Kezdőlap (Denevér)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Denevér

Állatok  Déli hantmadár  Derby-kenguru

Denevér
A denevér végtagjai között szárnyszerűen kifeszülő bőrhártya segítségével repülni tudó, többnyire rovar- vagy gyümölcsevő kis emlős állat. A denevér barlangokban telel, éjszakai életmódot folytat, hallása éles, ultrahang segítségével tájékozódik.


Denevérek és vámpírok
Mindenki hallott már rémtörténeteket a denevérekkel (Chiroptera) kapcsolatban, hogy megtámadják az embereket, belecsimpaszkodnak a hajunkba, és vért szívnak. A denevérek egyenlőek a sötétséggel, halállal, vámpírokkal és egyéb rémisztő dolgokkal, igaz? Tévedés.

A denevérek (Chiroptera) egy gerinchúrosok törzsébe és emlősök osztályába tartozó rend.
Az emlősállatok közül egyedül álló repülési képességük. Szárnyukon egyáltalán nincs toll, hanem egyfajta bőrszárny.
nagy denevérek (Megachiroptera) ...

Denevérpapagály (Loriculus Blyth.)
Régi neve Coryllis. Csőrük aránylag igen gyenge, sokkal hosszabb, mint amilyen magas s oldalt összenyomott.

A denevérről ez+az
Madarakkal táplálkozó denevéreket figyeltek meg
Amikor egy csapat kutató, hat évvel ezelőtt azt állította, hogy a denevérek éjszaka képesek vándormadarakra vadászni, egyesek nem hittek nekik. Ám egy új kutatás most megerősítette ezen gyanút. ...

Kékfejű ~papagáj
Loriculus Galgulus
Elterjedése: Délkelet-Ázsa (malajzia, Borneo, Szumátra és Szingapúr) ...

~ (Nycteris thebaica E. Geoffr.) csontváza.
Izomrendszerük is nagyon jellegzetes, amennyiben a repülés szolgálatában sok izom másképp fejlődött, mint más emlősökön. Különösen kiemelendő a nyakszirt-hüvelykizom, amely a nyakszirti tarajról ered s a hüvelykujj tövén tapad meg.

A ~ éjjel aktív és társas lény. Kedveli a nyílt, ritkás erdőket. Szívesen él lakott területen is. Nyári szállásul régi épületek padlásait választja, ritkábban üreges fákat, mesterséges fészekodúkat. Barlangokban telel át.

Törpe~ - Pipistrellus pipistrellus
Védett állatok: gerincesek:emlősök.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, emlősök osztálya, ~ek rendje.

A nagy patkós~ (Rhinolophus ferrumequinum) a legnagyobb termetű európai patkós~. Hazánkban legjelentősebb állományai az Északi-középhegységben élnek, a Dunántúlon a Mecsekben és a Szársomlyón találhatóak meg maradványállományai, az Alföld keleti részén szintén előfordul.

Rőt vérszopó ~ (Desmodus rotundus)
Észak-Amerika déli részén,Közép-Amerikában és Dél-Amerikában él.Éles fogával mintegy legyalulja az alvó állatok bőrét,a sebből szivárgó vért felnyalja.
A veszettség terjesztője.A seb gyakran fertőződik.

Európai viszonylatban a ~ek első számú ellensége a gyöngybagoly és a macskabagoly. Városokban a lakók nehezen viselik el éles hangja és piszka miatt, ezért sok esetbe fordul elő, hogy az ott tanyázó kolóniákat kiirtják.

Kapcsolódó hírek Új természetvédelmi terület a magyar-román határ túloldalán
Nem szállt a hajunkba a ~
Nem szállt a hajunkba a ~
FOKOZOTTAN VÉDETT ÁLLATOK 2001 május 9.
Újra szabályozták a veszélyeztetett fajok védelmét – módosult a védett növény- és állatfajok köre.

~
A gerincesek törzsébe tartozó kisméretű emlős a ~ek rendje. Jellegzetességük, hogy ujjaik meghosszabbodtak és közöttük bőrhártya feszül, melynek segítségével képesek a repülésre. Többnyire éjszakai élőlények, lehetnek ragadozók, gyümölcsevők.

