Kezdőlap (Leveli béka)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Leveli béka

Állatok  Léprigó  Levelibéka

Hazai fajaink a hasznos rovarpusztító zöld leveli béka, a zöld és barna varangy, melyeknek bőrváladéka mérgező. A varangyok a leghasznosabb kétéltűink, rovarokkal és kerti meztelen csigákkal táplálkoznak, a vizet csak szaporodáskor keresik fel, egyébként teljesen szárazföldi életmódúak.


amelyet Borneó szigetén találtam, az a nagy leveli béka volt, melyet egy kínai napszámos hozott. Azt mondta, hogy látta, amint a béka rézsutos irányban szinte repülve jött le egy magas fáról.

A vizet párosodás után elhagyó fajok később már nem adnak hangot (a leveli béka kivételével), de a vízben maradó fajok nyáron is brekegnek. Jól úsznak, hallásuk és látásuk is kitűnő.
A Békák a sarki területeket kivéve az egész Földön elterjedtek.

A dajkabéka petéi aránylag nagyon hosszú ideig ellent tudnak állani a kiszáradásnak s ebben a tekintetben csak a leveli béka múlja felül.

A kétéltűek közül a tarajos gőte (Triturus cristatus),a vöröshasú unka (Bombina bombina), és a leveli béka (Hyla arborea).
Madarak közül a ritka parlagi sas (Aquila heliaca).

A Tisza-tó sekélyvizű, vagy időszakos vízborítású területei igazi kétéltű élőhelyek, igen nagy számban élnek itt a tavi-, kistavi-, kecskebéka fajkomplex egyedei (Rana spp), barna varangy (Bufo bufo), ~ (Hyla arborea), vöröshasú unka (Bombina bombina).

A kétéltűek csaknem valamennyi hazai faja megtalálható a Szigetközben. Közülük gyakori a kecskebéka, a tavi béka, a vörös hasú unka, a mocsári béka és a ~.
A hüllők kisebb számban élnek a vízjárta területeken, de jellegzetes fajuk, a vízisikló gyakori.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Unka, Béka, Kecske, Vöröshasú unka, Varangy?

◄ Léprigó   Levelibéka ►
 
RSS Mobile