Kezdőlap (Görény)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Görény

Állatok  Gödény  Görög teknős

A vadászgörény­nek erősebbé válik a szaga, jelölni kezd, megváltozik viselkedése (harapósábbá, izgatottabbá válik). Ilyenkor két lehetősége van a gazdinak: az ivartalanítás, vagy a pároztatás.


görény
(állat Putorius Cuv.), a ragadozó emlősök rendjének menyétfélék családjába tartozó állatnem, melynek fajai valamennyien földalatti lyukakban vagy régi épületek üregeiben laknak és alfélmelletti mirigyeikből büzös és kiállhatatlan szagu folyadékot választanak ki.

görény
Bűzmirigyes, menyétféle ragadozó.
Ótörök vendégszó, e nyelvek csuvasos rétegéből. A mai csuvasban már nincs meg, de a kirgiz és tuvai küzen (görény, menyét) megfelel egy hajdani csuvas *kürennek (ahogy a csagatáj tengiz a magyar tengernek).

Vadászgörény (Mustela putorius furo)
Angol: Ferret
Előfordulás: Európa, kivéve az északi területeket és a Brit-szigeteket
Testtömeg: 0,3-2,7 kg
Testhossz: -
Tápláléka: kisebb állatok, tojás, növények
Szaporodás: 42 napi vemhesség után 3-7 utód ...

A görények előfordulnak Európa legtöbb országában.[1] Szürkületi állatok, rendszerint erdőkben, szántókon, lápokon találhatók. Folyópartok oldalába, vagy fák gyökere alá ásott odúkban él.

Molnár~ (Mezei ~) - Mustela eversmanni
Védett állatok: gerincesek:emlősök.
Természetvédelmi értéke: 50.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, emlősök osztálya, ragadozók rendje.

Az erszényes ~ (Dasyuroides byrnei Spencer)
A Horn Scientific Expedition to Central Australia révén egy kis erszényes került Melbournebe, ahol azt 1896-ban Spencer Dasyuroides byrnei néven le is írta.

A ~ és az ember
Korábban akutyás ~vadászat szabályszerű sportnak számított. A ~ sikeres vadász, ezért az erdészeti kultúrákban is vaddállomány szívesen látott tagja. Közreműködik a fiatal fák kérgét megrágó kis rágcsálók számának korlátozásában.

Vadász~
Már az ókorban tenyésztették és használták rágcsálóirtásra és üregi nyúl vadászatára. Legendás bűzét csak halálfélelmében ereszti ki, édeskés testszaga nem kellemetlen. Fiatal kortól nevelve kedves, ragaszkodó, mókás társ.

A molnár~, közönséges ~ és a vadász~ rozsdaszínű rokona. Testhossza 25-39 centiméter, farokhossza 13-21 centiméter, testtömege 360-820 gramm. A hím lényegesen nagyobb és testesebb, mint a nőstény.

Két nőstény vadász~ (Mustela putorius furo) érkezett egy magánszemély ajándékaként. A ~t eredetileg rágcsálóirtás céljából háziasították, de ma mára már kedvelt házikedvenc lett belőle. A veszprémi ~ek közeli rokonaik, a nyestek szomszédságában láthatóak.

Éjszakai életmódot folytat. Rágcsálókkal, földön fészkelő madarak fiókáival táplálkozik. A ~ a menyétfélék rokona. Rágcsálókkal, egerekkel, ürgékkel táplálkozik. Üldözőit végbélmirigyei váladékával fecskendezi el, ami elég bűzös, így védekezik.

Eredetileg ~eknek tervezték, de a tengerimalacok is előszeretettel használják. Készen kapható, de például egy törülközőből házilag is egyszerűen készíthető: egy négyzetes darab sarkaira kössünk spárgát vagy láncot, és olyan magasságban rögzítsük, hogy állataink kényelmesen bele tudjanak mászni.

Az emlősök (Mammalia) törzsét képviselik az őz (Capreolus capreolus), sajnos nagy számban a vaddisznó (Sus scrofa), róka (Vulpes vulpes), gyakran láthatunk nyestet (Martes foina), ~ét (Mustela putorius), menyétet (Mustela nivalis), mezei nyúlat (Lepus europaeus), sünt (Erinaceus europaeus), ...

A parlagi sas és a kelet-európai puszták más ragadozó madarai szívesen vadásznak az ürgére - Magyarországon éppen azért védett 1982 óta, mert ezek fontos táplálékállata. A hermelin és a molnár~ is szívesen megfogja. Az intenzív mezőgazdasági művelés sokfelé jelentősen csökkentette számát.

A madarak mellett feltétlenül meg kell emlékeznünk az emlősökről is. Néhány éve még nagy számban éltek üregi nyulak a bugaci erdőkben, de a myxomatosis nevű betegség szinte teljesen kipusztította őket. A nyulak természetes ellenségei voltak a rókák, a ~ és a héja is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kutya, Patkány, Macska, Menyét, Nyest?

◄ Gödény   Görög teknős ►
 
RSS Mobile