Kezdőlap (Sakál)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Sakál

Állatok  Rühatka  Sándor-papagáj

sakál
(állat, Canis aureus Boiss.), a ragadozó emlősök rendjének kutyafélék családjába tartozó állatfaj. Testhossza 65-70 cm., farkhossza 30 cm., vállmagassága 50 cm. Külsejére a rókához hasonlít. Fejállása a farkaséra emlékeztet, de arcorra valamivel hosszabb és hegyesebb. Bundája érdes.


sakál
A kutyával rokon dögevő ragadozó.
India eredetű állatnév, amely a perzsa sagál, majd a török ç,akal és a francia chacal révén terjedt el, a magyarba a német Schakal közvetítette.

Az aranysakál (Canis aureus) az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék ...

sujtásos sakál (Canis adustus)
aranysakál (Canis aureus)
prérifarkas más néven kojot (Canis latrans)
szürke farkas vagy egyszerűen farkas (Canis lupus)
panyókás sakál (Canis mesomelas)
vörös farkas vagy rőt farkas (Canis rufus) ...

Az aranysakál (Canis aureus) az 1900-as években pusztult ki hazánkból.

Egyre több a ~ Baranyában
Mosómedvemenhely Veresegyházán
Haloványzöld Új Széchenyi Terv
Azt gondoltam, azonos oldalon állunk
Veszélyben a bialowiezai őserdő
Kárpát-medencei élővilág a Szegedi Vadasparkban
Megkergette a juhokat elragadó farkast a tulajdonos ...

Legelés közben állandóan ingerkednek egymással, ide-oda futkosnak, egymást röfögés közben átugrálják, körülszaglásszák satöbbi A ~róka szokása szerint ők is a legkülönfélébb tárgyakat szedik össze legelés közben, s ezeket üregeik szájadéka előtt halmozzák föl.

A varacskost nagyrészt lesről lövöd, a steenbokot, duikert, ~t útközben, "véletlenül". De a Springbok. Az ott van a "szádban" és mégsincs.

A kutyák a háziasított farkasokból jöttek létre (más elmélet szerint a ~ leszármazottai), egyes becslések szerint hozzávetőlegesen 15 ezer évvel ezelőtt, de más elképzelések szerint ez akár 100 ezer évvel ezelőtt is elkezdődhetett.

Nem meglepő számunkra, hogy mosómedve, róka vagy arany~ él az emberi épített környezetben, BÉKESSÉGBEN velünk, emberekkel.

A kicsi, de penge éles elülső metszőfogakat húsdarabok kiszakítására használják, a nagyobb szemfogakat a zsákmány megfogására és megölésére, a zápfogakat pedig a zsákmány feldarabolására. A farkas legközelebbi rokonai a következő fajok: az arany~, a panyókás ~ és a sujtásos ~, ...

A farkas a házi kutya őse, bár volt olyan elmélet, mely szerint egyes kutyafajták őse nem a farkas, hanem a ~. A Nobel-díjas etológus, Konrad Lorenz az egyes kutyafajták eltérő viselkedésére alapozta ezt a hipotézist, amit azonban a genetikai vizsgálatok megcáfoltak.

Eszményi élőhelye volt ez valamennyi vízimadárnak, gémeknek, kócsagoknak, de kiváló életteret talált itt a csikasz, az arany~ is. Az gyűjtögető életmód utolsó maradék megjelenési formái, a pákászok (csíkászok, halászok, madarászok stb.) itt együtt éltek a tájjal, alkalmazkodtak hozzá.

Ott van ugyanis biztonságban az olyan dögevőktől, mint a hiéna vagy a ~. Tápláléka elfogyasztása után a leopárd rendszerint vízzel teli gödörhöz megy inni.
A leopárd számos állatra vadászik: a páviánoktól, varacskosfisznótól a közepes méretű antilopokon át a kis emlősökig és madarakig.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Farkas, Antilop, Macska, Szarvas?

◄ Rühatka   Sándor-papagáj ►
 
RSS Mobile