Kezdőlap (Kakukk)

 Állatok 

  » »
 
   

Kakukk

Állatok  Kakas  Kalandrapacsirta

KAKUKK
Cuculus canorus kukóka
Leírása
Gerle nagyságú, de nyúlánk, hosszú farkú madár. Hímje hamvas dolmánnyal, keresztbe rovott farkkal; hasafele fehéres, keresztbe futó hullámos csíkokkal.


A kakukkfélék többsége magányosan él, ritkán lehet őket párokban vagy csapatokban látni. Egyetlen kivétel van, mégpedig az amerikai ani, mely fejlődése során sok szociális magaviseletet megtanult, többek között az együttmőködő szaporodást.

Kakukk
Tojásait más madarak fészkébe rakó énekes madár. Származékai: kakukkos, kakukkol.
Hangutánzó szó a madár sajátos kiáltása nyomán.

A kakukk (Cuculus canorus) a madarak osztályának kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjébe, ezen belül a kakukkfélék (Cuculidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék ...

Nálunk mintegy 30 faj fészkében találtak már kakukktojást.
A költési időszaka május-július közt van. Mintegy 9-25 fészket is meglátogat, melyekbe egy-egy tojást rak.

GYALOGKAKUKK
A kakukkfélék e hosszú lábú képviselője tud repülni, idejének nagy részét mégis a talajon tölti. Rövid távon több mint 30 km/h sebességet is elérhet.

109. Kakukk Cuculus canorus L.

Ez is olyan kivételes faj, amelynek állománya nem csökkent az elmúlt félszáz év alatt, inkább gyarapodott. Régen az erdőn 10-12 párnyi kakukk volt, a szőlőskertekben 4-6 pár és ritkán a temetőkben is 1-2 pár.

A kakukk (Cuculus canorus) és zöld küllő (Picus viridis) hangja hangulatilag meghatározó az erdőben. Állandónak mondható még a balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus) és a nagy fakopáncs (Dendrocopus major) is.

fekete kakukkgalamb (Reinwardtoena browni)
sisakos kakukkgalamb (Reinwardtoena crassirostris)
nagy kakukkgalamb (Reinwardtoena reinwardtii)
Oena (Swainson, 1837) - 1 faj ...

Madárfajok Kakukkalakúak Kakukkfélék Pettyes kakukk
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Kakukkalakúak: jellemzőjük karcsú test, hosszú farok, két ujj előre, két ujj hátra néz. Fészket nem raknak, tojásaikat más madár fészkébe tojják, és azok nevelik fel az utódot.

Delalande-selyemkakukk - Coua delalandei
Bagolyfélék - Strigidae
Kacagó bagoly - Sceloglaux albifacies
Athene murivora
Scops commersoni ...

A természetben élő kakukk tojó madár gyakran más madarak fészkébe rakja le tojását, például a narancsfejű szövőmadár fészkébe. Ezt azért teszi, mert valószínűleg ő maga is szövőmadár szülők által felnevelt egyed.

Kaliforniában "gyalog kakukk"-nak vagy "földi kakuk"-nak mondják, nem is szólva azokról az elnevezésekről, melyeket a bennszülött törzsek adtak neki.

Gyakran hallani a sárgarigó (Oriolus oriolus) trillázó énekét, valamint a kakukk (Cuculus canorus) jellegzetes hangját. A legfőbb kakukkgazda a cserregő és énekes nádiposzáta (Achrocephalus scirpaceaus, Achrocephalus palustris).

Cáki konglomerátum, a fehér sáfrány, osztrák és alpesi tarsóka, hármaslevelű kakukktorma, hegyi lednek, széleslevelű harangvirág valamint az alpesi sáska, az óriás medvelepke, a kárpáti, az alhavasi és a feketebordás aranyfutrinka, ...

Az ívásra érett ikrások (nőstények) más halfajokkal, például ponttyal, bodorkával ívnak össze, és kakukk módjára csempészik ikráikat azok ikrái közé.

A kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjén belül a turákófélék (Musophagidae) családjába tartozik. Közepes méretű, kb. 50 cm hosszú madarak. Az ivarérett egyedek koronája és fejük hátsó része élénkvörös.

2008 a kakukk éve lesz
Tányérra vagy kalitkába?
Madártetemeket rejtegető olasz vadászt fogtak
Megérkezett Ausztriába az első gólya
Elnapolták az olasz vadászok perét.
Orvvadászat védett madarakra
Énekes hattyúk, mezei pacsirták a Dél- Alföldön ...

Florisztikailag érdekes a mocsári aggófű, jellegzetes a sárga nőszirom, a keskenylevelű békakorsó, a réti kakukktorma, a posványsás és a réti ecsetpázsit.

A folyó menti dús vegetációtól, a mocsári nádasoktól kezdve a nyílt szavannákig, valamint a megművelt területekig mindenütt megtalálható. Érdekesség, hogy az élőhelyén a Diederick kakukk, amely egy fészekparazita, gyakran élősködik rajta.

A turákók a kakukkalakúak rendjébe tartoznak, és érdekességük, hogy a madarak körében csak nekik vannak zöld (turacoverdin) és piros (turacin) festékpigmentjeik. A két turákó a németországi Chemnitz állatkertjéből érkezett.

Kakukk (Cuculus canorus) Cuckoo
Gyöngybagoly (Tyto alba) Barn Owl
Füleskuvik (Otus scops) Scops Owl
Uhu (Bubo bubo) EagleOwl
Hóbagoly (Nyctea scandiaca) Snowy Owl
Karvalybagoly (Surnia ulula) Hawk Owl ...

Lásd még: Lásd még: Papagáj, Harkály, Szalakóta, Kolibri, Bagoly

Állatok  Kakas  Kalandrapacsirta

 
RSS Mobile