Kezdőlap (Lótetű)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lótetű

Állatok  Lódarázs  Lótücsök

lótetű
lótücsök, lóbogár (Gryllotalpa vulgaris, képét l. az Egyenesszárnyuak mellékletén), az egyenesszárnyuak rendjébe, a szökdelő tücsökfélék családjába tartozó rovarfaj. Háta barnás, hasa sárgásbarna szinü, feje kicsiny, szemei aprók, csápjai fonalasak.


tücsök, lótetű, vízipoloskák, árvaszúnyoglárva, csigák, magvak
Referencia
További információk ...

Tücskökkel, lótetűvel, vízipoloskákkal, az árvaszúnyog lárvájával, csigákkal és magvakkal táplálkozik.

A legapróbb nyílméregbékák muslicákat, frissen kikelt, hangyányi tücsköket fogyasztanak, míg a robusztus, erős állkapcsú toke-gekkó legyűri a csaknem ujjnyi hosszú amerikai csótányt vagy a lótetűt is.

A gilisztákon kívül megeszi még a bogarakat, például cserebogarat, ganajtúró bogarat, lótetűt, és minden más rovart, amelyet elér, sőt a csigák is nagyon ínyére valók. Rendkívül finom szaglásával könnyen kiszimatolja őket, aszerint, amint ők maguk haladnak.

A legelőkön fáradhatatlan kutatója az ott elterülő, hullott lepényeknek, a melyekből a nyüzsgő bogárságot s annak álczáit kitapogatja, kiszedegeti és begyébe csusztatja; de működik nedves, puha talajon is, a melyből kiszedegeti a hernyót, a csimazt, a pajodot, a ~t és ivadékát; ...

A százlábúak egy részénél és a rovarok közt a ~nél ezek a viszonyok egészen egyszerűek. A nőstény a letojt peték mellett marad, őrzi és védi azokat, amíg a fiatalok kibújnak, amelyeknek azután már maguknak kell tovább magukon segíteni és táplálékukat megkeresni.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bogár, Hernyó, Vakond, Búbos banka, Tücsök?

◄ Lódarázs   Lótücsök ►
 
RSS Mobile