Kezdőlap (Hörcsög)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hörcsög

Állatok  Hosszúszárnyú denevér  Hucul ló

Hörcsögfélék (Cricetidae)
Fischer de Waldheim, 1817
Hivatkozások
A Wikifajok tartalmaz Hörcsögfélék témájú rendszertani információt.


A hörcsög élőhelyének kialakítása
A hörcsög élőhelye lehet egy csiptetős tetejű, műanyag aljú egyszerű ketrec, vagy akár egy nyitott tetejű terrárium, drótháló fedővel.

hörcsög
(állat, Cricetus Pall.), a rágcsáló emlősök rendjének egérfélék családjába tartozó emlősnem, csupasz fülekkel és talpakkal, rövid farkkal és pofazsebekkel. Több faja ismeretes, melyek közül a közönséges H. (C. frumentarius Pall.) hazánkban is tenyészik; hossza 25 cm.; farka 5 cm.

hörcsög
Nagy pofazacskójú mezei rágcsáló, hirtelen mérgű ember.
Szláv eredetű szó: szerb-horvát hrčak, szlovén hrček, szlovák chrček.
A szláv szavak a hangutánzó ősszláv hrkati (horkol, hörög) családjába tartoznak.

3. Hörcsögpatkányok (Cricetomys Wtrh.)
A gambiai hörcsögpatkány (Cricetomys gambianus Wtrh.)
Gambiai hörcsögpatkány (Cricetomys gambianus Wtrh.).

KÖZÖNSÉGES HÖRCSÖG
Cricetus cricetus
Küllemi leírás
Testhossza 195-280 mm, farkhossza 27-62 mm, testtömege 155-380 g. Közepes termetű, tömzsi testalkatú rágcsáló. Bundája élénk színű: hátoldala vörhenyes, hasoldala fekete, fejét és oldalát fehér foltok tarkítják.

Arany~
Hazája Szíria, ahol azonban napjainkra szinte teljesen kipusz-tult. Ősei sivatagi körülmények között éltek, ezért jól viseli a lakás száraz, meleg klímáját. Mivel már sok évtizede tartják há-ziállatként, sok tekintetben alkalmazkodott az emberhez. Köny-nyen szelídül.

2 egy ~faj
3 egy békafaj
Mi az emberre veszélyes madárinfluenza neve ?

~ök vadon is élnek, nem csak az állatkereskedésben. Föld alatti járatrendszerük van. Táplálékát pofazacskójában gyűjti, és élelmiszerraktárában halmozza fel. Harcias, bátor állat. Téli álma nem mély, ha felébred, raktárkészletéből táplálkozik. A mezei pocok kistestű rágcsáló.

Érdemes például tengerimalaccal vagy ~gel kezdeni a gyermekkori állattartást. Ezek az érdekes kisállatok nem agresszívek és minimális törődést igényelnek.

A lakásban pintyek, papagájok, ~ök voltak, az udvarban pedig természetesen a kistermetű, mifelénk japánkakas-tyúknak nevezett vegyes, nem faj-baromfi. A zsebpénzemet húsgalamb-, később nyúltartással 'kerestem“ meg.

Etethetünk patkánnyal is, és ~gel, csak az utóbbival vigyázni kell, mert hizlal. Én kis siklóimat heti 2x 1, vagy heti 1x 2 napos egérrel etetem. Felnőtt siklóimat pedig heti 1 felnőtt egérrel. Néha a változatosság kedvéért megkínálom őket ~gel is.

Sőt legnagyobb mennyiségben ízeltlábúakat, bogarakat, sáskákat, szöcskéket fogyaszt, - Afrikában sáskamadárnak nevezik - de elkapja a ~öt, a nyúlfit, a madárfiókát is. A szőrt és a csontot nem tudja megemészteni, ezeket egy ovális gombóc, úgynevezett köpet formájában visszaöklendezi.

A parlagi sas legkedveltebb táplálékállata az ürge és a ~. Mivel az ürge és a ~ is téli álmot alszik, ezért ebben az időszakban elsősorban a mezőgazdasági területeken vadászik kisebb-nagyobb emlősökre, madarakra. Ilyen helyeken viszonylag gyakran zsákmányol mezei nyulat.

elefánt, víziló, gnú, zebra, oroszlán, vándorantilop, nyársas antilop, kafferbivaly, pávián, ezüsthátú róka, hiéna, nyúlegér, afrikai törpeegér, ~fejű egér, bojtos repülőkutya
Madarak ...

Kössük is ki, mivel a madarak virgonc mozgása könnyen a mélybe dobhatja edényünket az emeleti lakás párkányáról. Edény szinte bármiből készülhet és bármi lehet. Készülhet fából (kész etetők), műanyagból (virágalátét, üdítősflakon), és fémből (állatoknak készüli itató pl.:~).

Tömeges a mezei pocok (Microtus arvalis), gyakori a mezei cickány (Crocidura suaveolens), közönséges erdeiegér (Apodemus sylvaticus), közönséges vizicickány (Neomys fodiens), házi egér (Mus musculus), ~ (Cricetus cricetus), vándorpatkány (Rattus norvegicus) és törpe cickány (Sorex minutus).

Nagy halfarkas, fakó rétihéja és kígyászölyv
Vándor partfutó a szegedi Fertő-tavon
Vonulnak a darvak, ~re vadászik a parlagi sas
Ezer bíbic, hatszáz daru, ötszáz füsti fecske Csongrádban
FOKOZOTTAN VÉDETT ÁLLATOK 2001 május 9.

Némi józan ésszel hamar belátható, hogy például egy emberi sejttenyészeten, emberi szöveten, szervkultúrán végzett toxicitási teszt sokkal megbízhatóbb eredményt ad az emberre nézve, mint ha például kutya vagináján, vagy ~ végbelén tesztelik az adott kozmetikum alapanyagait.

Fő eledele a termetéhez képest meglehetősen kicsi ürge és ~. A kisebb termetű kis békászósas (Aquila pomarina) is szórványosan fészkel. Egyik legértékesebb és legszebb madarunk a kerecsensólyom (Falco cherrug). Sajnos évről - évre kisebb számban költ a területen.

Táplálásuk frissen leölt vagy frissen kiolvasztott egérrel, patkánnyal, tengerimalaccal, ~gel, naposcsibével történik. Friss ivóvíznek állandóan lennie kell a madarak előtt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Macska, Patkány, Mókus, Egér?

◄ Hosszúszárnyú denevér   Hucul ló ►
 
RSS Mobile