Kezdőlap (Rigó)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Rigó

Állatok  Rézsikló  Rigófélék

Rigó (Turdus Linn.)
Az ide sorolt madarak a régebben külön családot alkotott és Sharpe szerint közel 600 fajt és alfajt magában foglalt rigófélékhez (Turdidae) tartoztak.


Énekes rigó
Turdus philomelos
Az énekes rigó gyakran megfordul kertjeinkben - ha ritkábban is, mint a feketerigó. A hím és a tojó tollazata hasonló: hátuk kellemes (lágy) barna, a hasa sűrűn pöttyözött. A begy felső része és az oldalak sárgás árnyalatúak.

Énekes rigó (Turdus philomelos)
Testhossza 23 centiméter, szárnyfesztávolsága 33-36 centiméter, testtömege 65-100 gramm. Háta sötétes olajbarna, hasa és a torka fehéres, a mellen rozsda sárga, szív- és csepp alakú sötét foltozattal.

A fekete rigó (Turdus merula) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj. Szép énekével kellemes hangulatot teremt erdeinkben, sőt ma már akár a városokban is.

Énekes rigó
Bár hangos énekét szinte lehetetlen nem meghallani, egyetlen rigófaj sem annyira rejtett életmódú, mint az énekesrigó. Költéskor észrevehetetlen marad, mert fészkét többnyire jól elrejtve tűlevelű fákra építi.

Legalább ötezer ~ pusztult el szilveszterkor egy kisvárosban az Egyesült Államokban. A madarak tömegében hullottak alá az égből az óévbúcsúztató éjszakán - jelentették be a Beebe nevű városka vezetői hétfőn.

Budai Arborétum Madarak énekes ~ (Turdus philomelos)
Énekes ~
Turdus philomelos ...

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Fekete ~
Kezdőlap
A kezdeményezésről ...

Énekes ~ [Turdus philomelos]
Song thrush
Európa legszebb hangú madara épp most térhetett vissza délről, ahol telelni szokott, és a hosszú út után csodálatos dallal köszönti erdőnket. Füttyébe időnkét más madaraktól is szokott kölcsönözni motívumokat.

Sárga ~ görögül: «flüa reo ió»
Borsodi neve: szolgabíró; ez is hangját festi a hímmadárnak. A többi magyarázatot már elő is soroltam abban a szakaszban, mely a hangról és értelmezéséről szól.

~ nagyságú, de karcsúbb madár; szine és egész megjelenése szerint mintha nem is a mi éghajlatunkból, hanem messze délszakról való volna, oly gyönyörű és csillogva ragyogó az ő szine és oly különös az ő formája.

seregély
~ nagyságú, fekete tollú énekes madár.
A sereg származéka -él, -ély denominális névszóképzővel, az elnevezés alapja, hogy a seregélyek nagy csapatokban repülnek, és társas életmódot folytatnak.

Az örvös ~ szürkésfekete, mellén fehér örv.
Ritka átvonuló.
A kövi~ hímjének alapszíne kék,
háta közepe fehér, hasaalja és farka rozsdavörös.
Sziklás hegyoldalakon elszórtan költ.

~ nagyságú. Fekete, szivárványos zománccal és fehéres, csöppentett pettyekkel. A fej aránylag kicsiny, lapos homlokú; szeme közel áll a csőr tövéhez. Ravaszkás képű madár. Tollazata keskeny és hegybefutó. Csőre sárgás. A tojó fakóbb, a fiak még fakóbbak. Lába erős, karmai élesek.

A nádasok apró fészkelői a nádi ~ (Acrocephalus arundinaceus) és a nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides).

A ~ több gyümölcsöt eszik mint a seregély (csak persze a ~ ősszel nem vonul több ezres csapatokban és nem szállja meg a szőlőt).

Ahogyan múlik az idő, egyre erőteljesebben hasonlítok a madarakhoz. Ha a tükörbe nézek, a ~ csőréhez hasonlónak látom az orrom, úgy kihegyesedett. Otthonomban mindenütt állatok nyüzsögnek." - mesélte Pócsi Béla, akinek állománya nem csupán hazai körökben számít különlegességnek.

- Az énekes ~
Mit is tartsak? - Kanárit szeretnék (3. rész)
1963 Anno - Korabeli vadmadár keresztezési kísérletek (1. rész)
Papagáj amandinák (3. rész) Az indiai papagáj amandina
Külföldi tenyésztői eredmények
Brahma a tyúkudvar királya
Egy pici Godzilla a baromfiudvarban! - Yamato gunkei ...

A búbosbanka 1989-ben és 1990-ben, tehát két egymást követő évben már volt az év madara. Ezt követően a 2014. évi internetes szavazás résztvevői a fekete ~ és a vörösbegy előtt ismét ezt a fajt választották az év madarának.
A búbosbankáról bővebben
MME Tápió-vidéki Helyi Csoport ...

Hazánkban leggyakoribb zsákmánya a házigalamb és a seregély, de a táplálékmaradványok és az eddigi megfigyelések alapján meggyvágó, kék cinege, fekete ~, veréb-fajok is kedvelt prédái. Vizes élőhelyeken főleg dankasirályt, csörgő récét és pajzsoscankót ejt el.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bogár, Fecske, Fekete rigó, Veréb, Pinty?

◄ Rézsikló   Rigófélék ►
 
RSS Mobile