Kezdőlap (Süvöltő)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Süvöltő

Állatok  Sündisznó  Szajga

Süvöltő
Fuvolázó hangja jelzi, hogy az ősz vége felé jár, ilyemkor néha nagy csapatokban érkezik és áttelel.Veréb nagyságó. A juhar termését, fagyal- és más bogyókat kedvel. Tavasszal elmaradt csapatai a rügyek lecsipkedésével tesznek kárt.


A süvöltő hazánkban rendszeres vendégnek számító pintyféle, néha arborétumunkban is előfordul. A hím rendkívül feltűnő megjelenésű madár, hasa élénk rózsaszín vagy piros, háta kékesszürke. Feje és szárnyvége fekete. A tojó kevésbé színpompás, hasa inkább barnás színezetű.

Süvöltő (Pyrrhula Pall.)
Az ehhez a nemzetséghez tartozó mintegy húsz faj és alfaj hazája egész Európán kívül Észak-Ázsia, egészen Kína északkeleti részéig és Japán. Valamennyinek a csőre rövid, vastag, kerekded.

Süvöltő
A SÜVÖLTŐ.
Leirás. Pacsirta nagyságú. Fejeteteje, csőretöve köröskörül, szárnya és farka fényes fekete; dolmánya szép hamuszürke; farcsíkja és farkalja hófehér, melle és hasa gyönyörű hajnalpiros; a tojónak hasafele is hamvas. Csőre kurta de nagyon vastag, csúcsán kampósan hajló.

Süvöltő
Magyarországon védett, fogságban nem tartható!
Elterjedés: Európától Ázsiáig ...

~ tojó [Pyrrhula pyrrhula]
Bullfinch (female)
Csapatosan járnak, ez a csapat három tojóból és két vagy három hímből állt.

Északi ~
Latin neve: Pyrrhula pyrrhula
Rend: Verébalakúak
Család: Pintyfélék
Élőhely: Írország, Európa, Ázsia, Japán
Súly: 30 g
Hossz: 15 cm
Szárnyfesztávolság: 25 cm
Szaporodás: 4-5 tojás
Táplálkozás: rügyek, magvak, bogyók, kőrisfamag ...

Az idetartozó madarak nagysága meglehetős eltérő s kisebb csíz nagyságától kezdve a ~ nagyságig terjed. Testalkatuk meglehetősen erős, zömök. Lábuk hosszú, erős farkuk feltűnően rövid s ezzel is azt mutatják, hogy életmódjuk főleg a földhöz köti őket. Szárnyuk rövid és kerek.

A kanári nehezebben, de még keresztezhető a Carpodacusokkal /pirókokkal/ 25 faj, a Pyrrhulakkal /~k/ 7 faj, a Fringilla /pinty/ fajokkal, 3 faj, egyes szövő Passer fajokkal, valamint nagyon sok európai, ázsiai, afrikai, amerikai sármánnyal Emberizidae-val.

Az etető sokkal tipikusabb madara a ~. Gyönyörű, színpompás, nyáron is lehet találkozni vele, de télen a gyakori.
Az év bármely szakaszában találkozhatunk tengeliccel, de a színei a havas háttér előtt rajzolódnak ki legszebben. Összetéveszthetetlen.

Megérkeznek viszont északról a szokásos téli vendégeink, mint a varjak (Corvus sp.), a ~k (Pyrrhula pyrrhula) és a fenyőrigók (Turdus pilaris).

November végétől február végéig
Téli madárvendégek a kertben: fenyőrigók, léprigók, csonttollúak, fenyőpintyek, csízek, ~k.
04/10/14
Madárodúk bemutatója készült ...

Ausztrália díszpintyei: (5.) Álarcos amandina, fehérfülű amandina
Különös mutációk európai pintyféléknél (2.)
Ismerjük meg hazai pintyféléinket! A ~ (Pyrrhula pyrrhula)
Madáranatómia: 7. A madarak ivarrendszere és a tojásképződés
Az Új-Zélandi Kakapo
A Szumátra tyúk ...

Itt csuszkákat hallottunk valamint sikerült megpillantani egy ~t is. Én az út során tengeliceket is hallottam énekelni valahol. A tónál egyébként az énekesek közül még barázdabillegők kis billegetek szorgalmasan. Elértünk az Által-érhez is, ami belefolyik a Tatai Öreg-tóba.

Az énekesmadarak köréből a fokozottan védett vízirigó, a királykák, az ökörszem, az erdei szürkebegy, a léprigó, a kis légykapó, továbbá a kormosfejű cinege, a holló, a kormos varjú, a ~, és a keresztcsőrű költése jellemző.

Vörös keresztcsőrű (Loxia curvirostra) - állandó, átvonuló, telelő
Karmazsinpirók (Carpodacus erythrinus) - ritka, alkalmi vendég
~ (Pyrrhula pyrrhula) - állandó, telelő
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) - állandó ...

Vitatott az ökológiai szerepe a csúcsragadozónak számító héjának (Accipiter gentilis), ami az erdő fáiról lesi áldozatit. Telente gyakran láthatjuk az alább fajokat: fenyőrigó (Turdus pilaris), királyka (Regulus regulus), rövidkarmú fakúsz (Certhia brachydactyla), ~ (Pyrrhula pyrrhula) és ...

Fajok: mezei pacsirta, füsti fecske, sárgarigó, holló, csóka, széncinege, csuszka, vízirigó, ökörszem, feketerigó, fülemüle, vörösbegy, barázdabillegető, tövisszúró gébics, meggyvágó, tengelic, ~, citromsármány, ők mind védettek. És ide tartoznak még a dolmányos varjú, seregély, kanári.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pinty, Tengelic, Veréb, Galamb, Túzok?

◄ Sündisznó   Szajga ►
 
RSS Mobile