Kezdőlap (Gyík)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyík

Állatok  Gyepi béka  Gyíkok

gyík
Négy lábú, hengeres farkú hüllő.
Ismeretlen eredetű szó. gyíkleső.


A gyík farka újra megnő

A letört farokrész hamar újranő, de sohasem lesz olyan szép és hajlékony, mint az eredeti. Éppen ezért, ha elkerülhető, ne fogjuk meg a gyíkok farkát, mert könnyen előfordulhat, hogy a kezünkben marad, miközben kedvencünk kereket old.

Zöld gyík Lacerta viridis életmódja
Életmódja, szaporodása : Az első, május-júniusi szaporodás után a zöld gyíkok a megfelelő éghajlatú területeken ismét párosodnak, és június-júliusban újra tojást raknak. Egy fészekalj 20 tojásból is állhat. A fiatalok mintegy 80-85 nap után kelnek ki.

Zöld gyík
A zöld gyík (Lacerta viridis) egy európai elterjedésű gyíkfaj, ami nevét feltűnő világosszöld pikkelyeiről kapta. A hím emellett nászidőszakban szája körül és a torkán látványos kék színezetet kap.

Fürge gyík (Lacerta agilis)
Gerincesek törzse, hüllők osztálya, gyíkok rendje.
Hossza: 16-20 cm ...

Fali gyík - Podarcis muralis
Védett állatok: gerincesek: hüllők.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, hüllők osztálya, pikkelyes hüllők rendje, gyíkok alrendje.

A fali gyík kedveli a térség gyíkfajai közül a leginkább a napsütést és a meleg időjárást, ezért leggyakrabban forró sziklákon láthatjuk mozdulatlanul napozni. Veszély esetén a közeli repedésekbe húzódik vissza.

A zöld gyík - mint minden hazai gyíkfaj - nappal aktív. A reggeli, hűvösebb órákat valamilyen kiszögellésen, farönkön, faágon a napon sütkérezve tölti, a legforróbb, déli és kora délutáni órákat pedig árnyékosabb helyre húzódva vészeli át.

Valamennyi gyík az Óvilágban honos és már Európában is sok a képviselőjük. Afrika különösen gazdag gyíkokban. Az idetartozó mintegy 100 fajt 17 nemzetségbe csoportosítjuk. Célunknak megfelelően főként hazai gyíkfajainkat fogjuk ismertetni.

Tobzosfarkú gyík (Zonurus cordylus L.).
Legelsősorban a tobzosfarkú gyíkok sorolandók ide, amelyek külsejükben az agámákhoz hasonlítanak. Törzsük rövid és zömök. Farkukat örvösen álló tüskés pikkelyek védik. Az állkapcsot majdnem egyforma, tompa, gyökerüknél üres, kúpalakú fogak fegyverezik.

Fürge gyík (Lacerta agilis)
A fürge gyík (Lacerta agilis) egy széles körben elterjedt eurázsiai hüllőfaj. Bár neve különleges gyorsaságra utal, valójában a lassabb mozgású gyíkok közé tartozik.
Külső megjelenése ...

Zöld gyík
Zöld leguán
Latin neve: Iguana iguana
Rend: pikkelyes hüllők
Család: leguánfélék
Élőhely: Amerika, Kuba, Antillák, Trinidad
Testméret: 2m
Szaporodás: tojásrakó
Táplálkozás: növények, Fiatal egyedek: rovarok, madárfiókák, egerek ...

Zöld gyík >>
Egyetlen őshonos teknősfajunk, bár manapság élőhelyein mind nagyobb számban vannak jelen a megunt és kiengedett idegen fajú teknősök is (Trachemys scripta). Teste zömök, hátpáncélja jobbára ovális, hátrafelé kiszélesedő és enyhén domború. Általában páncél hossza nem...

Galléros gyík
Az állat hossza 45-90 centiméter, gallér átmérője 20-25 centiméter és testtömege maximum 500 gramm. A gyík testének színe barna. A gallért teste két oldalán és nyaka alatt összehajtogatva viseli.
Bővebben ...

A galléros gyík két lábon fut üldözői elől. Veszély esetén kifeszíti nyak körüli bőrredőit, így nagyobbnak és félelmetesebbnek látszik.
Sivatagos területeken él a hatalmas gyíkféle, az óriás varánusz. Szintén a gyíkok rokona az ausztráliai lábatlangekkó.

A zöld anolisz gyík, vagy más néven Anolis Carolinensis vagy piros nyakú anolisz, a legelterjedtebb típus. Ezt a különös nevet a hím egyed jellegzetes piros vagy rózsaszín nyakáról kapta. Általában 20 cm hosszúak, ezek a legismertebb anolisz példányok.
...

