Kezdőlap (Kárókatona)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kárókatona

Állatok  Karmosbéka  Karolin réce

Kárókatona
Jegyei
A nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) a madarak osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, a kárókatonafélék (Phalacrocoracidae) családjába tartozó faj.
Testhossza 80-100 centiméter, a szárnyfesztávolsága 130-160 centiméter, tömege 1700-3000 gramm.


Kárókatona
Kormorán, gödényféle vízimadár.
Bizonytalan eredetű szó. Első eleme bizonyára a törökségben általános kara (fekete) szó, de a (nyílván népetimológiás) második elem feltételezett törökös megfelelőivel kapcsolatban (mint katna és kotan, azaz madár és gödény) különféle nehézségek adódnak.

Kárókatona (Phalacrocorax carbo - Kormoran - Great Cormorant): kozmopolita faj, a család névadója a gödényalakúak rendjében. Az északi féltekén élő példányok kékes v. zöldes csillogású feketék, a hátukon bronzos csillogású pikkelyes rajzolattal. Közelítik a méteres nagyságot (91 cm).

Kis kárókatona (Phalacorcorax pygmeus)
Megosztás Facebook-on
Fokozottan védett ...

Kárókatona (Phalacrocorax Briss.)
Kígyónyakú madár (Plotus L.)
A családot főleg a külső ujj hosszúsága jellemzi, amely a középsőnél mindig nagyobb. A hátsó ujj egyenlő magasságban áll a többivel. A csűd legföljebb akkora, mint a belső ujj.

A ~ tengeren és édesvizen egyaránt megtelepszik. Az északi fajták költözők, a többiek kóborolnak.

~félék - Phalacrocoracidae
Pápaszemes kormorán - Phalacrocorax perspicillatus
Gémfélék - Ardeidae ...

Kis ~ (Phalacrocorax pygmeus Gm.)
300
Rózsás gődény (Pelecanus onocrotalus L.) ...

Nagy ~ (Phalacrocorax carbo)
Üstökös ~ (Phalacrocorax aristotelis)
Kis ~ (Phalacrocorax pygmeus) ...

A fent említett fajokon kívül jelentős fészkelő fajok a következők: ~ (Phalacrocorax carbo), gémfélék közül a vörös gém (Ardea purpurea), az üstökös gém (Ardeola ralloides), a törpegém (Ixobrychus minutus), a bölömbika (Botaurus stellaris).

Eső után gyakran sütkéreznek a napon és kitárják szárnyaikat mint egy keselyű vagy ~. A család tollazata eléggé változó. Egyes fajoknak, főleg a fészek parazitáknak, olyan tollazata van, amellyel könnyen beleolvad a környezetébe. míg a másoké fényes és hivalkodó.

Magyarország madarai-Nagy ~A nagy ~ (Phalacrocorax carbo) a madarak osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, a ~félék (Phalacrocoracidae) családjába tartozó faj.

Madárfajok Gödényalakúak ~félék Kis ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Számos esetben a fokozottan védett fajok, mint amilyen a nagykócsag is, okoznak halkárt, de legtöbbször mégis a sirályfélék ivadékpusztítását, a gémfélék és a ~ halpusztítását emelik ki.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, ~, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöldgalamb, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, szakállas keselyű, strucc
Hüllők ...

A madarak közül a tározó területén jelentős a vegyes gémtelepek fajainak költése. Kiemelendő a kis~ (Phalacrocorax pygmaeus) fészkelése. A Tisza-tó és környéke fontos pihenő és táplálkozó helye a vonuló madaraknak. A tavaszi-őszi madármozgalomban a lúd- és récevonulás meghatározó.

gond, hogy miután a törpepundrák elérik a 4-5 cm-es testnagyságot, már oly mértékben szúrnak, hogy képesek felsebzeni a rablóhalak száját, akik emiatt már nem tekintik őket tápláléknak. A törpeharcsák igazi ellenségei, viszont az európai vidra és egyes halevő madarak, mint például a nagy ~.

Fajok: búbos vöcsök, ~, szürkegém, bölömbika, nagykócsag, kanalasgém, fehér gólya, sarki búvár, mind védettek!
Énekesmadár-alakúak: változatos hangú és színű csoport. Hangadó szervük jól fejlett. Rovarevők és magevők. Fiókáik fészeklakók.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gödény, Kis kárókatona, Bagoly, Sólyom, Nagy kárókatona?

◄ Karmosbéka   Karolin réce ►
 
RSS Mobile