Kezdőlap (Fakopáncs)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fakopáncs

Állatok  Fakó rétihéja  Fakusz

Fakopáncs (Dendrocopus Koch)
Az ebbe a nemzetségbe tartozó 55 fajt a család legtökéletesebb tagjainak tekinthetjük, mert csak igen ritkán jönnek le a földre. A középnagyságú, illetve kisebb fajok tartoznak ide s aránylag kissé zömök testűek. A külső hátsó ujj hosszabb, mint a külső mellső.


Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
Gerincesek törzse, madarak osztálya.
Hossza: 23-26 cm, szárnyfesztávolsága: 38-44 cm.

Közép fakopáncs (Dendrocoptes Cab. et Heine)
A fakopáncs nemzetséghez igen hasonló, csak abban különbözik, hogy a csőr a tövén valamivel keskenyebb és az orrlyukak a felső káva ormai és élei között közepén vannak elhelyezve. A nemzetségbe két faj tartozik.

Balkáni fakopáncs
(Dendrocopos syriacus)
A balkáni fakopáncs Wekerle egyik leggyakoribb harkálya. A nagy fakopáncs egyik legközelebbi rokona. Ezt a rokonságot igen sok közös tulajdonságban őrzi a két faj.

Balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus)
Megosztás Facebook-on
Védett ...

Nagy ~
A leggyakoribb harkályunk, mely behatol a parkokba, kertekbe is, bár a néhány évtizede megjelent a balkáni ~, ideiglenesen visszaszorította az erdőkbe. Az utóbbitól a szabadban a fehér nyakoldalán keresztül húzódó fekete sáv különbözteti meg.

A kis ~ (Dendrocopos minor) a madarak osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.
Tartalomjegyzék
1 Előfordulás
2 Alfajok
3 Megjelenés
4 Életmód
5 Szaporodás
6 Kárpát-medencei előfordulás
7 Védettsége
8 Források ...

Nagy ~ (Dendrocopos major)
23 cm, tollazata fekete-fehéren tarkázott. Nagy vállfoltja fehér, sapkája fekete. Fehér arcoldalán összefüggő fekete sáv nyúlik a tarkóig. Has oldala fehér, az alsó farkfedők élénkpirosak. A hím tarkóján élénk piros folt.

Balkáni ~ - Dendrocopos syriacus
Védett állatok: gerincesek: madarak.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, madarak osztálya.

Current page is 6.6.11: Kis ~
6.6.12: Kis vöcsök
6.6.13: Kontyos réce
6.6.14: Közép ~
6.6.15: Nagy ~
6.6.16: Ökörszem
6.6.17: Széncinege
6.6.18: Tőkés réce
6.6.19: Vadgerle
6.6.20: Vörösbegy
6.6.21: Zöldküllő ...

A külvárosi területeken elterjedt balkáni ~tól a nyak oldalán lévő fekete csík alapján lehet megkülönböztetni: a fekete bajuszsávot a szintén fekete tarkóval ez a csík köti össze, míg a balkáni ~ nyakának oldala egybefüggően fehér.

A FAKOPÁNCS.
Leirás. Fekete, fehér és égővörösen tarka, különben rigó nagyságú madár; fekete gyeplője kantárszerűen levonúl a nyakon; háta és farcsíkja fekete.

A nagy ~ (Dendrocopos major) alsó farokfedői és a fartájék skarlátvörös A fekete bajuszsávot a tarkóval fekete sáv köti össze. Ez a fekete sapkával fehér a foltot zár közre. amely minden egyéb európai harkálytól meg-különbözteti.

A többi ~hoz hasonlóan, a kontyos feketeharkály is a korhadt fákban elrejtőzött rovarokat kedveli. Étrendje nagy hányadát a lóhangyák teszik ki, de szívesen elfogyasztja a lárvákat is, valamint a vadon termő gyümölcsöket és dióféléket is megeszi, ha épp nem talál rovart magának.

harkály
~, a fák törzsén kúszó és kopogó madár. Alakváltozatok: harkány, harakály, harukáj stb.
Ősi hangutánzó szó az ugor időkből: vogul karkai.

Az erdők egészsége szempontjából fontos harkályfajok közül a közép ~ (Dendrocopos medius) és a balkáni ~ (Dendrocopos syriacus) fordul elő, fészkel továbbá a karvalyposzáta (Sylvia nisoria) és a kis őrgébics (Lanius minor).

~ V!, zöld küllő V!
Bankaalakúak: hosszú, lefelé hajló csőrük van. Fejükön tollbóbitát viselnek, melyet fel tudnak állítani, nyugalmi helyzetben a tarkón nyugszik. Faj: búbos banka V!
Szalakótaalakúak: Színes tollú madarak. Rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak.

Az alábbi fajok jelenlétét sikerült bizonyítanunk: kakukk (Cuculus canorus), zöld küllő (Picus viridis), balkáni ~ (Dendrocopos syriacus), nagy ~ (Dendrocopus major), erdei fülesbagoly (Asio otus), kuvik (Athene noctua), örvös galamb (Columba palumbus), ...

A tavasszal madárdaltól hangos fák között csak az állandónak számító cinegék keresgélnek az ágakon, a bokrok és a fák terméseit különböző pintyfélék fogyasztják, a fák törzsét ~ok kopogtatják, miközben ügyesen kúsznak felfelé egyre magasabbra.

Madárfajok Harkályalakúak Harkályfélék Kis ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

A fokozottan védett fehérhátú ~ mellett minden hazai harkályfaj előfordul a Kőszegi-hegységben.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Harkály, Nagy fakopáncs, Közép fakopáncs, Veréb, Pinty?

◄ Fakó rétihéja   Fakusz ►
 
RSS Mobile