Kezdőlap (Homoki gyík)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Homoki gyík

Állatok  Homár  Homoki vipera

A homoki gyík a Balkán déli és keleti területeinek, a Kárpát-medence egyes részeinek, az al-Duna vidékének és a Krím félszigetének lakója. Élőhelyét tekintve nem válogatós, hegyi sztyeppréteken, árokfalakon, lombhullató erdőkben egyaránt megtalálható.


Homoki gyík - Podarcis taurica
Védett állatok: gerincesek: hüllők.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, hüllők osztálya, pikkelyes hüllők rendje, gyíkok alrendje.

Homoki gyík >>
A fali gyík hazai gyíkfaunánk egyik legkönnyebben felismerhető tagja. Testalkata karcsú és nyúlánk, feje viszonylag hosszú és lapos. Maximális hossza 16-20 cm. Végtagjai vékonyak; farka, mely hosszú és fokozatosan elvékonyodó, eléri a teljes hossz 60%-át.

A homoki gyík (Lacerta taurica Pall.)
A hím 145-172 mm, a nőtény azonban csak 140-155 mm hosszú. Feje közepes nagyságú, arcorra rövid és vaskos. Farka a fej és törzs kétszeres hosszúságánál mindig rövidebb.

Életmódja: a balkáni homoki gyík jórészt talajlakó faj, ebben hasonlít a mi homoki gyíkunkra. Csakúgy, mint amaz, már kora reggel előbújik, hogy először is egy jót napozzon. Különösen délelőtt aktív. A forró délelőtti órákban visszahúzódik rejtekhelyére, és csak késő délután jön újra elő.

A zöld-, a fürge- (Lacerta viridis, L. agilis) és a ~ok (Podarcis taurica) szívesen sütkéreznek a fűcsomók között, vagy fatörzseken.
A homokbuckások gyakori madara a földön fészkelő a mezei pacsirta (Alauda arvensis). Más madarak inkább a bokrosokban találják meg élőhelyüket.

Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint nem veszélyeztetett. Mint minden hazai kétéltű és hüllő, a legriktább magyarországi gyíkfajnak számító ~ is védett.

Gyakran található együtt más fajokkal, így a zöld gyíkkal, a ~kal, az elevenszülő gyíkkal, vagy akár a fali gyíkkal is. A nőstény 5-8 babszemnyi tojást rak a meleg, nyílt, többnyíre homokos talajfoltba, amelyeket aztán a nap melege költ ki.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyíkok, Gyík, Zöld gyík, Fali gyík, Fürge gyík?

◄ Homár   Homoki vipera ►
 
RSS Mobile