Kezdőlap (Házi veréb)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Házi veréb

Állatok  Házi tyúk  Házijuh

Házi veréb
Passer domesticus
A házi veréb azon madarak közé tartozik, amelyek a legjobban alkalmazkodtak az emberi környezethez. Csicsergésük olykor még a nagyvárosokban zaját is elnyomja. Népies nevei: pirip, csuli, csuri, bazsar.


A házi veréb, mely nagyon sok helyen elterjedt létszáma az Egyesült Királyságban egyre csökken. A házi veréb (Passer Domesticus), az Egyesült Királyságban élők szerint a leggyakrabban feltűnő madár, csoportjaikat bármikor láthatják, ha kinéznek a kertbe, a háztetőkre vagy a közeli csatornákra.

A házi veréb (Passer domesticus) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a verébfélék (Passeridae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék ...

Házi veréb
A városok, lakott területek közismert madara, de éppen azért, mert állandóan szemünk előtt mozog, már nem is vesszük észre, hog a hím mennyire tarka madár. Mindenevő és állandó madár, csak olykor kóborol el több száz kilóméterre is.

Budai Arborétum Madarak házi veréb (Passer domesticus)
Házi veréb
Passer domesticus ...

~ hangja
Az Ön által használt böngésző nem ismeri a beágyazott kereteket, vagy jelenleg úgy van beállítva, hogy ne jelenítse meg azokat.
MTE - Mályi Természetvédelmi Egyesület ...

~
Elterjedés: Az emberi településeket követve az egész földön elterjedt.
Méret: Kb. 15 cm ...

~ (Passer domesticus)
Magyarországon kizárólag az ember közelében élnek. Falvakban, tanyákon, de a városokban is találkozhatunk kisebb-nagyobb csapataival. 15cm nagyságú élelmes, alkalmazkodó, közismert madár. A hím fejteteje szürke, tarkója gesztenyebarna, torka fekete.

~ méretű, de annál karcsúbb és hosszabb farkú. Általában könnyen felismerhető kettős szárnycsíkja, fehér szélső farktollai és zöld farcsíkja alapján. A hímek fejoldala és melle rozsdavörös; fejteteje és tarkója kékesszürke, dolmánya vörösesbarna.

~ (Passer domesticus L.). Hossza 15 cm. Faodvakban is fészkel; évenként 3-szor is költ. Fészkét szalmából, rongyokból, tollakból halmozza fel; 5-6 tojása szennyesfehér alapon sűrűen borítva hamuszínű pontokkal és foltokkal. A mesterséges A és B oduból kiveri a cinegéket.

A ~nél kisebb, karcsúbb; a hím és a tojó egészben egyforma színezetű, feje teteje végig egyszínű, gesztenyebarna; fületáján és a torkon fekete folt, egyébként színezetben és tartásban tökéletes veréb. Fészekalja 5-6, ritkán 7 tojás, mely világos alapon szeplős.
Életmódja ...

A berki veréb élettere - a ~től eltérően - nemcsak az emberi környezetre szűkül. Ugyan gyakran láthatjuk lakott területeken, épület között, parkokban, hotelek környékén vagy akár pálmaligetekben, de ezen kívül facsoportok körül, bokrosokban egyaránt előfordul.

Mint a ~, úgy ez a hüllő is az ember lakásához, életéhez, munkásságához van kötve. Mindenütt látni őket a kunyhók agyagfalain, a szalma- és gyékénytetőn, a fehér falakon, amelyek az európai épületeket bekerítik.

A széncinege (Parus major), kékcinege (Parus caeruelus), fitisz füzike (Phyllocopus trochilus), sárgarigó (Oriolus oriolus), tövisszúró gébics (Lanius corullio), szarka (Pica pica), csóka (Corvus monedula), vetési varjú (Corvus frugilegus), seregély (Sturnus vulgaris), ~ ...

Madárfajok Verébalakúak Verébfélék ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

A zebrapinty formaváltozatai (2.) A kontyos-borzas formaváltozat
Fodros kanárifajták (7.) A svájci fodros kanári
Ismerjük meg a hazai madarainkat! A veréb is madár! A ~
25. Jubileumi és első fiatal állatok Európa Kiállítása, a 88. Német nemzeti baromfifajta kiállítás ...

Gyakori eset, hogy a telepen egyes lyukakat társbérlők foglalnak el: mezei- és ~, gyurgyalag, jégmadár, seregély, satöbbi Ragadozó madár (kabasolyóm, karvaly, héja, gébics) közeledtekor a telep szinte minden tagja levegőbe emelkedik, rövid és éles "pritt" hanggal riasztva.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Veréb, Pinty, Mezei veréb, Zebra, Zebrapinty?

◄ Házi tyúk   Házijuh ►
 
RSS Mobile