejformájú párosujjú patás, a szajga.
Tibet
...

Ezek tanúsága szerint a környéken megtalálható volt az őstulok (Bos primigenius) , a vad~ (Equus hemionus) és a gímszarvas (Cervus elaphus)is, melyek nagy számban élhettek itt, míg a fokozódó vadászat következtében ki nem pusztultak, ...

Egykori őshazájában, Kínában a lápos, ingoványos területeket kedvelte, amit a széles patái is jeleznek. Két főágból álló agancsa jelentősen eltér a gímszarvasétól, azt a látszatot kelti, mintha fordítva ülnének a fején. Párzási időszaka június-júliusra esik; ekkor a bikák ~ordításhoz hasonló ...

Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. Gazdaságunkban a nagyvadak mellett háziállatok - magyar szürke marha, rackajuh, ló, ~, kecske és vizibivaly - tenyésztésével is foglalkozunk.

A zebráról az utóbbi évtizedekben vált bizonyossá, hogy a ~ral kereszteződik. Az alföldi zebra Namibiában kiemelten védett, de korlátozottan vadászható, mivel állományai stabilak és eredeti élőhelyén kívül is elterjedt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Zebra, Macska, Szarvas, Papagáj?

◄ Szalonkák   Számbárszarvas ►
 
RSS Mobile