Kezdőlap (Gyík)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyík

Állatok  Gyepi béka  Gyíkok

gyík
Négy lábú, hengeres farkú hüllő.
Ismeretlen eredetű szó. gyíkleső.


A gyík farka újra megnő

A letört farokrész hamar újranő, de sohasem lesz olyan szép és hajlékony, mint az eredeti. Éppen ezért, ha elkerülhető, ne fogjuk meg a gyíkok farkát, mert könnyen előfordulhat, hogy a kezünkben marad, miközben kedvencünk kereket old.

Zöld gyík Lacerta viridis életmódja
Életmódja, szaporodása : Az első, május-júniusi szaporodás után a zöld gyíkok a megfelelő éghajlatú területeken ismét párosodnak, és június-júliusban újra tojást raknak. Egy fészekalj 20 tojásból is állhat. A fiatalok mintegy 80-85 nap után kelnek ki.

Zöld gyík
A zöld gyík (Lacerta viridis) egy európai elterjedésű gyíkfaj, ami nevét feltűnő világosszöld pikkelyeiről kapta. A hím emellett nászidőszakban szája körül és a torkán látványos kék színezetet kap.

Fürge gyík (Lacerta agilis)
Gerincesek törzse, hüllők osztálya, gyíkok rendje.
Hossza: 16-20 cm ...

Fali ~ - Podarcis muralis
Védett állatok: gerincesek: hüllők.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, hüllők osztálya, pikkelyes hüllők rendje, ~ok alrendje.

A fali ~ kedveli a térség gyíkfajai közül a leginkább a napsütést és a meleg időjárást, ezért leggyakrabban forró sziklákon láthatjuk mozdulatlanul napozni. Veszély esetén a közeli repedésekbe húzódik vissza.

A zöld ~ - mint minden hazai gyíkfaj - nappal aktív. A reggeli, hűvösebb órákat valamilyen kiszögellésen, farönkön, faágon a napon sütkérezve tölti, a legforróbb, déli és kora délutáni órákat pedig árnyékosabb helyre húzódva vészeli át.

Valamennyi ~ az Óvilágban honos és már Európában is sok a képviselőjük. Afrika különösen gazdag ~okban. Az idetartozó mintegy 100 fajt 17 nemzetségbe csoportosítjuk. Célunknak megfelelően főként hazai gyíkfajainkat fogjuk ismertetni.

Tobzosfarkú ~ (Zonurus cordylus L.).
Legelsősorban a tobzosfarkú ~ok sorolandók ide, amelyek külsejükben az agámákhoz hasonlítanak. Törzsük rövid és zömök. Farkukat örvösen álló tüskés pikkelyek védik. Az állkapcsot majdnem egyforma, tompa, gyökerüknél üres, kúpalakú fogak fegyverezik.

Fürge ~ (Lacerta agilis)
A fürge ~ (Lacerta agilis) egy széles körben elterjedt eurázsiai hüllőfaj. Bár neve különleges gyorsaságra utal, valójában a lassabb mozgású ~ok közé tartozik.
Külső megjelenése ...

Zöld ~
Zöld leguán
Latin neve: Iguana iguana
Rend: pikkelyes hüllők
Család: leguánfélék
Élőhely: Amerika, Kuba, Antillák, Trinidad
Testméret: 2m
Szaporodás: tojásrakó
Táplálkozás: növények, Fiatal egyedek: rovarok, madárfiókák, egerek ...

Zöld ~ >>
Egyetlen őshonos teknősfajunk, bár manapság élőhelyein mind nagyobb számban vannak jelen a megunt és kiengedett idegen fajú teknősök is (Trachemys scripta). Teste zömök, hátpáncélja jobbára ovális, hátrafelé kiszélesedő és enyhén domború. Általában páncél hossza nem...

Galléros ~
Az állat hossza 45-90 centiméter, gallér átmérője 20-25 centiméter és testtömege maximum 500 gramm. A ~ testének színe barna. A gallért teste két oldalán és nyaka alatt összehajtogatva viseli.
Bővebben ...

A galléros ~ két lábon fut üldözői elől. Veszély esetén kifeszíti nyak körüli bőrredőit, így nagyobbnak és félelmetesebbnek látszik.
Sivatagos területeken él a hatalmas gyíkféle, az óriás varánusz. Szintén a ~ok rokona az ausztráliai lábatlangekkó.

A zöld anolisz ~, vagy más néven Anolis Carolinensis vagy piros nyakú anolisz, a legelterjedtebb típus. Ezt a különös nevet a hím egyed jellegzetes piros vagy rózsaszín nyakáról kapta. Általában 20 cm hosszúak, ezek a legismertebb anolisz példányok.
...

