Kezdőlap (Mezei veréb)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Mezei veréb

Állatok  Mezei tücsök  Meztelencsiga

Mezei veréb
Passer montanus
Az állandó házi verébbel ellentétben a mezei veréb Nyugat-Európa egyes részein nagyobb távolságokra is elkóborol. Egész Európában gyakori. Élete kevésbé kötődik az emberi településekhez.


MEZEI VERÉB
Passer montanus gyűrűs veréb, kuti veréb
Leírása
A házi verébnél kisebb, karcsúbb; a hím és a tojó egészben egyforma színezetű, feje teteje végig egyszínű, gesztenyebarna; fületáján és a torkon fekete folt, egyébként színezetben és tartásban tökéletes veréb.

Mezei veréb
A kisebb és barnább mezei veréb nem annyira városi madár, több rovart is fogyaszt, mint a házi veréb. Út menti sövényeken, erdőszéleken, kertekben, parkokban található meg. Mesterséges odúkba szívesen telepszik, és kiszorítja a cinegéket. Ezért nem kedvelik.

A mezei veréb (Passer montanus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a verébfélék (Passeridae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Elterjedés
2 Alfajai
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Kárpát-medencei előfordulás
7 Forrás ...

Budai Arborétum Madarak mezei veréb (Passer montanus)
Mezei veréb
Passer montanus ...

~ hangja
Az Ön által használt böngésző nem ismeri a beágyazott kereteket, vagy jelenleg úgy van beállítva, hogy ne jelenítse meg azokat.
MTE - Mályi Természetvédelmi Egyesület ...

~ (Passer montanus)
Nem kerüli az emberi környezetet, rendszeresen fészkel az erdők szegélyében, szőlőhegyeken, parkokban, öreg temetőkben, kertekben. Költ lakott helyektől távol, folyóárterek öreg fáinak odvaiban, fasorokban, gyümölcsösökben, legelőerdőkben is.

~ (Passer montanus L.)
*
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes L.) ...

~ (Passer montanus L.)
*
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes L.) ...

A ~ inkább bizalmas az emberi környezetben, mintsem olyan tolakodó és civakodó, mint a házi veréb. A tollazata több, mint szürke. Életmódja sem köti annyira az emberhez, mint nagyobb termetű házi rokonát. Ezért több figyelmet érdemel, amit cikkünkben is kiemelünk!
« vissza ...

Említettem már, hogy a Rizspinty, akárcsak a Magyarországon oly elterjedt ~, az ember közelségét keresi és főképpen a városok, lakott települések körül található.

A házi és ~től nemcsak odulakó madaraink szenvednek, amennyiben fészkelő helyüket erőszakkal elfoglalja, hanem a bokorlakó énekesek is, amelyeket civakodó, lármás természetével üldöz el körünkböl.

Leggyakoribb madár a zöldike volt, aztán a széncinke, valamint volt ~ és egy ökörszem és végül egy barkóscinegére is gyűrű került. Közben, legnagyobb szerencsénkre a köd is kezdett feloszlani és végre tisztán látthatuk a tóra érkező és a tavon pihenő madarakat.

A "B" típusú odúkat széncinege, ~, nyaktekercs, kormos légykapó, csuszka számára alkalmazzuk, "C" típusú odúkat csak kis számban helyezzük ki szürke légykapók számára, lakott területen barázdabillegetők, házi rozsdafarkúk megtelepítésére.

Madárfajok Verébalakúak Verébfélék ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Ismerjük meg a hazai madarainkat! "Erdők, mezők hétköznapi madara" - A ~
Rolleros hírek - A költés időszaka
Kedvelt kanárifajták hazánkban - Raza espagnola
A Pálmagerle
Egzotikus madarak angolkórja
Jobbítsunk a hazai madarászat helyzetén! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Veréb, Pinty, Vércse, Fülesbagoly, Sólyom?

◄ Mezei tücsök   Meztelencsiga ►
 
RSS Mobile