Kezdőlap (Bölömbika)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Bölömbika

Állatok  Bölény  Bőrfutrinka

Bölömbika
Jegyei
A bölömbika (Botaurus stellaris) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gémfélék (Ardeidae)) családjába tartozó gázlómadár. Régi magyar népi nevei: dobos gém, vízi bika, nádi bika, ökörbika, bikagém, muszkagém.


Bölömbika
Egy gémfajta.
A bika név a madár mély, buffogó hangjára utal, a latin botaurus (ökör-bika), az angol bull-of-the-bog (mocsári bika) és a spanyol avetoro (madárbika) jelzi, hogy más népek is így hallják ezt a madárhangot.

A bölömbika alapvetően világosbarna rejtőszínű, tollazata sötétebb barna és fekete csíkokkal mintázott. A feje teteje fekete, a szájzuga kékeszöld.

Bölömbika költ az Egyesült Királyságban
Gyere vissza Tábornok!
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán
Madarászok Apaj-pusztán ...

BÖLÖMBIKA
A Kárpát- medencében mocsarakban, nádasokban mindenfelé előfordul, de nem túl gyakori madár. ...

15. ~ Botaurus stellaris L.

Fészkelt több helyen határunkon, de ritka faj. Ezt szemlélteti, hogy 34 év alatt, 1950-től 1984-ig mindössze hét esztendőben láttam.

A BÖLÖMBIKA.
Leirás. Közel akkora, mint a holló; de bokros tollazata, nyakának és lábának hosszúsága sokkal nagyobbnak mutatja. Tolla puha, mint a baglyoké és a színe is bagolyszín: sárgás földön barna-tarka. Csőre sárgásan zöld, de orma barna; lába sárgászöld, nagyon hosszú ujjakkal.

~ tanösvény Nagyszéksós-tó, Mórahalom
Császártöltés - Vörös mocsár tanösvény
Császártöltés - Natura Tanösvény ...

Kevésbbé bujkáló és titkosan élő, mint a ~, nem is szereti a tóságot rónavizeivel és nádasaival, hanem igenis a mocsarat, különösen akkor, ha pocsolyás vizek, gyékényesek, bokrokkal és fákkal váltakoznak.

A fent említett fajokon kívül jelentős fészkelő fajok a következők: kárókatona (Phalacrocorax carbo), gémfélék közül a vörös gém (Ardea purpurea), az üstökös gém (Ardeola ralloides), a törpegém (Ixobrychus minutus), a ~ (Botaurus stellaris).

Madárfajok Gólyaalakúak Gémfélék ~
A madárrendeket az itt található legördülő menüből választhatják ki.
A kategória
Kategória az aktuális 'Magyarország madarainak névjegyzéke' szerint.

(Platalea leucorodia) és vörös gémmel (Ardea purpurea), de a kisebb vízimadarak sem hiányoztak, mint a szürke cankó (Tringa nebularia), erdei cankó (Tringa ochropus), billegető cankók (actitis hypoleucos), a sárszalonka (Gallinago gallinago) vagy a guvat (Rallus aquaticus) és a ~ (Botaurus ...

élőhelyek helyreállítása, megfelelő kezelése, a halastavakon gyakorolt megfelelő gazdálkodási tevékenységek nem csak a cigányréce állományának megóvását segíti elő, hanem olyan fajokét is, mint a mocsári teknős (Emys orbicularis), vidra (Lutra lutra), törpegém (Ixobrychus minutus), ~ ...

Fajok: búbos vöcsök, kárókatona, szürkegém, ~, nagykócsag, kanalasgém, fehér gólya, sarki búvár, mind védettek!
Énekesmadár-alakúak: változatos hangú és színű csoport. Hangadó szervük jól fejlett. Rovarevők és magevők. Fiókáik fészeklakók.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vöcsök, Kócsag, Gólya, Sirály, Pásztor?

◄ Bölény   Bőrfutrinka ►
 
RSS Mobile