A csirke hátsó fele lanyhán kűzdött még egy pillanatig, a ~ pedig enyhén szétnyitotta állkapcsait, hogy segítse áldozatát megkezdett útján a torka felé. Ezt párszor megismételte, amíg már csak egy láb lógott ki a szájából. Talán megelégelte a dolgot, de tény, hogy már nem mozgott.

A lábatlan ~ (Anguis fragilis), fürge- és zöld ~ (Lacerta agilis, L. viridis) szintén él a területen.
A nagy területű, zárt erdőknek, illetve a környező peremterületeknek igen gazdag a madárvilága. A fészkelő fajok listáján több fokozottan védett faj szerepel.

Hüllőfaunájának érdekesebb képviselői a védett és ritka rézsikló (Coronella austiraca), az elevenszülő ~ (Lacerta vivipara) és a veszélyeztetett rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis).

A magányos dingónak könnyű zsákmányt jelent az üreginyúl és a ~, ha azonban párosával, vagy nagyobb csoportban vadásznak, képesek megölni akár a szürke óriáskengurut is.

A hüllők közül a fürge ~ (Lacerta agilis), a törékeny ~ (Angius fragilis) és a rézsikló (Coronella austriaca) szórványosan mindenütt előfordul, a vízisikló (Natrix natrix) kifejezetten gyakori, még a vizektől nagyobb távolságokra is találkozhatunk vele.

Sima pikkelyű, zömök testű ~. Rövid farka hegyes, széles fejét nagy szarulemezek fedik. Színe változó, de általában világosabb alapon testét sötétbarna sávok keresztezik. A ~ védekezésként kitátja a száját, hangosan sziszeg és kék színű nyelvét remegteti.

A pécsi terrárium újszülöttjei közül a legtöbben a zöld víziagámák (Physignatus concincinus) vannak; kilenc apró ~ kelt ki a tojásokból. Az Állatcsodák udvarában két fiókát nevel a nemes papagáj-pár (Eclectus rostratus).

Egy ideig a szájüregben található kórokozó baktériumoknak tulajdonították, melyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak így megharapott vad még el tud menekülni a ~ elől, de pár nap múlva elpusztul, amit a ~ kivár.

Némelyik kolóniában élő ~ vagy a szárazföldi teknősök példányai kifejezetten kedvet kapnak egymástól az evésre, ezek étvágyára tehát jó hatással van, ha nem magányosan kell éldegélniük.

Francia kutatók igazolták, hogy az elevenszülő ~ már születése pillanatában rendelkezik azzal az alaptermészettel, ami meghatározza, hogy a későbbiekben mennyire lesz társaságkedvelő.
Tovább…
Fotó a négyuszonyú delfinről ...

A Reptilia- fajok közül a lokálisan, csupán a hegység néhány pontján előforduló pannon ~ (Ablepharus kitaibelii fitzingeri) emelhető ki. A hüllővédelem általánosságban a melegkedvelő társulástípusok területi védelmével valósítható meg, amely a nemzeti parkban biztosítva van.

Táplálkozás: Ragadozók de a rovarokat is megszik.Táplálékuk apró emlős, madár, madártojás tvábbá kisebb ~,rovar,féreg szükség esetén gyümölcs.

És itt, a földszinten találkozhatnak az érdeklődők a komodói varánnusszal, amely mind a mérges, mind az óriás hüllők közé bátran besorolható. A komodói sárkánynak is nevezett állat ugyanis a legnagyobbra növő ma élő ~, ráadásul a harapása mérgező is.

A sárgahasú unka és a gyepi béka elsősorban régi utak, mélyedések állandó vizű tócsáiban szaporodik. A Hegyalján megbújó kisebb lápok és mocsarak az alpesi tarajosgőte élőhelyei. A terület hüllőfaunájának képviselői közül az erdei és vízisikló, a kuszma és a ritkán szem elé kerülő zöld ~ érdemel ...

Sisakos baziliszkusz Basiliscus plumifrons
Szudáni páncélos ~ Gherrhosaurus major
Tigris szalamandra Ambystoma tigrinum
Tokee Gekko gecko
Vízipiton Liasis macklotti
Vörösfülű ékszerteknős Trachemys scripta elegans
Zöld leguán Iguana iguana ...

A láposodó területek lakója az elevenszülő ~ (Lacerta vivipara). A folyó hullámtereiben tömegesek a tavi-, kis tavi-, kecskebéka (Rana ridibunda, R. lessonae, R. esculenta) fajok, a barna varangy (Bufo bufo), a barna ásó béka (Pelobates fuscus).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyíkok, Kígyó, Sikló, Kígyók, Kutya?

◄ Gyepi béka   Gyíkok ►
 
RSS Mobile