Kezdőlap (Jégmadár)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Jégmadár

Állatok  Jegesréce  Juh

A jégmadár (Alcedo atthis) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a jégmadárfélék (Alcedinidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Előfordulása
2 Alfajai
3 Megjelenése
4 Életmódja
5 Szaporodása
6 Képek
7 Források
8 További információk ...


Címkék: Jégmadár , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet ...

JÉGMADÁR
Megjelenése
Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, testtömege 34-46 gramm. Zömök testalkatú madár, rövid farokkal és egyenes, hegyes csőrrel. Fejbúbja, tarkója, háta és farka csillogó kék.

Az erdei jégmadár-formák a fogságot könnyen tűrik, mert hamar hozzászoktathatók alkalmas póttáplálékhoz. Inkább feltűnőek, mint vonzók, de azért az emberrel benső barátságot is tudnak kötni.
Gólyacsőrű jégmadár (Pelargopsis Gloger)
TARTALOM ...

15. család: Jégmadár-félék (Alcedinidae)
FEJEZETEK
1. alcsalád: Vízi jégmadár-formák (Alcedininae)
2. alcsalád: Erdei jégmadár-formák (Daceloninae) ...

A JÉGMADÁR.
Leirás. Pipiske nagyságú, de kurta, zömök madár, rövid farokkal és egyenes, hegyes csőrrel, mely úgy mered, mint valami léczszög. Szín szerint ez is olyan Isten remeke, mely röptében úgy megragyog, mint valami kék drágakő.

A legnagyobb ~féle, a kokabura, más néven kacagójancsi. Ez a rovarokkal, rágcsálókkal, hüllőkkel táplálkozó madár szinte minden hangot képes leutánozni, akár egy berregő motorhangot is.

A Tisza szakadó partjainak meredek falában több ezres kolóniákban költ a partifecske (Riparia riparia), kisebb számban a gyurgyalag (Merops apiaster), és ugyanitt találkozhatunk a ~ral (Alcedo atthis).

Madárfajok Szalakótaalakúak ~félék ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

a vízparti fűzfák lelógó ágaira építi mesteri fészkét a függőcinege (Remiz pendulinus), s a Marcal valamint a horgásztavak közelében néhány ~ (Alcedo atthis) pár is rendszeresen megfigyelhető.

6.6.1: Barátposzáta
6.6.2: Erdei fülesbagoly
6.6.3: Fekete harkály
6.6.4: Feketerigó
6.6.5: Füleskuvik
6.6.6: Házi rozsdafarkú
6.6.7: ~ ...

A tojások költését a madarak végezték, ám a fiókák felnevelése már mesterségesen történik. A fiatal kookaburrák egereket és rovarokat esznek. A ~félék családjába tartozó madár Ausztrália jellegzetes faja, emberi nevetésre emlékeztető hangját gyakran hallani az ötödik kontinensen.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Karvaly, Vércse, Bagoly, Seregély, Pisztráng?

◄ Jegesréce   Juh ►
 
RSS Mobile