Kezdőlap (Galamb)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Galamb

Állatok  Gaboni vipera  Galléros gyík

A galambok minden elképzelhető színben és színkombinációban előfordulhatnak a szürke csíkostól (mint a hétköznapi szirti galambok) a vörös és ezüstszürke változatokig, valamint az egészen aprótól a hatalmas termetűekig bármilyen méretben ismeretesek. Az 'óriásgalamb" súlya az 1 kg-ot is elérheti.


A galambfélék (Columbidae) vagy közismert nevükön a galambok 313 faja taxonómiai sorrendben. A fajokat öt alcsaládba és 42 nembe soroljuk.
Tartalomjegyzék ...

Galambfélék családja - Columbidae
Nagy termetű, sötétszürke tollazatú, fehér gallért viselő galambféle, mely gyakran esetlenül mozog a fák koronájában. Hazánkban ez a legnagyobb méretű galambfaj, szárnyfesztávolsága a 75 cm-t is elérheti.

Galambhojsza (Daption Steph.)
A nemzetségnek egyetlen képviselője, a tengerészek egyik legnépszerűbb madárismerőse.
A galambhojsza (Daption capensis Linn.) ...

A galambfélékről általában
- elterjedési területük: az Antarktisz, a magas Északi részek és a sivatagok központi részeit kivéve világszerte,
- élőhelyük: legtöbbjük erdei vagy ligeti madár, vannak fajok, melyek nyílt területen, ill. sziklás területen élnek ...

A kék ~ (Columba oenas) a madarak osztályának ~alakúak (Columbiformes) rendjébe és a ~félék (Columbidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék ...

Karvalygalamb

Hazánkban kevesen tartják ezt a szép ~fajtát.

Parlagi ~ (Columba livia f. domestica)
Angol: Feral pigeon
Francia: Pigeon domestique
Német: Stadttaube
Román: Porumbei
Szerb: Golub grivaš ...

~ (Columba Linn.)
Hosszúfarkú ~ (Ectoistes Swains.)
Gerle (Turtur Selby)
Ebbe az alcsaládba, melynek tagjai előfordulnak az egész földkerekségen, tartoznak a régtől fogva állandóan a ~ név alatt ismertetett fajok.

A városi ~ok a szirti ~ok leszármazottai (galabdúcokból megszökött). Elterjedt és közönséges madár a városokban, falvakban. Alkata teljesen megegyezik a sziriével, és a számos változat némelyike is pont ugyanolyan.

Az örvös ~ vadászatának régebben nagy hagyománya volt, ma ennek kevesen hódolnak.

~FÉLÉK
COLUMBIDAE
Nyáron egyre nagyobb népszerűségnek örvend a ~vadászat, mely kiváló lőgyakorlat minden vadásznak.

Vándor~
Ectopistes migratorius (Linnaeus, 1766)
A kihalt állatokkal kapcsolatos egyik leghihetetlenebb történet bizonyára a vándor~ esete. Az európaiak megjelenése előtt az amerikai őslakosság már több száz éve vadászta.

~óvantag
~fészek közelében, emeletes városi, vagy vidéki kertes házak lakásaiban alkalmilag jelenhet meg, de nem ritkán a baromfiólban is megtalálható.
Darázs ...

A ~oknak számos kultúrfajtája létezik, melyek vidéki vagy kertvárosi környezetben, kerti röpdében vagy akár ~dúcban, félszabadon is tarthatók. A posta~ászat egyben izgalmas sport is.

A ~ burukkolása megfelel a csöndes örömnek, a melyet a gazda érez, mikor pinczéje rendben van; a kacsa hápogása megfelel a mohóságnak, melynek nem az okos gazdálkodáson, hanem a prédaságon jár az esze.

8. ~os Andrea pszichológus
~os Andrea pszichológus Várpalotán, Székesfehérvár és Veszprém közelében. Vizsgálat, tanácsadás, terápia (hipnoterápia, kognitív viselkedésterápia, NLP). Felnőtt, gyermek és serdülő korosztály számára.
andreagalambos.hupont.hu ...

Ez a ~féle csapatokban keres táplálékot a földeken, sokkal félénkebb, mint a balkáni gerle.

Vércse
~ nagyságú ragadozó madár.
A vér származéka kicsinyítő -cse képzővel (mint szárcsa, tócsa), a veres tőalakjából, a madár háttollazatának vöröses színe alapján.

Smaragd~
Közepes testű, zömök ~. Metálzöld színű hát, szárny, fej, és gazdag rózsaszín begy ill. nyak jellemzi. A hímek válla szélén fehér folt található, álla fehér. A tojók, visszafogottabb színűek, a vállrészről a fehér csík hiányzik.
Bővebben ...

Parlagi ~ nagyságú, kissé talán karcsúbb formája van. Több változata is létezik. Egy német könyv 12 rajz és színváltozatról ír. Legelterjedtebb a fekete színű, mellét fehér félhold díszíti. Fekete szárnypajzsán igen jól mutat a fehér szalag, fejtetőn fehér folt, szabályos konttyal.

Réznyakú ~ [00/4.]
A rizspinty tartása és szaporítása [02/06.]
Rhode-islandi baromfi [00/1.]
Roller kanári [99/3.]
A rózsástarajú törpe baromfi legismertebb színváltozatai [03/04.]
Érdekes rozella mutációk külföldről [03/04.]
Rozellapapagáj [02/5.] ...

