Kezdőlap (Sertés)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sertés

Állatok  Seregély  Shetlandi póni

sertés
v. disznó (Sus scrofa domestica, l. a melléklet két képét) házi állat, mely a páros ujju, de nem kérődző emlős állatoknak a disznófélék v. sörtések alrendjébe tartozik. A S.


A sertés formák rendszertani beosztása az erdei disznó felfedezése óta némi változáson ment át. Miután ugyanis az erdei disznó megteremti a kapcsolatot a varacskos disznó és a sertések vagy disznók (Sus) között, a varacskos disznót nem lehet már a sertés formák (Suinae) alcsaládjából kirekeszteni.

Sertéslábú bandikut - Chaeropus ecaudatus
Sivatagi bandikut - Perameles eremiana
Patkánykenguru-félék - Potoroidae ...

A sertéshúst már Szent István korában is fogyasztották elődeink. A disznókat nagyon sokáig külterjesen tartották: tölgy-, bükkerdőben makkoltatták, vagy mocsaras területeken, ahol a nádtól a vízinövényekig, halakat, teknősöket, tojásokat, férgeket, sőt még dögöket is megevett.

A sertés transmissibilis gastroenteritise gyorsan terjedő, heveny, hasmenéses tünetekkel lezajló, fertőző betegség, amely minden korú sertést megbetegít, újszülött malacokban tömeges elhullással jár. Kóroktan. A betegséget antigénszerkezetileg egységes koronavírus okozza. A. Folytatás » ...

~, gyalázatos, mocskos, gusztustalan ember, -melléknévként- trágár. Származékai: disznóság, disznólkodik.
Ótörök jövevényszó: csuvas sziszna, ócsuvas *dzsisznag. A (feltételezett) ősi csuvas alak szabályosan gyisznó lett nyelvünkben, erre a 15.

A gyapjas ~: mangalica - videóval
A tíz leghihetetlenebb szem az állatok világában
Tárgy: A víziló (Hippopotamus amphibius)
Neved: ...

Közös fellépés az ipari ~farmok ellen
Közös fellépés az ipari ~farmok ellen
Miért bántja az városlakókat a vetési varjú.
A Letenyei Platán is versenyez az Európai Év Fája címért
UNESCO nem a szerencsi erőműre
Ösztönző rendszer az elektromos autókra?

A mesterséges termékenyítést elsőként haszonállatok körében alkalmazták széles körben, ló, szarvasmarha, majd ~, juh, kecske, sőt madarak esetében. Napjainkban azonban mind több egzotikus, veszélyeztetett állat tenyésztésében is alkalmazzák.

Eredeti fészkelő helyét, amely barlangokban és sziklapárkányokon volt, napjainkra teljesen felcserélte az emberi építményeken (istállókban, házereszeken, ~ólakban, hidakon) való fészkelésre.

Ha a Hortobágy állatvilágáról esik szó, először talán mindenkinek a szilaj állattenyésztéssel meghonosodó szürke marha és rackajuh, valamint a mangalica ~ és a nóniusz ló jut az eszébe. A Hortobágy azonban nemzetközileg is kiemelt fontosságát sajátos madárvilágának köszönheti.

~) elfogyaszthatják. Ezeknek az állatoknak az izomzatában telepednek meg a féregpetékből kikelő lárvák, amelyek néhány milliméteres hólyagokat, úgynevezett 'borsókákat' hoznak létre. A borsókás hús emésztésekor a lárvák a bélben galandféreggé alakulnak át.

Mindig úgy intézi a keresgélést, hogy a legelő jószág árnyéka ráessék; a turkáló ~ek között a sárgyókával együtt az orr közelébe férkőzik, hogy a kitúrt földből a sok kukacot kiszedhesse. De rászáll a jószágra is és buzgón felcserkedik ott, ahol nyüves vagy pondrós.

A vaddisznó a házi ~ egyik közvetlen rokona, az erdők és mocsaras vidékek egyik leggyakoribb vadja. Zömök testű, rövid lábú, nem kérődző, páros ujjú patás. Kicsinyei csíkosan születnek. A vaddisznó mindenevő, szeret pocsolyákban dagonyázni, de kiválóan tud úszni is.

A vaddisznó a házi ~ őse. Barnás-fekete serteszőr borítja testét. Szemfogaik agyarrá fejlődtek. Mindenevő, termést, hajtás, csigát, tojásokat fogyaszt. A páros ujjú patások egyik csoportja a kérődzők. Összetett gyomruk van, növényevők.

Egyrészt óriási hüllők, termetes pitonok és aldabrai teknősök élnek itt, másrészt itt kaptak helyet a ~félék közé tartozó, látványos agyarú babiruszák is.

A ház körüli állatseregletből még csak a ~ érdemel néhány szót. A disznók közül is sokat étvágytalanná, kedvetlenné tesz az esőt megelőző változás. Hihető hát az az állítás, hogy ha az egészséges disznó csak turkál a vályúban, ahelyett, hogy mohón nekiesne, könnyen időváltozás következhet.

Kis termetű,gyér szörzetű,magas lábú ~.A malac korábban elfogott példány igen szelíd lesz,jól érzi magát fogságban.Ennek ellenére a fajt sohasem háziasították.

Megszállja a barom hátát, a ~, a juh nyűves részét: az állat pedig meg se moczczan, veszteg áll, hogy szárnyas jó barátja, a seregély, szép csinján kifeszegethesse és kiszedhesse a gonosz nyűvet; akkor bezzeg bölcs felcsere a jószágnak az a seregélymadár! ...

Magyarországon híg ~trágya-szikasztó tavaknál is költ. A Földközi-tenger térségében a lagúnák jellemző madara. A rizstermesztés terjedése az elárasztott földekkel új élőhelyet teremtett a gólyatöcs számára.

A legelterjedtebb disznóféle (Suidae), a házi~ őse. Erdőkben és mezőgazdasági művelés alatt álló területeken egyaránt gyakori. Főleg szürkületkor és éjszaka mozog. Kedvelt szokása a dagonyázás.

pontos adatgyűjtést a kísérleteket övező homály is nehezíti, a laboratóriumok falai közül gyakorlatilag semmi sem szivároghat ki. A kísérletek szenvedő alanyai legnagyobbrészt egerek, patkányok és tengerimalacok illetve nyulak, kutyák, macskák, majmok, madarak, halak és vágóállatok, például ~ek, ...

Az alábbi lista azt a 84 magyarországi emlősfajt tartalmazza, amelyekkel vadon találkozhatunk. A háziasított emlősök (kutya, macska, vadászgörény, ló, szamár, ~, szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, laborpatkány, laboregér, házinyúl stb.) nem szerepelnek benne.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Disznó, Szarvas, Malac, Kígyó?

◄ Seregély   Shetlandi póni ►
 
RSS Mobile