Kezdőlap (Kolibri)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kolibri

Állatok  Kodiakmedve  Komodói sárkány

A kolibrifélék egy gerinchúrosok törzsébe, madarak osztályába és sarlósfecske-alakúak rendjébe tartozó család.
Tartalomjegyzék
1 Rendszerezésük ...


kolibri
Apró tarka madár az amerikai földrész trópusi erdeiben.
Nemzetközi szó a francia colibri nyomán, amely a Cayenne sziget bennszülötteinek kolibari (ragyogó sík) szavából ered.

Kolibri
A kolibrik előre, hátra, oldal irányban, egyenesen, felfelé vagy lefelé, vagy akár fejjel lefelé is tudnak repülni. Nagy sebességgel veszik üldözőbe a rovarokat, és képesek egy helyben lebegni, amíg nektárt szívnak egy-egy virágból.

Kolibri (Trochilus Linn.)
Ebbe az elsőként leírt nemzetségbe 5 faj tartozik. Közös jegyeik: csőrük sima, fejüknél hosszabb; a farok mélyen ki van vágva, viszont a legszélső farktollak azért rövidebbek a másodszélsőknél. Lábuk rövid, gyenge, csüdjük vékony.

Királykolibri (Lophornis Les.)
Végtelenül bájos madárkák tartoznak ebbe a nemzetségbe. A fajok száma jelenleg tizenegy s ezek hazája Amerikának Dél-Mexikótól Bolíviáig és Brazilia délkeleti részéig terjedő vidéke. A hímek nyaktollainak egy része igen hosszú és pompás gallért alkot.

A legtöbb ~féle is ezen a kontinensen él. Színpompás tollruhát viselnek. Rendkívül jól repülnek. A virágok nektárjával táplálkoznak, ám nem szállnak le, hanem a virágkelyhek előtt a levegőben egy helyben lebegnek, miközben hosszú csőrükkel és nyelvükkel jutnak táplálékukhoz.

Nemcsak a mi égtájunk alatt, hanem messze délszakon is, a hol a természet mintha csodákat teremtene; a hol a kis ~ madár, mely akkora testű, mint egy gyermekujjnak egy íze, megragyog a napfényben, mint a gyémánt és a rubint és oly fészket rak, mint a jércze szűztojásának a fele; mondom, ...

A tollak száma fajonként változik, a legtöbb toll egy hattyúfaj (több mint 25.000 db), a legkevesebb egy apró ~ testén fordul elő (kb. 940 db). A tollak száma egyeden belül évszakonként is változik, a hideg téli időszakban lényegesen több toll borítja a testet.

A tér mindhárom irányában egyforma biztonsággal mozognak; a kiterjesztett szárnnyal, méltóságteljesen lebegő sasok éppen úgy, mint a villámgyorsan cikázó fecskék, vagy trópusi vidékek parányi helikopterei: az aranytollú ~k.

- A rövid, egyenes csőrök tökéletesek a magok- és lárvaevőknek. Ezekhez tartoznak a pintyek és kanárik.
- A nektárral táplálkozó madaraknak (pl. a ~nek) hosszú, hegyes csőrük van, azzal hatolnak be a virág belsejébe.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Harkály, Papagáj, Szalakóta, Kakukk, Fecske?

◄ Kodiakmedve   Komodói sárkány ►
 
RSS Mobile