Kezdőlap (Fekete rigó)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fekete rigó

Állatok  Fekete réce  Fekete sas

A fekete rigó (Turdus merula) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj. Szép énekével kellemes hangulatot teremt erdeinkben, sőt ma már akár a városokban is.


Budai Arborétum Madarak fekete rigó (Turdus merula)
Fekete rigó
Turdus merula ...

Kezdőlap / Magyarország állatvilága / Madarak / Fekete rigó
Kezdőlap
A kezdeményezésről ...

Fekete rigó [Turdus merula]
Blackbird
Gyakori madár hazánkban, í­gy a KFKI-ban is. A hí­m fekete, sárga csőrrel, a tojó barnásszürke. Igazi füttyművész, hangja betölti a tavaszi reggelt.

A FEKETE RIGÓ.
Leirás. A hímje tiszta fekete; szeme finom aranysárga szegéssel; csőre aranysárga; lába feketés. A tojó barnafekete, álla fehéres, melle szennyes, homályos foltokkal; csőre barna, lába is ily színű. A hím a szép feketeséget csak harmadik életévében kapja meg.

A ~ (Turdus merula L.)
Rigók. 1. Léprigó. 2. Szőlőrigó. 3. Énekes rigó. 4. Fenyőrigó. 5. Feketerigó.

Akkora, mint a ~, hátafele sötétes olajbarna, hasafele a torkon és hasalján fehéres; a mellen rozsdasárgás, szív- és cseppalakú sötét foltozattal: a szeme fölött világosodó szemöldökvonás; szárnya belül rozsdasárgás. Csőre, lába sárgásbarna.

A ~ városokban és erdőkben egyaránt megtaláljuk, még télen is. A városi rigók gyakranbban költenek, viszonyleg gyakoribb köztük a részleges albínó. Az erdei rigók nyagy része a telet Olaszországban tölti.

Madárfajok Verébalakúak Rigófélék ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

Hagyhatunk egy-két fogyasztásra már nem alkalmas almát a fákon, hogy a fekete- és fenyőrigók és a harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és ~k számára, ...

Kanadai kutatók laboratóriumban házi cinkét fertőztek meg a ~ maláriájának korokozójával. A madaraknál az első tipikus tünetek: borzolt tollazat, általános elesettség már néhány óra elteltével jelentkeztek. Majd 36 óra elteltével már 80%-os volt az elhullás.

Ismerjük meg hazai madarainkat! - A ~
Afrika díszpintyei (1. rész) - Az ezüstcsőrű pinty
1965 Anno - Korabeli vadmadár-keresztezési kísérletek 2. rész
Tapasztalataim a pávákkal
A dísztyúkok tartása
Mit is tartsak? - Kanárit szeretnék (4. rész) ...

A búbosbanka 1989-ben és 1990-ben, tehát két egymást követő évben már volt az év madara. Ezt követően a 2014. évi internetes szavazás résztvevői a ~ és a vörösbegy előtt ismét ezt a fajt választották az év madarának.
A búbosbankáról bővebben
MME Tápió-vidéki Helyi Csoport ...

A ~, a zöldike és a csicsörke előszeretettel fészkelnek fiatal lucfenyők ágai közé, de a fölfuttatott iszalaggal vagy más kúszónövénnyel fedett bokrokat, kerítéseket is rendkívül kedvelik.

Az európai ~k közül elsősorban a magyarországiak telelnek Olaszországban, ezért az ottani intenzív énekesmadár-vadászat (étkezési célú csapdázás) befolyásolhatja az itthoni állományt. Az áttelelő példányokat almával, konyhai hulladékkal etethetjük.

Hazánkban leggyakoribb zsákmánya a házigalamb és a seregély, de a táplálékmaradványok és az eddigi megfigyelések alapján meggyvágó, kék cinege, ~, veréb-fajok is kedvelt prédái. Vizes élőhelyeken főleg dankasirályt, csörgő récét és pajzsoscankót ejt el.

Az elbokrosodó részeken egyre nagyobb számban jelennek meg a barátkák (Sylvia atricapilla), karvaly-poszáták (Sylvia nisoria), ~k (Turdus merula), de szépen növekszik a tövisszúró gébicsek (Lanius collurio) száma is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Rigó, Veréb, Pinty, Bogár, Énekes rigó?

◄ Fekete réce   Fekete sas ►
 
RSS Mobile