Kezdőlap (Görény)

 Állatok 

  » »
 
   

Görény

Állatok  Gödény  Görög teknős

A vadászgörény­nek erősebbé válik a szaga, jelölni kezd, megváltozik viselkedése (harapósábbá, izgatottabbá válik). Ilyenkor két lehetősége van a gazdinak: az ivartalanítás, vagy a pároztatás.


görény
(állat Putorius Cuv.), a ragadozó emlősök rendjének menyétfélék családjába tartozó állatnem, ...

görény
Bűzmirigyes, menyétféle ragadozó.
Ótörök vendégszó, e nyelvek csuvasos rétegéből. A mai csuvasban már nincs meg, de a kirgiz és tuvai küzen (görény, menyét) megfelel egy hajdani csuvas *kürennek (ahogy a csagatáj tengiz a magyar tengernek).

Vadászgörény (Mustela putorius furo)
Angol: Ferret
Előfordulás: Európa, kivéve az északi területeket és a Brit-szigeteket
Testtömeg: 0,3-2,7 kg
Testhossz: -
Tápláléka: kisebb állatok, tojás, növények ...

A görények előfordulnak Európa legtöbb országában [1]. Szürkületi állatok, rendszerint erdőkben, szántókon, lápokon találhatók. Folyópartokba, vagy fák gyökere alá ásott odúkban él.

Molnárgörény (Mezei görény) - Mustela eversmanni
Védett állatok: gerincesek:emlősök.
Természetvédelmi értéke: 50.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, emlősök osztálya, ragadozók rendje.

Az erszényes görény (Dasyuroides byrnei Spencer)
A Horn Scientific Expedition to Central Australia révén egy kis erszényes került Melbournebe, ahol azt 1896-ban Spencer Dasyuroides byrnei néven le is írta.

A görény és az ember
Korábban akutyás görényvadászat szabályszerű sportnak számított. A görény sikeres vadász, ezért az erdészeti kultúrákban is vaddállomány szívesen látott tagja.

Vadászgörény
Már az ókorban tenyésztették és használták rágcsálóirtásra és üregi nyúl vadászatára. Legendás bűzét csak halálfélelmében ereszti ki, édeskés testszaga nem kellemetlen. Fiatal kortól nevelve kedves, ragaszkodó, mókás társ.

Vadászgörény (Mustela putorius furo)
Házi ló (Equus caballus caballus)
Shetlandi póni (Equus caballus caballus)
Házi szamár (Equus asinus asinus)
Mangalica (Sus scrofa domestica)
Afrikai zsírfarkú juh v. szomáliai juh (Ovis aries aries) ...

A molnárgörény, közönséges görény és a vadászgörény rozsdaszínű rokona. Testhossza 25-39 centiméter, farokhossza 13-21 centiméter, testtömege 360-820 gramm. A hím lényegesen nagyobb és testesebb, mint a nőstény.

Két nőstény vadászgörény (Mustela putorius furo) érkezett egy magánszemély ajándékaként. A görényt eredetileg rágcsálóirtás céljából háziasították, de ma mára már kedvelt házikedvenc lett belőle.

Rágcsálókkal, földön fészkelő madarak fiókáival táplálkozik. A görény a menyétfélék rokona. Rágcsálókkal, egerekkel, ürgékkel táplálkozik. Üldözőit végbélmirigyei váladékával fecskendezi el, ami elég bűzös, így védekezik.

Eredetileg görényeknek tervezték, de a tengerimalacok is előszeretettel használják.

Az emlősök (Mammalia) törzsét képviselik az őz (Capreolus capreolus), sajnos nagy számban a vaddisznó (Sus scrofa), róka (Vulpes vulpes), gyakran láthatunk nyestet (Martes foina), görényét (Mustela putorius), menyétet (Mustela nivalis), ...

A parlagi sas és a kelet-európai puszták más ragadozó madarai szívesen vadásznak az ürgére - Magyarországon éppen azért védett 1982 óta, mert ezek fontos táplálékállata. A hermelin és a molnárgörény is szívesen megfogja.

A görény, a vaddisznó és sok madárfaj, például a holló, a baglyok, ragadozó madarak, gémek és gólyák is pusztítják.

Néhány éve még nagy számban éltek üregi nyulak a bugaci erdőkben, de a myxomatosis nevű betegség szinte teljesen kipusztította őket. A nyulak természetes ellenségei voltak a rókák, a görény és a héja is.

Lásd még: Lásd még: Kutya, Patkány, Macska, Menyét, Nyest

Állatok  Gödény  Görög teknős

 
RSS Mobile