Korai ~ [Nyctalus noctula]
Noctule bat
A ~ időnként betéved az épületekbe is, ezt a példányt egy elektromos biztosítékdoboz felett találtuk. A ~ fokozottan védet állat, vigyázzunk rá, segítsük visszatérni megszokott környezetébe! ...

Kéktorkú ~papagáj (Loriculus vernalis)
Tirikapapagáj (Brotogeris tirica)
Papagájok Kínálat Kalitka Fiókanevelés Madarak táplálása Magkeverék Galéria Elérhetőség Rólunk írták Partnereink ...

Simaorrú ~félék - Vespertilionidae
Myotis milleri
Myotis planiceps
Nyctophilus howensis ...

~ek: a ~ az egyetlen olyan emlősállat, mely aktív repülésre képes. Elülső és hátulsó végtagjai, valamint a farok és kézcsontok között bőrhártya, azaz repülőhártya feszül. Hátulsó végtagjának ujjain 5 karom van, pihenés közben ezekkel kapaszkodnak fejjel lefelé.

Tapadókorongos ~re bukkantak
National Geographic
Madagaszkár szigetén új ~fajt fedeztek fel, melynek végtagjain szívókorongok helyezkednek el. Eddig csak egy ilyen faj volt ismert.

A dongódenevér nevét testméretéről kapta: testhossza 29-33 milliméteres, amihez 22-26 milliméteres karok csatlakoznak, testtömege pedig 1,5-3 gramm között mozog. Akkora, mint egy nagyobb poszméh. Az apró állat feltehetően a létező legkisebb emlősfaj.

Az idős, lombos erdők korhadt fatörzseiben talál menedéket számos ~faj, ezért az erdőgazdálkodás során ezen faegyedek kiemelt védelme szükséges. Fontos élőhelyet jelentenek a Mátrában az érckutatások után visszahagyott bányavágatok, tárók.

A terület természetvédelmi értékét növeli a vidra (Lutra lutra), a kis patkós~ (Rhinolophus hipposideros) és a közönséges ~ (Myotis myotis) bizonyított előfordulása.

Az egyik legnagyobb testű ~faj. Az állat hossza 30 centiméter, vitorlafesztávolsága 130 centiméter; A hím testtömege 1300-1600gramm, a nőstényé 900 gramm.

A sort a ~ek követik, kik a repülésre specializálódtak. A ~ek mellső végtagjaik segítségével repülnek, melyek egészen másként alkalmazkodtak a repüléshez, mint a madarak szárnya. Ujjaik, valamint az elülső és hátulsó végtagjaik között vékony bőrredő feszül.

Ott tényleg nem tud beszállni semmi, esetleg egy-egy palánál ~, de ezek szelektálását e jóasszony egy légycsapóval oldja meg. A felmérés végzői közül egyikünkből tört ki a kérdés, hogy ugyan minek ez a nagy zárás, hát minek áthatnak a galambok, baglyok, vagy ~ek.

A legnevezetesebb, legjobban megfigyelhető időjós közöttük furcsa kis apróemlősünk a ~: Elénk repkedéssel gyakran már a késő délutáni-kora esti órákban vadászatra indul. Ennek az állatnak csoportos csapongása hozzátartozik a nyugodt levegőjű, szép nyári esték hangulatához.

A guano a vadon és telepesen élő madarak vagy a ~ek hosszú időn át összegyűlt, hatalmas mennyiségű ürüléke. Helyenként, például az Antarktiszon, az űrből is látszik.

Az emlősök köréből a szinte összes hazai fajt magában foglaló ~ek (Chiroptera) emelendők ki. A fajgazdagság és a másutt ritka fajok jelentős állománya a nagy, idős erdőtömböknek és sok száz barlangnak köszönhető.

Ilyen indikátor faj a Tisza legfelső, hegyvidéki szakaszán a ~szárnyú kérész (Oligoneuriella rhenana). Az álkérészek fajgazdagsága jóval alatta marad a kérészekének, mindössze néhány faj egyedei jellemzők (Protoneura és Leuctra,Perla fajok).