A csirke hátsó fele lanyhán kűzdött még egy pillanatig, a gyík pedig enyhén szétnyitotta állkapcsait, hogy segítse áldozatát megkezdett útján a torka felé. Ezt párszor megismételte, amíg már csak egy láb lógott ki a szájából. Talán megelégelte a dolgot, de tény, hogy már nem mozgott.

A lábatlan gyík (Anguis fragilis), fürge- és zöld gyík (Lacerta agilis, L. viridis) szintén él a területen.
A nagy területű, zárt erdőknek, illetve a környező peremterületeknek igen gazdag a madárvilága. A fészkelő fajok listáján több fokozottan védett faj szerepel.

Hüllőfaunájának érdekesebb képviselői a védett és ritka rézsikló (Coronella austiraca), az elevenszülő gyík (Lacerta vivipara) és a veszélyeztetett rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis).

A magányos dingónak könnyű zsákmányt jelent az üreginyúl és a gyík, ha azonban párosával, vagy nagyobb csoportban vadásznak, képesek megölni akár a szürke óriáskengurut is.

A hüllők közül a fürge gyík (Lacerta agilis), a törékeny gyík (Angius fragilis) és a rézsikló (Coronella austriaca) szórványosan mindenütt előfordul, a vízisikló (Natrix natrix) kifejezetten gyakori, még a vizektől nagyobb távolságokra is találkozhatunk vele.

Sima pikkelyű, zömök testű gyík. Rövid farka hegyes, széles fejét nagy szarulemezek fedik. Színe változó, de általában világosabb alapon testét sötétbarna sávok keresztezik. A gyík védekezésként kitátja a száját, hangosan sziszeg és kék színű nyelvét remegteti.

A pécsi terrárium újszülöttjei közül a legtöbben a zöld víziagámák (Physignatus concincinus) vannak; kilenc apró gyík kelt ki a tojásokból. Az Állatcsodák udvarában két fiókát nevel a nemes papagáj-pár (Eclectus rostratus).

Egy ideig a szájüregben található kórokozó baktériumoknak tulajdonították, melyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak így megharapott vad még el tud menekülni a gyík elől, de pár nap múlva elpusztul, amit a gyík kivár.

Némelyik kolóniában élő gyík vagy a szárazföldi teknősök példányai kifejezetten kedvet kapnak egymástól az evésre, ezek étvágyára tehát jó hatással van, ha nem magányosan kell éldegélniük.

Francia kutatók igazolták, hogy az elevenszülő gyík már születése pillanatában rendelkezik azzal az alaptermészettel, ami meghatározza, hogy a későbbiekben mennyire lesz társaságkedvelő.
Tovább…
Fotó a négyuszonyú delfinről ...

A Reptilia- fajok közül a lokálisan, csupán a hegység néhány pontján előforduló pannon gyík (Ablepharus kitaibelii fitzingeri) emelhető ki. A hüllővédelem általánosságban a melegkedvelő társulástípusok területi védelmével valósítható meg, amely a nemzeti parkban biztosítva van.

Táplálkozás: Ragadozók de a rovarokat is megszik.Táplálékuk apró emlős, madár, madártojás tvábbá kisebb gyík,rovar,féreg szükség esetén gyümölcs.

És itt, a földszinten találkozhatnak az érdeklődők a komodói varánnusszal, amely mind a mérges, mind az óriás hüllők közé bátran besorolható. A komodói sárkánynak is nevezett állat ugyanis a legnagyobbra növő ma élő gyík, ráadásul a harapása mérgező is.

A sárgahasú unka és a gyepi béka elsősorban régi utak, mélyedések állandó vizű tócsáiban szaporodik. A Hegyalján megbújó kisebb lápok és mocsarak az alpesi tarajosgőte élőhelyei. A terület hüllőfaunájának képviselői közül az erdei és vízisikló, a kuszma és a ritkán szem elé kerülő zöld gyík érdemel ...

Sisakos baziliszkusz Basiliscus plumifrons
Szudáni páncélos gyík Gherrhosaurus major
Tigris szalamandra Ambystoma tigrinum
Tokee Gekko gecko
Vízipiton Liasis macklotti
Vörösfülű ékszerteknős Trachemys scripta elegans
Zöld leguán Iguana iguana ...

A láposodó területek lakója az elevenszülő gyík (Lacerta vivipara). A folyó hullámtereiben tömegesek a tavi-, kis tavi-, kecskebéka (Rana ridibunda, R. lessonae, R. esculenta) fajok, a barna varangy (Bufo bufo), a barna ásó béka (Pelobates fuscus).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gyíkok, Kígyó, Sikló, Kígyók, Kutya?

◄ Gyepi béka   Gyíkok ►
 
RSS Mobile