Kezdőlap (Kerceréce)

 Állatok 

  » »
 
   

Kerceréce

Állatok  Kenti csér  Kerecsensólyom

Kerceréce
Jegyei
A kerceréce (Bucephala clangula) a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Testhossza 42-50 cm, a szárnyfesztávolsága 65-80 cm, testtömege 650-1200 gramm. A tojó kisebb mint a hím.


A kerceréce (Bucephala clangula) a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Elterjedés
2 Alfajai
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Kárpát-medencei előfordulás
7 Külső hivatkozások ...

Kerceréce Bucephala clangula L.

Ritka téli vendég tavainkon, 12. 01 és 04. 19 között. Mindössze három évben láttam. 1953. 04. 19-én 1 párat a Pródon, a Kajánnál, 1972. 03. 18-án kettőt a Vidiéri halastavon, 1974. 03.

Kerceréce (Bucephala clangula) Goldeneye
Kis bukó (Mergus albellus) Smew
Örvös bukó (Mergus serrator) Red-breasted Merganser
Nagy bukó (Mergus merganser) Goosander
Halcsontfarkú réce (Oxyura jamaicensis) Ruddy Duck ...

A hegyvidéki tavak tipikus récefaja a hazánkban is tömeges tőkés réce (Anas platyrhynchos), de egy ritkán előkerülő réce már igazi madaras élményt ad, ez az izlandi kerceréce (Barrow’s Goldeneye - Bucephala islandica).

A téli, vándorlási időszakban vízimadarak csapatai pihennek a Balaton vizén, úgy, mint a tőkés réce (Anas platyrhynchos), szárcsa (Fulica atra), kerceréce (Bucephala clangula), a fütyülő réce (Anas penelope), a barátréce (Aythya ferina), ...

Messzi északi hazájába siet a gyönyörű, hófehér és aranyzöldes, feketetarka kerceréce is. Mint a villamos csengő, de még jóval magasabb, gyorsabb hangot és ütemet ád sebes szárnyalása.

Vadkacsa vadászat
Magyarország rendkívül kedvező adottságaival a vízivad vadászatot kedvelők paradicsomának számít. Récefélékből a tőkés-, a csörgő- és a kerceréce vadászható, naponta és fejenként 8 db az elejthető maximum.

Lásd még: Lásd még: Lúd, Szárcsa, Tőkés réce, Kócsag, Túzok

Állatok  Kenti csér  Kerecsensólyom

 
RSS Mobile