Kezdőlap (Béka)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Béka

Állatok  Batla  Békászó sas

béka
állattani tekintetben, l. Békák. - B. (állatorvostan) v. gesztenye, lapos tojásdadalaku szarunövedék lovak bőrén, az alkarok alsó harmadának belső oldalán, valamint a csánkizületek belső felületének alsó hátulsó részén.


béka
Kis kétéltű, brekegő hangot hallató állat, a behajlított felkar kidudorodó izma.
Ótörök jövevény: tatár, kirgiz baka, oszmán baga, bizonyára hangutánzó eredetű.

A béka éve - Érdekes kétéltűek, érdekes adatok
Az origo cikkét másolom be...
...

EAZA A Béka Éve Kampány
Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) is csatlakozott a világméretű természetvédelmi kampányhoz. A kampány elsődleges célja a népesség figyelmének felhívása a kétéltűek fontosságára és a fennmaradásukat fenyegető veszélyekre.

Gyepi béka - Rana temporaria
Védett állatok: gerincesek: kétéltűek.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, kétéltűek osztálya, békák rendje.

Az erdei ~ többnyire éjjel aktív, de párás, nyirkos időben nappal is mutatkozhat. Táplálékát az erdő avarszintjén vagy erdei tisztásokon, sűrű növényzet között keresi. Rovarokra, férgekre, meztelencsigákra vadászik.

Az álfarkos ~-félék családjába, melyet báró Fejérváry Géza állított fel, egyetlen nemzetség s annak egyetlen faja tartozik.
MÁSODIK ALREND: Nyelves békák (Phaneroglossa)
TARTALOM ...

Egy "tipikusan zöld ~" esetében a fény az iridoforba továbbítódik, amely úgy viselkedik, mint egy pici tükör és visszaveri a (többnyire kék) színt a felette található xantoforba.

Címkék: Mocsári ~ , védett állat , kétéltűek , Hortobágyi Nemzeti Park , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet ...

3000 ~ vödörben
A kétéltűek fele ötven éven belül kihalhat
A kétéltűek fele ötven éven belül kihalhat
Digitális képgyűjtemény készül a Kárpát-medence élővilágáról
Nem vonulnak a békák a Fertőnél
Idén sem vonulnak a békák a Fertő tónál
Felmérik a morotvák élővilágát ...

~ vagy varangy?
A ~ bőre általában sima és nedves, a varangyé azonaban szárazabb és rücskös. Mindössze ennyi a különbség, mert igazából a varangy is ~.
A varangyok a szárazföldön élnek, szaporodni azonban állóvizekbe térnek.

A karmos ~ kisebb halakkal táplálkozik. Nevét hátsó lábujjain lévő karmokról kapta, melyeknek szerepe van abban, hogy veszély esetén ezek segítségével kavarja fel az iszapot. Nem csak Dél-Amerikában, hanem Afrikában is élnek pipabékák.

Tavi ~ >>
Az erdei ~ a valódibéka-félék (Ranidae) családjába tartozó faj. A Rana nembe sokan már csak a kifejlett korban szárazföldi életmódot folytató, holarktikus elterjedésű (eurázsiai és észak-amerikai) ún. barna- vagy bajszosbékákat sorolják. A korábban szintén Rana-ként rendszerezett...

Lila ~ (Nasikabatrachus sahyadrensis)
A lila ~ (Nasikabatrachus sahyadrensis) a kétéltűek (Amphibia) osztályába a békák (Anura) rendjébe és a Nasikabatrachidae családjába tartozó Nasikabatrachus nem egyetlen faja.
Egyes rendszerek a seychelle-szigeteki békafélék (Sooglossidae) közé sorolják.

Az erdei ~ (Rana dalmatina), gyepi ~ (Rana temporaria) és barna ásó~ (Pelobates fuscus) nyomára sajnos nem sikerült akadnunk, de jelenlétük lehetséges.

Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)A Mátra ritka és védett kétéltű és hüllő fajai az alpesi gőte (Triturus alpestris), sárgahasú unka (Bombina variegata), erdei- és gyepi ~ (Rana dalmatina, R. temporaria), foltos szalamandra (Salamandra salamandra).

Etetés: Hal, ~, teknős, rák, madár, rágcsálók, tojás, hús csíkok.
Terrárium: Minimum 200x100x100.
Talaj legyen homokkal kevert kavics. Helyezzünk a terráriumba köveket faágakat amelyek búvóhelyül szolgálhatnak. Helyezzünk a férőhelyére fürdőmedencét is.

A vizet párosodás után elhagyó fajok később már nem adnak hangot (a leveli ~ kivételével), de a vízben maradó fajok nyáron is brekegnek. Jól úsznak, hallásuk és látásuk is kitűnő.
A Békák a sarki területeket kivéve az egész Földön elterjedtek.

A magasabb területekre jellemző a békák (Anura) közül a sárgahasú unka (Bombina variegata) és a gyepi ~ (Rana temporaria). Az alföldre kilépő folyó hullámtéri, valamint mentett oldali erdőkben található az erdei- , és mocsári ~ (Rana dalmatina, R. arvalis).

~ Réka - Tábori Nóra
~ úr - Tyll Attila (23.), Szoó György (34.)
Szamár - Kibédi Ervin (25.), Szatmári István (34.), Verebély Iván (35.)
Szamárné / Róka hölgy - Schubert Éva
Kenguru / Játékvezető papagáj / Kakas - Szuhay Balázs ...

A kétéltűek közül a tarajos gőte (Triturus cristatus),a vöröshasú unka (Bombina bombina), és a leveli ~ (Hyla arborea).
Madarak közül a ritka parlagi sas (Aquila heliaca).

"Állatkísérleteket egyedül élettanon végzünk; csoportonként hetente egy ~ 1 éven keresztül; 30 gyakorlat vagyis 30 ~ - ha jól számolom, 3 ~/fő. Ezen kívül csoportonként 1 nyuszi/év és az egész képzési idő alatt 1 patkány/fő.

Hogyan komunikál az előző képen látható ~?
1 ultrahanggal
2 brekegéssel ...

A hegység montán régiójában szórványosan előforduló alpesi gőte (Triturus alpestris) a legkarakteresebb, veszélyeztetett Urodela-faj, aktív védelmére program indult. Az Anura-rend legjellemzőbb faja a gyepi ~ (Rana temporaria), a hegylábakig mindenütt előfordul, ...

Felszínen lebegő haltetem vagy fenékre süllyedt döglött ~; egyik sem marad rejtve előtte; hamar akár csapatnyi teknős összegyűlik és éles karmaikkal, szarukávás állkapcsukkal szétmarcangolják, eltüntetik a maradékot.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Varangy, Kutya, Macska, Ebihal, Kecske?

◄ Batla   Békászó sas ►
 
RSS Mobile