Kezdőlap (Kakukk)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kakukk

Állatok  Kakas  Kalandrapacsirta

KAKUKK
Cuculus canorus kukóka
Leírása
Gerle nagyságú, de nyúlánk, hosszú farkú madár. Hímje hamvas dolmánnyal, keresztbe rovott farkkal; hasafele fehéres, keresztbe futó hullámos csíkokkal.


A kakukkfélék többsége magányosan él, ritkán lehet őket párokban vagy csapatokban látni. Egyetlen kivétel van, mégpedig az amerikai ani, mely fejlődése során sok szociális magaviseletet megtanult, többek között az együttmőködő szaporodást.

Kakukk
Tojásait más madarak fészkébe rakó énekes madár. Származékai: kakukkos, kakukkol.
Hangutánzó szó a madár sajátos kiáltása nyomán.

A kakukk (Cuculus canorus) a madarak osztályának kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjébe, ezen belül a kakukkfélék (Cuculidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Elterjedés
2 Megjelenés
3 Életmód
4 Szaporodás
5 Kárpát-medencei előfordulás
6 Forrás
7 Külső hivatkozás ...

Nálunk mintegy 30 faj fészkében találtak már kakukktojást.
A költési időszaka május-július közt van. Mintegy 9-25 fészket is meglátogat, melyekbe egy-egy tojást rak. A fiókák 12 napi kotlás után kelnek ki, rendszerint hamarabb, mint a gazdamadár fiókái.

GYALOG~
A ~félék e hosszú lábú képviselője tud repülni, idejének nagy részét mégis a talajon tölti. Rövid távon több mint 30 km/h sebességet is elérhet.

Megjelenése
A ~ hossza 33 cm, szárnyfesztávolsága 55-60 cm és testtömege 110-130 g. A tollazata világos, hátán szürkéskék, alsórésze szürkén csíkozott.
Életmódja
Főként rovarokkal, hernyókkal táplálkozik. Költési időben magányos madár, de a telelőhelyeken olykor csapatokban figyelhető meg.

109. ~ Cuculus canorus L.

Ez is olyan kivételes faj, amelynek állománya nem csökkent az elmúlt félszáz év alatt, inkább gyarapodott. Régen az erdőn 10-12 párnyi ~ volt, a szőlőskertekben 4-6 pár és ritkán a temetőkben is 1-2 pár.

A ~ (Cuculus canorus) és zöld küllő (Picus viridis) hangja hangulatilag meghatározó az erdőben. Állandónak mondható még a balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus) és a nagy fakopáncs (Dendrocopus major) is. Mindenfelé gyakori természetesen a fácán (Phasianus colochius).

fekete ~galamb (Reinwardtoena browni)
sisakos ~galamb (Reinwardtoena crassirostris)
nagy ~galamb (Reinwardtoena reinwardtii)
Oena (Swainson, 1837) - 1 faj ...

Madárfajok ~alakúak ~félék Pettyes ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

~alakúak: jellemzőjük karcsú test, hosszú farok, két ujj előre, két ujj hátra néz. Fészket nem raknak, tojásaikat más madár fészkébe tojják, és azok nevelik fel az utódot. A ~ az egyik leghasznosabb madár, mert azokat a szőrös hernyókat is megeszi, amiket más madár nem.

Delalande-selyem~ - Coua delalandei
Bagolyfélék - Strigidae
Kacagó bagoly - Sceloglaux albifacies
Athene murivora
Scops commersoni ...

A természetben élő ~ tojó madár gyakran más madarak fészkébe rakja le tojását, például a narancsfejű szövőmadár fészkébe. Ezt azért teszi, mert valószínűleg ő maga is szövőmadár szülők által felnevelt egyed.

Kaliforniában "gyalog ~"-nak vagy "földi kakuk"-nak mondják, nem is szólva azokról az elnevezésekről, melyeket a bennszülött törzsek adtak neki. Rövid szárnya miatt csak a legritkább esetben kap szárnyra, ellenben futásra alkalmas hosszú lábaival a földön rendkívül gyorsan iramodik tova.

