Kezdőlap (Kárókatona)

 Állatok 

  » »
 
   

Kárókatona

Állatok  Karmosbéka  Karolin réce

Kárókatona
Jegyei
A nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) a madarak osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, a kárókatonafélék (Phalacrocoracidae) családjába tartozó faj.


Kárókatona
Kormorán, gödényféle vízimadár.
Bizonytalan eredetű szó. Első eleme bizonyára a törökségben általános kara (fekete) szó, de a (nyílván népetimológiás) második elem feltételezett törökös megfelelőivel kapcsolatban (mint katna és kotan, ...

Kárókatona (Phalacrocorax carbo - Kormoran - Great Cormorant): kozmopolita faj, a család névadója a gödényalakúak rendjében. Az északi féltekén élő példányok kékes v. zöldes csillogású feketék, a hátukon bronzos csillogású pikkelyes rajzolattal.

Kis kárókatona (Phalacorcorax pygmeus)
Megosztás Facebook-on
Fokozottan védett ...

Kárókatona (Phalacrocorax Briss.)
Kígyónyakú madár (Plotus L.)
A családot főleg a külső ujj hosszúsága jellemzi, amely a középsőnél mindig nagyobb. A hátsó ujj egyenlő magasságban áll a többivel. A csűd legföljebb akkora, mint a belső ujj.

A kárókatona tengeren és édesvizen egyaránt megtelepszik. Az északi fajták költözők, a többiek kóborolnak.

A kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) a madarak osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, a kárókatonafélék (Phalacrocoracidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék ...

Kárókatonafélék - Phalacrocoracidae
Pápaszemes kormorán - Phalacrocorax perspicillatus
Gémfélék - Ardeidae ...

Kárókatona (Phalacrocorax carbo) Cormorant
Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) Pygmy Cormorant
Rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) White Pelican
Borzas gödény (Pelecanus crispus) Dalmatian Pelican ...

A fent említett fajokon kívül jelentős fészkelő fajok a következők: kárókatona (Phalacrocorax carbo), gémfélék közül a vörös gém (Ardea purpurea), az üstökös gém (Ardeola ralloides), a törpegém (Ixobrychus minutus), a bölömbika (Botaurus stellaris).

Eső után gyakran sütkéreznek a napon és kitárják szárnyaikat mint egy keselyű vagy kárókatona. A család tollazata eléggé változó. Egyes fajoknak, főleg a fészek parazitáknak, olyan tollazata van, amellyel könnyen beleolvad a környezetébe.

Madárfajok Gödényalakúak Kárókatonafélék Kis kárókatona
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Számos esetben a fokozottan védett fajok, mint amilyen a nagykócsag is, okoznak halkárt, de legtöbbször mégis a sirályfélék ivadékpusztítását, a gémfélék és a kárókatona halpusztítását emelik ki.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, ...

Kiemelendő a kiskárókatona (Phalacrocorax pygmaeus) fészkelése. A Tisza-tó és környéke fontos pihenő és táplálkozó helye a vonuló madaraknak. A tavaszi-őszi madármozgalomban a lúd- és récevonulás meghatározó.

testnagyságot, már oly mértékben szúrnak, hogy képesek felsebzeni a rablóhalak száját, akik emiatt már nem tekintik őket tápláléknak. A törpeharcsák igazi ellenségei, viszont az európai vidra és egyes halevő madarak, mint például a nagy kárókatona.

Fajok: búbos vöcsök, kárókatona, szürkegém, bölömbika, nagykócsag, kanalasgém, fehér gólya, sarki búvár, mind védettek!
Énekesmadár-alakúak: változatos hangú és színű csoport. Hangadó szervük jól fejlett. Rovarevők és magevők.

Lásd még: Lásd még: Gödény, Kis kárókatona, Bagoly, Sólyom, Nagy kárókatona

Állatok  Karmosbéka  Karolin réce

 
RSS Mobile