Kezdőlap (Fácán)

 Állatok 

  » »
 
   

Fácán

Állatok  Ezüstsirály  Fajd

Fácán
(Phasianus colchicus)
Nem védett, vadászható madárfaj.
Hazánkban nem őshonos madár, eredeti hazája a Kaukázustól az Amúrig húzódik. Európába a középkorban telepítették be és azóta Európa nagy részén elterjedt.


Fácán
Színes tollazatú tyúkféle vadmadár.
Vándorszó (pl. német Fasan, angol pheasant, francia faisan) a görög phaszianosz nyomán, amely a Kaukázus déli lejtőin eredő Phaszisz folyóval mint e madarak (vélt) származási helyével kapcsolatos.

Elliot fácán
Kaliforniai copfos fürj
Forrás: Oldenettel,Johannes Díszszárnyasok című könyve ...

FÁCÁN
PHASIANUS C. COLCHICUS
Az elmúlt évszázadokban és évtizedekben a fácánnak számos alfaját telepítették, (amelyek őshazája Ázsia) illetve vonták tenyésztésbe Magyarországon, ezek egymással kereszteződtek, így jött létre egy hibrid, ...

Fácántyúk (Gennaeus Wagl.)
[Régi neve: Eupocomus.]
Törzsük nyúlánkabb, csőrük meglehetős gyenge; lábuk nem nagyon magas és sarkantyús. Kerekített szárnyukban az evezőtollak hasonló hosszúságarányt mutatnak, mint az előbbi nemzetségbeliek.

Fácán (Phasianus colchicus)
Angol: Pheasant
Francia: Faisan de colchide
Német: Fasan
Román: Fazanul
Szerb: Fazan ...

Fácánjaink
2013. 10. 21.
Kicsit fácánilag is megfogytunk, már csak egy kakas és két tyúk, de új, nyugodtabb helyre költöztek, itt már csak ők és a pávák vannak, szépen nőnek a farok tollak is már, még a tyúkoknak is végre :) ...

A fácánfélékről általában
- elterjedési területük: É- Amerika, Eurázsia, Afrika, Ausztrália. Betelepítették: Új-Zélandra, Hawaiira, Európába, ...

Vérfácán (Ithagenes Wagl.)
Szép és sajátos színezetükért zöldtyúk néven is szerepelnek. Hazájuk Délkelet-Ázsia hegyvidéke és belseje. Csőrük rövid, erős, lekerekített farkuk 14 kormánytollból áll.

Fehér fülesfácán
Írta miskolczoo
Fehér fülesfácán
(Crossoptilon crossoptilon) ...

fácángalamb (Otidiphaps nobilis)
A koronásgalamb-formák (Gourinae) alcsaládjába 1 nem és 3 faj tartozik:
Goura (Stephens, 1819) - 3 faj ...

A fácánkakasok több tyúkkal is tarthatók, de az adott helyen tartható egyedek létszám a hely nagyságától függ.

A fácánokért Subsics Bence méltán kapott különdíjat - a fiatal tenyésztő középpapagájokból is szépen kivonult, ezekért is több díjat nyert. Jegyezzük fel Molnár Andrea nevét remek neophemáival, törpe- és középpapagájaival.

[+] Fácánfélék
'Tyúkalakúak' kategóriába tartozó szócikkek
A kategória lenti listájában 6 szócikk található.

Aranyfácán kezdőknek és haladóknak
Tárgy: Gazdasági fürjek: japán fürj és fáraó fürj
Neved: ...

Aranyfácán (Chrysolophus pictus)
Az aranyfácán (Chrysolophus pictus) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.

Királyfácán
Testhossza 150-190 centiméter, ebből a farka akár a testhosszának a háromszorosát is elérheti, testtömege 1300 gramm. A madarak között a leghosszabb farktolla van, mérete elérte a 150 centimétert.
Bővebben ...

Rácz Sándor: A fácántenyésztés alapjai
Rácz Sándor: Tapasztalataim a vadászfácánokkal
Rácz Sándor: Az Aranyfácán ...

