Kezdőlap (Cápa)

 Állatok 

  » »
 
   

Cápa

Állatok  Cankópartfutó  Cerkóf

cápa
Nagy termetű ragadozó tengeri hal.
Eredetét nem ismerjük pontosan, talán mesterséges alkotás a nyelvújítás korának elejéről egy már kiveszett capabőr (halpikkely-mintásra kidolgozott bőr) szó német eredetű első tagjából, azon az alapon, ...


"A cápa igen gyakran véletlenül is betéved a tonnárába, de többnyire a tinhalakra vásik a foga, s azokat kergeti. A halászok nem örülnek túlságosan a cápazsákmánynak.

A CÁPA

A cápák a szűkebb értelemben vett porcos halak osztályába tartozó öregrend.

A cápa és a gályatartóhal esetében Gudger nem tartja helyesnek "együttélés"-ről (symbiosis) beszélni, szerinte legfeljebb asztalközösségről (commensalismus) lehet szó, azonban még ez a megjelölés sem állja meg a helyét.

homokpadi cápa
Zömök alkatú cápa. Orra mérsékelten hosszú, lekerekített. Felső fogsora háromszögletű, nyújtott, fűrészes szélű fogakból áll. Az első hátúszó nagyon magas, a két hátúszó között él húzódik.

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a porcoshalak közé tartozik
A porcoshalak osztályába a cápák és ráják (Elasmobranchiata) valamint a tömörfejűek (Holocephala) tartoznak. Nagyrészt tengeri állatok, de a folyókba felúszó fajok is vannak.

A körülbelül két éves, jelenleg mintegy 120 cm-es cápa a Srí Lanka környéki vizekben jött a világra, ahonnan egy pozsonyi akvaristához került.

Bár, hogy ha Brutus ekkora, mekkora lehetett a cápa, amelyik nekitámadt?Ausztrália északi részén népszerű turista látványosság a krokodil ugratás, sőt annak idején itt forgatták a Krokodil Dundee című filmet is.

Legutóbb amikor arra jártam, pont cápa etetés volt. Emlékezetes élmény volt.
Válasz
Nagy Szabó Éva szerint: ...

- De minek annyi időt vesztegetni, mikor rögtön meg is ehetem?
Kérdi a kis cápa.
- Lehet úgy is, de akkor a szart is megeszed!
HOGYAN ÉBRESSZÜNK SZERELMET EGY NŐBEN?

Lásd még: Lásd még: Korall, Pillangó, Polip, Papagáj, Fácán

Állatok  Cankópartfutó  Cerkóf

 
RSS Mobile