Kezdőlap (Sertés)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sertés

Állatok  Seregély  Shetlandi póni

sertés
v. disznó (Sus scrofa domestica, l. a melléklet két képét) házi állat, mely a páros ujju, de nem kérődző emlős állatoknak a disznófélék v. sörtések alrendjébe tartozik. A S.


A sertés formák rendszertani beosztása az erdei disznó felfedezése óta némi változáson ment át. Miután ugyanis az erdei disznó megteremti a kapcsolatot a varacskos disznó és a sertések vagy disznók (Sus) között, a varacskos disznót nem lehet már a sertés formák (Suinae) alcsaládjából kirekeszteni.

Sertéslábú bandikut - Chaeropus ecaudatus
Sivatagi bandikut - Perameles eremiana
Patkánykenguru-félék - Potoroidae ...

A sertéshúst már Szent István korában is fogyasztották elődeink. A disznókat nagyon sokáig külterjesen tartották: tölgy-, bükkerdőben makkoltatták, vagy mocsaras területeken, ahol a nádtól a vízinövényekig, halakat, teknősöket, tojásokat, férgeket, sőt még dögöket is megevett.

A sertés transmissibilis gastroenteritise gyorsan terjedő, heveny, hasmenéses tünetekkel lezajló, fertőző betegség, amely minden korú sertést megbetegít, újszülött malacokban tömeges elhullással jár. Kóroktan. A betegséget antigénszerkezetileg egységes koronavírus okozza. A. Folytatás » ...

Sertés, gyalázatos, mocskos, gusztustalan ember, -melléknévként- trágár. Származékai: disznóság, disznólkodik.
Ótörök jövevényszó: csuvas sziszna, ócsuvas *dzsisznag. A (feltételezett) ősi csuvas alak szabályosan gyisznó lett nyelvünkben, erre a 15.

A gyapjas sertés: mangalica - videóval
A tíz leghihetetlenebb szem az állatok világában
Tárgy: A víziló (Hippopotamus amphibius)
Neved: ...

Közös fellépés az ipari sertésfarmok ellen
Közös fellépés az ipari sertésfarmok ellen
Miért bántja az városlakókat a vetési varjú.
A Letenyei Platán is versenyez az Európai Év Fája címért
UNESCO nem a szerencsi erőműre
Ösztönző rendszer az elektromos autókra?

A mesterséges termékenyítést elsőként haszonállatok körében alkalmazták széles körben, ló, szarvasmarha, majd sertés, juh, kecske, sőt madarak esetében. Napjainkban azonban mind több egzotikus, veszélyeztetett állat tenyésztésében is alkalmazzák.

Eredeti fészkelő helyét, amely barlangokban és sziklapárkányokon volt, napjainkra teljesen felcserélte az emberi építményeken (istállókban, házereszeken, sertésólakban, hidakon) való fészkelésre.

Ha a Hortobágy állatvilágáról esik szó, először talán mindenkinek a szilaj állattenyésztéssel meghonosodó szürke marha és rackajuh, valamint a mangalica sertés és a nóniusz ló jut az eszébe. A Hortobágy azonban nemzetközileg is kiemelt fontosságát sajátos madárvilágának köszönheti.

sertés) elfogyaszthatják. Ezeknek az állatoknak az izomzatában telepednek meg a féregpetékből kikelő lárvák, amelyek néhány milliméteres hólyagokat, úgynevezett 'borsókákat' hoznak létre. A borsókás hús emésztésekor a lárvák a bélben galandféreggé alakulnak át.

Mindig úgy intézi a keresgélést, hogy a legelő jószág árnyéka ráessék; a turkáló sertések között a sárgyókával együtt az orr közelébe férkőzik, hogy a kitúrt földből a sok kukacot kiszedhesse. De rászáll a jószágra is és buzgón felcserkedik ott, ahol nyüves vagy pondrós.

A vaddisznó a házi sertés egyik közvetlen rokona, az erdők és mocsaras vidékek egyik leggyakoribb vadja. Zömök testű, rövid lábú, nem kérődző, páros ujjú patás. Kicsinyei csíkosan születnek. A vaddisznó mindenevő, szeret pocsolyákban dagonyázni, de kiválóan tud úszni is.

A vaddisznó a házi sertés őse. Barnás-fekete serteszőr borítja testét. Szemfogaik agyarrá fejlődtek. Mindenevő, termést, hajtás, csigát, tojásokat fogyaszt. A páros ujjú patások egyik csoportja a kérődzők. Összetett gyomruk van, növényevők.

Egyrészt óriási hüllők, termetes pitonok és aldabrai teknősök élnek itt, másrészt itt kaptak helyet a sertésfélék közé tartozó, látványos agyarú babiruszák is.

A ház körüli állatseregletből még csak a sertés érdemel néhány szót. A disznók közül is sokat étvágytalanná, kedvetlenné tesz az esőt megelőző változás. Hihető hát az az állítás, hogy ha az egészséges disznó csak turkál a vályúban, ahelyett, hogy mohón nekiesne, könnyen időváltozás következhet.

Kis termetű,gyér szörzetű,magas lábú sertés.A malac korábban elfogott példány igen szelíd lesz,jól érzi magát fogságban.Ennek ellenére a fajt sohasem háziasították.

Megszállja a barom hátát, a sertés, a juh nyűves részét: az állat pedig meg se moczczan, veszteg áll, hogy szárnyas jó barátja, a seregély, szép csinján kifeszegethesse és kiszedhesse a gonosz nyűvet; akkor bezzeg bölcs felcsere a jószágnak az a seregélymadár! ...

Magyarországon híg sertéstrágya-szikasztó tavaknál is költ. A Földközi-tenger térségében a lagúnák jellemző madara. A rizstermesztés terjedése az elárasztott földekkel új élőhelyet teremtett a gólyatöcs számára.

A legelterjedtebb disznóféle (Suidae), a házisertés őse. Erdőkben és mezőgazdasági művelés alatt álló területeken egyaránt gyakori. Főleg szürkületkor és éjszaka mozog. Kedvelt szokása a dagonyázás.

pontos adatgyűjtést a kísérleteket övező homály is nehezíti, a laboratóriumok falai közül gyakorlatilag semmi sem szivároghat ki. A kísérletek szenvedő alanyai legnagyobbrészt egerek, patkányok és tengerimalacok illetve nyulak, kutyák, macskák, majmok, madarak, halak és vágóállatok, például sertések, ...

Az alábbi lista azt a 84 magyarországi emlősfajt tartalmazza, amelyekkel vadon találkozhatunk. A háziasított emlősök (kutya, macska, vadászgörény, ló, szamár, sertés, szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, laborpatkány, laboregér, házinyúl stb.) nem szerepelnek benne.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Disznó, Szarvas, Malac, Kígyó?

◄ Seregély   Shetlandi póni ►
 
RSS Mobile