Gyakran hallani a sárgarigó (Oriolus oriolus) trillázó énekét, valamint a ~ (Cuculus canorus) jellegzetes hangját. A legfőbb ~gazda a cserregő és énekes nádiposzáta (Achrocephalus scirpaceaus, Achrocephalus palustris).

Mindenki hallott már a ~ról és tetteiről. De az kevesen tudják, hogy a ~ viselkedése is szupernormális.

A hazai erdőkben a vörösbegy a leggyakoribb ~gazda. Tavasszal és a költési időben szinte kizárólag rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Ősszel és télen sok bogyót és más növényi eredetű anyagot fogyasztanak,( feketebodza, szeder, ostorfa termése).

Cáki konglomerátum, a fehér sáfrány, osztrák és alpesi tarsóka, hármaslevelű ~torma, hegyi lednek, széleslevelű harangvirág valamint az alpesi sáska, az óriás medvelepke, a kárpáti, az alhavasi és a feketebordás aranyfutrinka, a foltos szalamandra, a fekete gólya, a fehérhátú fakopáncs, ...

A tojó ebben ül 14-16 napot a tojásokon. Április és július között kétszer költ. A fiókák 16-17 napig maradnak a fészekben. Az ökörszem gyakori ~gazda, azaz ő kelti ki és táplálja a nálánál sokkal nagyobb ~fiókát. Védett madár.

Az ívásra érett ikrások (nőstények) más halfajokkal, például ponttyal, bodorkával ívnak össze, és ~ módjára csempészik ikráikat azok ikrái közé. A lerakott ikrákat más pontyfélék hím ivarsejtjei serkentik barázdálódásra, anélkül hogy ezek kromoszómái részt vennének a folyamatban.

A ~alakúak (Cuculiformes) rendjén belül a turákófélék (Musophagidae) családjába tartozik. Közepes méretű, kb. 50 cm hosszú madarak. Az ivarérett egyedek koronája és fejük hátsó része élénkvörös. A hímek és nőstények között csekélyek a különbségek.

2008 a ~ éve lesz
Tányérra vagy kalitkába?
Madártetemeket rejtegető olasz vadászt fogtak
Megérkezett Ausztriába az első gólya
Elnapolták az olasz vadászok perét.
Orvvadászat védett madarakra
Énekes hattyúk, mezei pacsirták a Dél- Alföldön
Népesedik a hortobágyi madárszálló ...

Florisztikailag érdekes a mocsári aggófű, jellegzetes a sárga nőszirom, a keskenylevelű békakorsó, a réti ~torma, a posványsás és a réti ecsetpázsit.

A folyó menti dús vegetációtól, a mocsári nádasoktól kezdve a nyílt szavannákig, valamint a megművelt területekig mindenütt megtalálható. Érdekesség, hogy az élőhelyén a Diederick ~, amely egy fészekparazita, gyakran élősködik rajta.
Tartása, tenyésztése ...

Lychnis coronaria - bársonyos ~szegfű
Marsilea quadrifolia - mételyfű
Primula elatior - sudár kankalin
Primula vulgaris - szártalan kankalin
Prunus tenella - törpe mandula
Ribes alpinum - havasi ribiszke
Ruscus aculeatus - szúrós csodabogyó
Scilla bifolia - tavaszi csillagvirág ...

A turákók a ~alakúak rendjébe tartoznak, és érdekességük, hogy a madarak körében csak nekik vannak zöld (turacoverdin) és piros (turacin) festékpigmentjeik. A két turákó a németországi Chemnitz állatkertjéből érkezett.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Papagáj, Harkály, Szalakóta, Kolibri, Bagoly?

◄ Kakas   Kalandrapacsirta ►
 
RSS Mobile