Kezdőlap (Rigó)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Rigó

Állatok  Rhesus-majom  Rigófélék

Rigó (Turdus Linn.)
Az ide sorolt madarak a régebben külön családot alkotott és Sharpe szerint közel 600 fajt és alfajt magában foglalt rigófélékhez (Turdidae) tartoztak.


A fekete rigó (Turdus merula) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj. Szép énekével kellemes hangulatot teremt erdeinkben.
Tartalomjegyzék
1 Előfordulás
2 Alfajai
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Védelem
7 Források ...

Legalább ötezer rigó pusztult el szilveszterkor egy kisvárosban az Egyesült Államokban. A madarak tömegében hullottak alá az égből az óévbúcsúztató éjszakán - jelentették be a Beebe nevű városka vezetői hétfőn.

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Fekete rigó
Kezdőlap
A kezdeményezésről ...

Énekes rigó [Turdus philomelos]
Song thrush
Európa legszebb hangú madara épp most térhetett vissza délről, ahol telelni szokott, és a hosszú út után csodálatos dallal köszönti erdőnket. Füttyébe időnkét más madaraktól is szokott kölcsönözni motívumokat.

Sárga rigó görögül: «flüa reo ió»
Borsodi neve: szolgabíró; ez is hangját festi a hímmadárnak. A többi magyarázatot már elő is soroltam abban a szakaszban, mely a hangról és értelmezéséről szól.

Énekes rigó
Latin neve: Turdus philomelos
Rend: Verébalakúak
Család: Rigófélék
Élőhely: Európa területén költ, a telet Spanyolországban , Afrikában, Törökországban töltik
Súly: 60-90 g
Hossz: 23 cm
Szaporodás: 3-5 tojás ...

Rigó nagyságú, de karcsúbb madár; szine és egész megjelenése szerint mintha nem is a mi éghajlatunkból, hanem messze délszakról való volna, oly gyönyörű és csillogva ragyogó az ő szine és oly különös az ő formája.

seregély
Rigó nagyságú, fekete tollú énekes madár.
A sereg származéka -él, -ély denominális névszóképzővel, az elnevezés alapja, hogy a seregélyek nagy csapatokban repülnek, és társas életmódot folytatnak.

Az örvös rigó szürkésfekete, mellén fehér örv.
Ritka átvonuló.
A kövirigó hímjének alapszíne kék,
háta közepe fehér, hasaalja és farka rozsdavörös.
Sziklás hegyoldalakon elszórtan költ.

Rigó nagyságú. Fekete, szivárványos zománccal és fehéres, csöppentett pettyekkel. A fej aránylag kicsiny, lapos homlokú; szeme közel áll a csőr tövéhez. Ravaszkás képű madár. Tollazata keskeny és hegybefutó. Csőre sárgás. A tojó fakóbb, a fiak még fakóbbak. Lába erős, karmai élesek.

A nádasok apró fészkelői a nádi rigó (Acrocephalus arundinaceus) és a nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides).

A rigó több gyümölcsöt eszik mint a seregély (csak persze a rigó ősszel nem vonul több ezres csapatokban és nem szállja meg a szőlőt).

Ahogyan múlik az idő, egyre erőteljesebben hasonlítok a madarakhoz. Ha a tükörbe nézek, a rigó csőréhez hasonlónak látom az orrom, úgy kihegyesedett. Otthonomban mindenütt állatok nyüzsögnek." - mesélte Pócsi Béla, akinek állománya nem csupán hazai körökben számít különlegességnek.

- Az énekes rigó
Mit is tartsak? - Kanárit szeretnék (3. rész)
1963 Anno - Korabeli vadmadár keresztezési kísérletek (1. rész)
Papagáj amandinák (3. rész) Az indiai papagáj amandina
Külföldi tenyésztői eredmények
Brahma a tyúkudvar királya
Egy pici Godzilla a baromfiudvarban! - Yamato gunkei ...

Hazánkban leggyakoribb zsákmánya a házigalamb és a seregély, de a táplálékmaradványok és az eddigi megfigyelések alapján meggyvágó, kék cinege, fekete rigó, veréb-fajok is kedvelt prédái. Vizes élőhelyeken főleg dankasirályt, csörgő récét és pajzsoscankót ejt el.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bogár, Fecske, Fekete rigó, Veréb, Pinty?

◄ Rhesus-majom   Rigófélék ►
 
RSS Mobile