Madárfajok ~alakúak ~félék Örvös ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Aranycsőrű ~ocska vagy Peru ~ (Columbina cruziana)

Fotók ...

~alakúak: gyenge a csőrük, általában magevők. Begyük begytejet termel, ezzel táplálják fiókáikat. Fajok: kék ~ V!, balkáni gerle, házi ~
Darualakúak: változó nagyságú, de főleg nagytestű madarak, lábuk, nyakuk hosszú. Begyük nincs. Fajok: daru V! ...

Akkora, mint a ~, de hosszabb futólábú; amiről pedig abban a nyomban meg lehet ismerni, az a feje búbjáról induló, hátrafelé álló, és egy kicsit felkunkorodó, hosszú, hegyes konty, mely úgy áll, mint a hetykén kifent fél bajusz, különben fekete, ilyen a homloka, torka és begye is.

Az alábbi fajok jelenlétét sikerült bizonyítanunk: kakukk (Cuculus canorus), zöld küllő (Picus viridis), balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus), nagy fakopáncs (Dendrocopus major), erdei fülesbagoly (Asio otus), kuvik (Athene noctua), örvös ~ (Columba palumbus), ...

Megismerhető itt mangalica és a rackajuh mellett a magyar tarka marha és a szamár is, valamint a tyúkok és ~ok. A Tanyaudvar szomszédságában korszerű oktatóközpont áll, mely a közeli, szerbiai Palic állatkertjével közösen elnyert pályázatból épült.

Gyakori a szajkó, a feketerigó, az örvös ~, a fülemüle, a vadgerle, a sárgarigó. Egyre gyakrabban látható a magasban keringő egerészölyv is. Az odvas fákban gyakran fészkelnek a seregélyek és a csókák és szalakóták is. Alighogy a nap lebukik, máris elkezdi pirregő énekét a lappantyú.

Gyermekkorom egyik régi emléke, hogy nagyapám - ki ~okat tartott - elfogott egy szürkevarjút, aki rendszeresen dézsmálta a ~ok ételét. Sajnálta megölni, így egy nagyméretű ketrecbe tette a kert végébe.

A kutyák és macskák mellett komoly gondot jelent a városban a ~ürülék által okozott szennyezés is. A madarak nem csak a járófelületet, hanem a házak homlokzatát, a szobrokat is beszennyezik. A lakóknak van, hogy emiatt ablaknyitásra sincs lehetőségük.

A gulipán~ nagyságú madár, teljes hossza kb. 43 cm. Lába kékesszürke színű, ujjai között kis úszóhártya van. A hím és a tojó télen és nyáron csaknem egyforma. A gulipán nagy léptekkel jár. Szívesen álldogál féllábon, vagy a sarkán pihen behúzott lábakkal.

Takarmányuk:
- kukorica, búza, pulykatáp, kevés napraforgó, ~ magkeverék
- sok zöldséget igényelnek, valamint almát, és egyéb gyümölcsöt
Költési időszakuk március - június ...

A tavasz hírnökei: Koratavaszi évelők és hagymások tömeges nyílása a ligetben, a szigeteken és a patak mentén (téltemető, hóvirág, tőzike, csillagvirágok, gyöngyikék, szellőrózsák, tüdőfű, ~virág, keltikék, hunyorok …).


2013. 04. 09.
Ma sikerült lencsevégre kapnom a szülőket is;) Ők most még együtt laknak a ~okkal, de amint felszárad a nagy kifutó költöznek is ki.

gulipán, gyöngy- és halászbagoly, kárókatona, békázósas, haranggém, óriásgém, flamingó, nílusi lúd, vörös ásólúd, pusztai tyúk, szürke halkapó, nyűvágó, zöld~, koronás daru, patkós és koronás bíbic, lile, kormos ollócsőrű madár, gólyatöcs, szakállas keselyű, strucc
Hüllők ...

Mivel az aranyfácánok a természetben sokoldalúan mind növényi mind állati élelemmel táplálkoznak, a tartás során kínáljunk fel számukra több féle magból álló keveréket( kiválóan alkalmas a ~oknak összeállított magkeverék, mely tartalmaz búzát, kukoricát ,árpát, borsót, kölest, cirokot, ...

Itt fészkel a vadgerle (Streptopelia turtur), a balkáni gerle (Streptopelia decaocto), az örvös ~ (Columba palumbus), a különféle pintyfélék (Fringillidae), mint az erdei pinty (Fringilla coelebs), a tengelic (Carduelis carduelis) , ...

Szürkenyakú koronás daru Balearica regulorum regulorum
Tarvarjú Geronticus eremita
Tőkés réce Anas plathyrincos
Uhu Bubo bubo
Viola turákó Musophaga violacea
Vörösfülű bülbül Pycnonotus jocosus
Zöldszárnyú ~ Chalcophaps indica ...

Hazánkban leggyakoribb zsákmánya a házi~ és a seregély, de a táplálékmaradványok és az eddigi megfigyelések alapján meggyvágó, kék cinege, fekete rigó, veréb-fajok is kedvelt prédái. Vizes élőhelyeken főleg dankasirályt, csörgő récét és pajzsoscankót ejt el.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Papagáj, Fácán, Pinty, Varjú, Kutya?

◄ Gaboni vipera   Galléros gyík ►
 
RSS Mobile