Kezdőlap (Jégmadár)

 Állatok 

  » »
 
   

Jégmadár

Állatok  Jegesréce  Juh

A jégmadár (Alcedo atthis) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a jégmadárfélék (Alcedinidae) családjába tartozó faj
Tartalomjegyzék
1 Előfordulása
2 Alfajai
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Képek
7 Forrás ...


Címkék: Jégmadár , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet ...

JÉGMADÁR
Megjelenése
Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, testtömege 34-46 gramm. Zömök testalkatú madár, rövid farokkal és egyenes, hegyes csőrrel. Fejbúbja, tarkója, háta és farka csillogó kék.

Az erdei jégmadár-formák a fogságot könnyen tűrik, mert hamar hozzászoktathatók alkalmas póttáplálékhoz. Inkább feltűnőek, mint vonzók, de azért az emberrel benső barátságot is tudnak kötni.
Gólyacsőrű jégmadár (Pelargopsis Gloger)
TARTALOM ...

A JÉGMADÁR.
Leirás. Pipiske nagyságú, de kurta, zömök madár, rövid farokkal és egyenes, hegyes csőrrel, mely úgy mered, mint valami léczszög. Szín szerint ez is olyan Isten remeke, mely röptében úgy megragyog, mint valami kék drágakő.

A jégmadár (Alcedo ispida Linn.)
Csőre hosszú, vékony, egyenes, erős tövétől kezdve lassanként hegyesedő, hegyén ékalakú vagy kissé összenyomott, a kávák éles szélei kissé behajlók.

A legnagyobb jégmadárféle, a kokabura, más néven kacagójancsi. Ez a rovarokkal, rágcsálókkal, hüllőkkel táplálkozó madár szinte minden hangot képes leutánozni, akár egy berregő motorhangot is.

A Tisza szakadó partjainak meredek falában több ezres kolóniákban költ a partifecske (Riparia riparia), kisebb számban a gyurgyalag (Merops apiaster), és ugyanitt találkozhatunk a jégmadárral (Alcedo atthis).

Madárfajok Szalakótaalakúak Jégmadárfélék Jégmadár
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

a vízparti fűzfák lelógó ágaira építi mesteri fészkét a függőcinege (Remiz pendulinus), s a Marcal valamint a horgásztavak közelében néhány jégmadár (Alcedo atthis) pár is rendszeresen megfigyelhető.

él, és emellé jönnek még a vándorló-költöző madarak, amelyek csak a más tájakon uralkodó tél idején tartózkodnak itt. A leghíresebb madarak között van a szarvcsőrű madár, amely Sarawak államban lelhető fel. Más fajok, mint a kócsag, a gém, jégmadár, ...

A tojások költését a madarak végezték, ám a fiókák felnevelése már mesterségesen történik. A fiatal kookaburrák egereket és rovarokat esznek. A jégmadárfélék családjába tartozó madár Ausztrália jellegzetes faja, ...

Jégmadár (Alcedo atthis) Kingfisher
Gyurgyalag (Merops apiaster) Bee-eater
Szalakóta (Coracias garrulus) Roller
Búbosbanka (Upupa epops) Hoopoe
Nyaktekercs (Jynx torquilla) Wryneck
Hamvas küllő (Picus canus) Grey-headed Woodpecker ...

Lásd még: Lásd még: Karvaly, Vércse, Bagoly, Seregély, Pisztráng

Állatok  Jegesréce  Juh

 
RSS Mobile