Kezdőlap (Házi veréb)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Házi veréb

Állatok  Házi tyúk  Házijuh

A házi veréb, mely nagyon sok helyen elterjedt létszáma az Egyesült Királyságban egyre csökken. A házi veréb (Passer Domesticus), az Egyesült Királyságban élők szerint a leggyakrabban feltűnő madár, csoportjaikat bármikor láthatják, ha kinéznek a kertbe, a háztetőkre vagy a közeli csatornákra.


A házi veréb (Passer domesticus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a verébfélék (Passeridae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Elterjedés
2 Alfajai
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Kárpát-medencei elterjedése
7 Forrás ...

Házi Veréb
Elterjedés: Az emberi településeket követve az egész földön elterjedt.
Méret: Kb. 15 cm ...

Házi veréb (Passer domesticus)
Magyarországon kizárólag az ember közelében élnek. Falvakban, tanyákon, de a városokban is találkozhatunk kisebb-nagyobb csapataival. 15cm nagyságú élelmes, alkalmazkodó, közismert madár. A hím fejteteje szürke, tarkója gesztenyebarna, torka fekete.

Házi veréb méretű, de annál karcsúbb és hosszabb farkú. Általában könnyen felismerhető kettős szárnycsíkja, fehér szélső farktollai és zöld farcsíkja alapján. A hímek fejoldala és melle rozsdavörös; fejteteje és tarkója kékesszürke, dolmánya vörösesbarna.

Házi veréb (Passer domesticus L.). Hossza 15 cm. Faodvakban is fészkel; évenként 3-szor is költ. Fészkét szalmából, rongyokból, tollakból halmozza fel; 5-6 tojása szennyesfehér alapon sűrűen borítva hamuszínű pontokkal és foltokkal. A mesterséges A és B oduból kiveri a cinegéket.

A házi verébnél kisebb, karcsúbb; a hím és a tojó egészben egyforma színezetű, feje teteje végig egyszínű, gesztenyebarna; fületáján és a torkon fekete folt, egyébként színezetben és tartásban tökéletes veréb. Fészekalja 5-6, ritkán 7 tojás, mely világos alapon szeplős.
Életmódja ...

A berki veréb élettere - a házi verébtől eltérően - nemcsak az emberi környezetre szűkül. Ugyan gyakran láthatjuk lakott területeken, épület között, parkokban, hotelek környékén vagy akár pálmaligetekben, de ezen kívül facsoportok körül, bokrosokban egyaránt előfordul.

Mint a házi veréb, úgy ez a hüllő is az ember lakásához, életéhez, munkásságához van kötve. Mindenütt látni őket a kunyhók agyagfalain, a szalma- és gyékénytetőn, a fehér falakon, amelyek az európai épületeket bekerítik.

A széncinege (Parus major), kékcinege (Parus caeruelus), fitisz füzike (Phyllocopus trochilus), sárgarigó (Oriolus oriolus), tövisszúró gébics (Lanius corullio), szarka (Pica pica), csóka (Corvus monedula), vetési varjú (Corvus frugilegus), seregély (Sturnus vulgaris), házi veréb ...

Madárfajok Verébalakúak Verébfélék Házi veréb
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

A zebrapinty formaváltozatai (2.) A kontyos-borzas formaváltozat
Fodros kanárifajták (7.) A svájci fodros kanári
Ismerjük meg a hazai madarainkat! A veréb is madár! A házi veréb
25. Jubileumi és első fiatal állatok Európa Kiállítása, a 88. Német nemzeti baromfifajta kiállítás ...

Gyakori eset, hogy a telepen egyes lyukakat társbérlők foglalnak el: mezei- és házi veréb, gyurgyalag, jégmadár, seregély, satöbbi Ragadozó madár (kabasolyóm, karvaly, héja, gébics) közeledtekor a telep szinte minden tagja levegőbe emelkedik, rövid és éles "pritt" hanggal riasztva.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Veréb, Pinty, Mezei veréb, Zebra, Zebrapinty?

◄ Házi tyúk   Házijuh ►
 
RSS Mobile