Kezdőlap (Galamb)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Galamb

Állatok  Gaboni vipera  Galléros gyík

A galambok minden elképzelhető színben és színkombinációban előfordulhatnak a szürke csíkostól (mint a hétköznapi szirti galambok) a vörös és ezüstszürke változatokig, valamint az egészen aprótól a hatalmas termetűekig bármilyen méretben ismeretesek. Az 'óriásgalamb" súlya az 1 kg-ot is elérheti.


A galambfélék (Columbidae) vagy közismert nevükön a galambok 313 faja taxonómiai sorrendben. A fajokat öt alcsaládba és 42 nembe soroljuk.
Tartalomjegyzék ...

Galambfélék családja - Columbidae
Nagy termetű, sötétszürke tollazatú, fehér gallért viselő galambféle, mely gyakran esetlenül mozog a fák koronájában. Hazánkban ez a legnagyobb méretű galambfaj, szárnyfesztávolsága a 75 cm-t is elérheti.

Galambhojsza (Daption Steph.)
A nemzetségnek egyetlen képviselője, a tengerészek egyik legnépszerűbb madárismerőse.
A galambhojsza (Daption capensis Linn.) ...

A galambfélékről általában
- elterjedési területük: az Antarktisz, a magas Északi részek és a sivatagok központi részeit kivéve világszerte,
- élőhelyük: legtöbbjük erdei vagy ligeti madár, vannak fajok, melyek nyílt területen, ill. sziklás területen élnek ...

Karvalygalamb

Hazánkban kevesen tartják ezt a szép ~fajtát.

Parlagi ~ (Columba livia f. domestica)
Angol: Feral pigeon
Francia: Pigeon domestique
Német: Stadttaube
Román: Porumbei
Szerb: Golub grivaš ...

~ (Columba Linn.)
Hosszúfarkú ~ (Ectoistes Swains.)
Gerle (Turtur Selby)
Ebbe az alcsaládba, melynek tagjai előfordulnak az egész földkerekségen, tartoznak a régtől fogva állandóan a ~ név alatt ismertetett fajok.

'~alakúak' kategóriába tartozó szócikkek
A kategória lenti listájában 2 szócikk található.
D ...

A városi ~ok a szirti ~ok leszármazottai (galabdúcokból megszökött). Elterjedt és közönséges madár a városokban, falvakban. Alkata teljesen megegyezik a sziriével, és a számos változat némelyike is pont ugyanolyan.

Az örvös ~ vadászatának régebben nagy hagyománya volt, ma ennek kevesen hódolnak.

~FÉLÉK
COLUMBIDAE
Nyáron egyre nagyobb népszerűségnek örvend a ~vadászat, mely kiváló lőgyakorlat minden vadásznak.

Vándor~
Ectopistes migratorius (Linnaeus, 1766)
A kihalt állatokkal kapcsolatos egyik leghihetetlenebb történet bizonyára a vándor~ esete. Az európaiak megjelenése előtt az amerikai őslakosság már több száz éve vadászta.

~óvantag
~fészek közelében, emeletes városi, vagy vidéki kertes házak lakásaiban alkalmilag jelenhet meg, de nem ritkán a baromfiólban is megtalálható.
Darázs ...

A ~oknak számos kultúrfajtája létezik, melyek vidéki vagy kertvárosi környezetben, kerti röpdében vagy akár ~dúcban, félszabadon is tarthatók. A posta~ászat egyben izgalmas sport is.

A ~ burukkolása megfelel a csöndes örömnek, a melyet a gazda érez, mikor pinczéje rendben van; a kacsa hápogása megfelel a mohóságnak, melynek nem az okos gazdálkodáson, hanem a prédaságon jár az esze.

8. ~os Andrea pszichológus
~os Andrea pszichológus Várpalotán, Székesfehérvár és Veszprém közelében. Vizsgálat, tanácsadás, terápia (hipnoterápia, kognitív viselkedésterápia, NLP). Felnőtt, gyermek és serdülő korosztály számára.
andreagalambos.hupont.hu ...

Ez a ~féle csapatokban keres táplálékot a földeken, sokkal félénkebb, mint a balkáni gerle.

Vércse
~ nagyságú ragadozó madár.
A vér származéka kicsinyítő -cse képzővel (mint szárcsa, tócsa), a veres tőalakjából, a madár háttollazatának vöröses színe alapján.

Smaragd~
Közepes testű, zömök ~. Metálzöld színű hát, szárny, fej, és gazdag rózsaszín begy ill. nyak jellemzi. A hímek válla szélén fehér folt található, álla fehér. A tojók, visszafogottabb színűek, a vállrészről a fehér csík hiányzik.
Bővebben ...

Parlagi ~ nagyságú, kissé talán karcsúbb formája van. Több változata is létezik. Egy német könyv 12 rajz és színváltozatról ír. Legelterjedtebb a fekete színű, mellét fehér félhold díszíti. Fekete szárnypajzsán igen jól mutat a fehér szalag, fejtetőn fehér folt, szabályos konttyal.

Réznyakú ~ [00/4.]
A rizspinty tartása és szaporítása [02/06.]
Rhode-islandi baromfi [00/1.]
Roller kanári [99/3.]
A rózsástarajú törpe baromfi legismertebb színváltozatai [03/04.]
Érdekes rozella mutációk külföldről [03/04.]
Rozellapapagáj [02/5.] ...

Madárfajok ~alakúak ~félék Örvös ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Aranycsőrű ~ocska vagy Peru ~ (Columbina cruziana)

Fotók ...

