Kezdőlap (Mezei veréb)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mezei veréb

Állatok  Mezei tücsök  Meztelencsiga

MEZEI VERÉB
Passer montanus gyűrűs veréb, kuti veréb
Leírása
A házi verébnél kisebb, karcsúbb; a hím és a tojó egészben egyforma színezetű, feje teteje végig egyszínű, gesztenyebarna; fületáján és a torkon fekete folt, egyébként színezetben és tartásban tökéletes veréb.


A mezei veréb (Passer montanus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a verébfélék (Passeridae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Elterjedés
2 Alfajai
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Kárpát-medencei előfordulás
7 Forrás ...

Mezei veréb (Passer montanus)
Nem kerüli az emberi környezetet, rendszeresen fészkel az erdők szegélyében, szőlőhegyeken, parkokban, öreg temetőkben, kertekben. Költ lakott helyektől távol, folyóárterek öreg fáinak odvaiban, fasorokban, gyümölcsösökben, legelőerdőkben is.

Mezei veréb (Passer montanus L.)
*
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes L.) ...

Mezei veréb (Passer montanus L.)
*
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes L.) ...

A mezei veréb inkább bizalmas az emberi környezetben, mintsem olyan tolakodó és civakodó, mint a házi veréb. A tollazata több, mint szürke. Életmódja sem köti annyira az emberhez, mint nagyobb termetű házi rokonát. Ezért több figyelmet érdemel, amit cikkünkben is kiemelünk!
« vissza ...

Említettem már, hogy a Rizspinty, akárcsak a Magyarországon oly elterjedt Mezei veréb, az ember közelségét keresi és főképpen a városok, lakott települések körül található.

A házi és mezei verébtől nemcsak odulakó madaraink szenvednek, amennyiben fészkelő helyüket erőszakkal elfoglalja, hanem a bokorlakó énekesek is, amelyeket civakodó, lármás természetével üldöz el körünkböl.

Leggyakoribb madár a zöldike volt, aztán a széncinke, valamint volt mezei veréb és egy ökörszem és végül egy barkóscinegére is gyűrű került. Közben, legnagyobb szerencsénkre a köd is kezdett feloszlani és végre tisztán látthatuk a tóra érkező és a tavon pihenő madarakat.

A "B" típusú odúkat széncinege, mezei veréb, nyaktekercs, kormos légykapó, csuszka számára alkalmazzuk, "C" típusú odúkat csak kis számban helyezzük ki szürke légykapók számára, lakott területen barázdabillegetők, házi rozsdafarkúk megtelepítésére.

Madárfajok Verébalakúak Verébfélék Mezei veréb
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Ismerjük meg a hazai madarainkat! "Erdők, mezők hétköznapi madara" - A mezei veréb
Rolleros hírek - A költés időszaka
Kedvelt kanárifajták hazánkban - Raza espagnola
A Pálmagerle
Egzotikus madarak angolkórja
Jobbítsunk a hazai madarászat helyzetén! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Veréb, Pinty, Vércse, Fülesbagoly, Sólyom?

◄ Mezei tücsök   Meztelencsiga ►
 
RSS Mobile