Fajok: fácán, páva, és a védett (V!) siketfajd és fürj
Lúdalakúak: zömök testűek, úszólábúk van, az első három ujjuk között úszóhártya feszül.

Madárröpdék is épültek a területen, ahol egyebek mellett a Tisza áradása elől mentett bakcsókkal (Nycticorax nycticorax), kis kárókatonákkal (Phalacrocorax pygmaeus), macskabagollyal (Strix aluco) és fácánnal (Phasianus colchicus) is ...

Fácán (Phasianus colchicus) Pheasant
Guvat (Rallus aquaticus) Water Rail
Pettyes vízicsibe (Porzana porzana) Spotted Crake
Kis vízicsibe (Porzana parva) Little Crake
Törpevízicsibe (Porzana pusilla) Baillon's Crake
Haris (Crex crex) Corncrake ...

Volt olyan tojóm, amelyik szabályosan apportírozta a csőrében a hímeket, mint egy vadászkutya a fácánt.

Kék fülesfácán [99/1.]
Kékhomlokú-vörösfarkú papagáj [99/2.]
A kékhomlokú amazon [02/11.]
Kéksapkás amazon [01/4.]
Kékszárnyú réce (1.)[99/4.]
Kékszárnyú réce (2.) [99/5.]
A kínai törpefürj [00/3.] ...

Mindenfelé gyakori természetesen a fácán (Phasianus colochius). Rendszeresen költ az erdei fülesbagoly (Asio otus), alkalmilag előkerül a macskabagoly (Strix aluco), az erdőszéleken hallható, hőképp inkább a gyepekhez kötődve a kuvik (Athene noctua).

Az eltűnés gyorsasága azonban valószínűvé teszi, hogy valamilyen betegség lehetett az oka, amelyet az Európából betelepített fácánok és fürjek terjesztettek. Az utóbbi madarak ráadásul az őshonos fürjek táplálkozása során is konkurenciát jelentettek.

Az európai vadászok szerint a nyúl, fácán, fogoly állományt, és a háziállatokat is vadászták, ezért és a bundájukért is kíméletlenül irtották őket.

Madárfajok Tyúkalakúak Fácánfélék Fürj
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

század elején vadmacskák ezreit ölték meg, valószínűleg az apróvadak és a talajon költő madarak - például a fogoly és a fácán - védelmében.
A két világháború idején az ember nem vadászott erre az állatra.

Igazán sok arca van: lehet fürge nyúl vagy gondos vaddisznó, zajos fácán vagy hegyjáró muflon. Lehet titokzatos szalonka vagy félénk őz, sebes vadkacsa vagy nemes szarvas. Mind-mind más és mégis egy.

Magyarországon ezen madarak jó része dúvadnak minősül és néhány helyen (apróvadas területeken, fácántelepek környékén) még a fészkelési időben is szabadon gyéríthető. Ezen példányok közül néhányat megmenthetük saját célra, házikedvencnek.

A rulrul a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozik. A család többi fajához hasonlóan a hímek és nőstények között jelentős a különbség, a kakas nagyobb méretű és fején piros színű bóbita ékeskedik.

A domináns pár kiszorítja a gyengébbet. Tarthatjuk őket együtt pintyekkel, kisebb papagájokkal, fácánokkal együtt. Télen enyhén fűtött helyen teleltessük őket. Ivarérettségüket kb. 8 hónapos korukra érik el.

Ahol a legeltetés, vagy a kaszálás megszűnik és a füvek akár a 40-50 cm magasságot is elérik ott kedvelt fészkelőhelyre akadnak a fácánok (Phasianus colchicus), vagy a foglyok (Perdix perdix).

a vándorló-költöző madarak, amelyek csak a más tájakon uralkodó tél idején tartózkodnak itt. A leghíresebb madarak között van a szarvcsőrű madár, amely Sarawak államban lelhető fel. Más fajok, mint a kócsag, a gém, jégmadár, vörös kánya vagy a fácán, ...

Lásd még: Lásd még: Papagáj, Kakadu, Korall, Csík, Kakas

Állatok  Ezüstsirály  Fajd

 
RSS Mobile