~alakúak: gyenge a csőrük, általában magevők. Begyük begytejet termel, ezzel táplálják fiókáikat. Fajok: kék ~ V!, balkáni gerle, házi ~
Darualakúak: változó nagyságú, de főleg nagytestű madarak, lábuk, nyakuk hosszú. Begyük nincs. Fajok: daru V! ...

Akkora, mint a ~, de hosszabb futólábú; amiről pedig abban a nyomban meg lehet ismerni, az a feje búbjáról induló, hátrafelé álló, és egy kicsit felkunkorodó, hosszú, hegyes konty, mely úgy áll, mint a hetykén kifent fél bajusz, különben fekete, ilyen a homloka, torka és begye is.

Az 1700-as években ennek egy felhígultabb változatát az Egyszínű ~szürkét is ismerték. Ennek a szőrzete ~szürke, szemei vörösek. Az Egyszínű Kék tulajdonképpen sötét pala színű, bár az egyes példányok árnyalata különböző.

Az alábbi fajok jelenlétét sikerült bizonyítanunk: kakukk (Cuculus canorus), zöld küllő (Picus viridis), balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus), nagy fakopáncs (Dendrocopus major), erdei fülesbagoly (Asio otus), kuvik (Athene noctua), örvös ~ (Columba palumbus), ...

Megismerhető itt mangalica és a rackajuh mellett a magyar tarka marha és a szamár is, valamint a tyúkok és ~ok. A Tanyaudvar szomszédságában korszerű oktatóközpont áll, mely a közeli, szerbiai Palic állatkertjével közösen elnyert pályázatból épült.

Gyakori a szajkó, a feketerigó, az örvös ~, a fülemüle, a vadgerle, a sárgarigó. Egyre gyakrabban látható a magasban keringő egerészölyv is. Az odvas fákban gyakran fészkelnek a seregélyek és a csókák és szalakóták is. Alighogy a nap lebukik, máris elkezdi pirregő énekét a lappantyú.

Gyermekkorom egyik régi emléke, hogy nagyapám - ki ~okat tartott - elfogott egy szürkevarjút, aki rendszeresen dézsmálta a ~ok ételét. Sajnálta megölni, így egy nagyméretű ketrecbe tette a kert végébe.

A kutyák és macskák mellett komoly gondot jelent a városban a ~ürülék által okozott szennyezés is. A madarak nem csak a járófelületet, hanem a házak homlokzatát, a szobrokat is beszennyezik. A lakóknak van, hogy emiatt ablaknyitásra sincs lehetőségük.

A gulipán~ nagyságú madár, teljes hossza kb. 43 cm. Lába kékesszürke színű, ujjai között kis úszóhártya van. A hím és a tojó télen és nyáron csaknem egyforma. A gulipán nagy léptekkel jár. Szívesen álldogál féllábon, vagy a sarkán pihen behúzott lábakkal.

Takarmányuk:
- kukorica, búza, pulykatáp, kevés napraforgó, ~ magkeverék
- sok zöldséget igényelnek, valamint almát, és egyéb gyümölcsöt
Költési időszakuk március - június ...

Az odúkban gazdag, idős erdőkben kék ~ költ. A fokozottan védett fehérhátú fakopáncs mellett minden hazai harkályfaj előfordul a Kőszegi-hegységben.

A tavasz hírnökei: Koratavaszi évelők és hagymások tömeges nyílása a ligetben, a szigeteken és a patak mentén (téltemető, hóvirág, tőzike, csillagvirágok, gyöngyikék, szellőrózsák, tüdőfű, ~virág, keltikék, hunyorok …).


2013. 04. 09.
Ma sikerült lencsevégre kapnom a szülőket is;) Ők most még együtt laknak a ~okkal, de amint felszárad a nagy kifutó költöznek is ki.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöld~, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, szakállas keselyű, strucc
Hüllők ...

Természetesen láthatunk különféle madarakat, amelyek között némelyik igazán tetszetős. A madarak között persze itt is sok a veréb és a ~, de más fajok is vannak szép számmal. Éjszakánként szinte mindenütt megfigyelhetjük a denevérek sokaságát.

Mivel az aranyfácánok a természetben sokoldalúan mind növényi mind állati élelemmel táplálkoznak, a tartás során kínáljunk fel számukra több féle magból álló keveréket( kiválóan alkalmas a ~oknak összeállított magkeverék, mely tartalmaz búzát, kukoricát ,árpát, borsót, kölest, cirokot, ...

Itt fészkel a vadgerle (Streptopelia turtur), a balkáni gerle (Streptopelia decaocto), az örvös ~ (Columba palumbus), a különféle pintyfélék (Fringillidae), mint az erdei pinty (Fringilla coelebs), a tengelic (Carduelis carduelis) , ...

Magyar tarka marha (Bos taurus taurus)
Házi nyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus)
Házityúk (Gallus gallus domesticus)
Házi pulyka (Meleagris gallopavo domesticus)
Házi ~ (Columba livia domestica)
Sisakos gyöngytyúk (Numidia meleagris domesticus) ...

Szürkenyakú koronás daru Balearica regulorum regulorum
Tarvarjú Geronticus eremita
Tőkés réce Anas plathyrincos
Uhu Bubo bubo
Viola turákó Musophaga violacea
Vörösfülű bülbül Pycnonotus jocosus
Zöldszárnyú ~ Chalcophaps indica ...

Hazánkban leggyakoribb zsákmánya a házi~ és a seregély, de a táplálékmaradványok és az eddigi megfigyelések alapján meggyvágó, kék cinege, fekete rigó, veréb-fajok is kedvelt prédái. Vizes élőhelyeken főleg dankasirályt, csörgő récét és pajzsoscankót ejt el.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Papagáj, Fácán, Pinty, Varjú, Kutya?

◄ Gaboni vipera   Galléros gyík ►
 
RSS Mobile