A hímek április elején már intenzíven énekelnek, néha ~szerűen széttartott szárnyakkal nász repülnek. Fészkelése április 20. körül kezdődik. Első fészekalja általában május elejére válik teljessé. Második költésére vonatkozó ismereteink hiányosak.

A gabonasikló fő táplálékát kisebb rágcsálók alkotják, de madarakra és ~ekre is vadászik, s fiatal korban nyilvánvalóan rovarokat (pl.
tücsköket) fogyaszt. Elsősor-ban éjszaka aktív, de sokszor már kora este zsák-mány után néz.
Gondozás ...

A Sötétlabirintusban éjjel aktív állatokkal, ~ekkel, ugróegerekkel ismerkedhetünk, mi több, még az is kiderül, hogyan tájékozódnak ezek az élőlények a sötétben. A Kolónia galériában államalkotó élőlényeket, például levélvágó hangyákat tanulmányozhatunk.

Az egyik legnagyobb testű ~faj. Elnevezése arra utal, hogy feje hasonlít a kutyáéhoz.
Bővebben
Ecsetfarkú patkánykenguru ...

A Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportjának jóvoltából 5 odútípus kihelyezésére nyílt lehetőségünk, közöttük szerepel egy ~odú is.

Igaz, hogy reá megy a ~re, mely mint rovarevő hasznos, és ha hozzáfér, elviszi a madárporontyot is; de ez kivételes és semmiben sem csökkenti a gyöngybagoly nagy hasznosságát. Mindég eleven, tehát ártó prédával él és csak a legnagyobb szükségben fanyalodik a dögre.

Tápláléka igen változatos: halakat, békákat, ebihalakat, teknősöket, kígyókat, gyíkokat, rovarokat, lárvákat, pókokat, kagylókat, puhatestűeket, kisebb rágcsálókat, ~eket, madártojásokat és fiókákat zsákmányol. A költési szezon elterjedési területén belül igen változatos.

Születésük azért is fontos, mert ezáltal a Lyle-repülőkutyák egyedfejlődésének eddig hiányos ismeretei pótolhatóak lesznek. A dél-kelet ázsiai ~faj - a hazánkban élő ~fajoktól eltérően - elsősorban gyümölcsöket, nektárt és virágport fogyaszt.

Itt szeretném megjegyezni, hogy hazánkban is már lefoglaltak illegálisan becsempészett madarakat (vörösfülű arák, amazonok, sárga-kék arák, zöldszárnyú arák, ~papagájok stb.) és az elhelyezésükre különböző állatkerteket jelöltek ki.

Leggyakoribb fajok a gímszarvas, a vaddisznó, a róka, a nyest, a nyuszt, a hermelin, a ~ek, a pézsmapocok és a mezei nyúl. Időnként egy-egy hód is felbukkan a Duna szigetein.

Az ártéri erdők ritka madara a szürke küllő (Picus canus) és a fekete harkály (Dryocopus martius). Az odvas füzesek baglyok és ~ek számára is megfelelő otthont biztosítanak.
Hasonlóan gazdag és változatos a tiszaalpári holtág is.

- ellenőrzőlista készítése: jártak-e macskák vagy nyestek a költőhelyen? Láttunk hollófészket (varjú, szarka, szajkó) a költőhelyeken? Áthelyezés, durva drótháló vagy tüskés ágak kihelyezése a védelemért. A nem várt látogatókat (nagy pele, mogyorós pele, ~) ne zavarjuk! ...

Ráadásul ennél sokkal többet is tehetünk, számos környezetgazdagítási eszköz és módszer: darázsgarázs és bogártanya, lepkelegelő, gyíkvár, békamenedék, süntanya, kisemlős lak, az ezeket egyben megvalósító természetvédelmi farakás, valamint a lakótelepeken is alkalmazható ~odú is ...

élő állatok igényeit, így a látogatók elé táruló kép néha eltér a parkokban megszokott látványtól: például a gyepet időről-időre hagyjuk magasabbra nőni, egyes területeken akár termést is érlelni, ami elsősorban a rovarfauna és az ízeltlábúakat fogyasztó gerincesek (sünök, madarak, ~ek) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Medve, Kutya, Kígyó, Majom, Tigris?

◄ Déli hantmadár   Derby-kenguru ►
 
RSS Mobile