Kezdőlap (Béka)

 Állatok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Béka

Állatok  Batla  Békászó sas

béka
állattani tekintetben, l. Békák. - B. (állatorvostan) v. gesztenye, lapos tojásdadalaku szarunövedék lovak bőrén, az alkarok alsó harmadának belső oldalán, valamint a csánkizületek belső felületének alsó hátulsó részén.


béka
Kis kétéltű, brekegő hangot hallató állat, a behajlított felkar kidudorodó izma.
Ótörök jövevény: tatár, kirgiz baka, oszmán baga, bizonyára hangutánzó eredetű.

A béka éve - Érdekes kétéltűek, érdekes adatok
Az origo cikkét másolom be...
...

A Tavi béka jellegzetességei
A zöld vagy vízi békák igen nagy, robusztus alkatú képviselője, a kifejlett tavi béka minden más európai békánál jól láthatóan termetesebb. A nagy példányok testhossza a 15 cm-t, kivételesen a 17 cm-t is elérheti.

EAZA A Béka Éve Kampány
Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) is csatlakozott a világméretű természetvédelmi kampányhoz. A kampány elsődleges célja a népesség figyelmének felhívása a kétéltűek fontosságára és a fennmaradásukat fenyegető veszélyekre.

Gyepi béka - Rana temporaria
Védett állatok: gerincesek: kétéltűek.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Gerincesek törzse, kétéltűek osztálya, békák rendje.

Az erdei béka többnyire éjjel aktív, de párás, nyirkos időben nappal is mutatkozhat. Táplálékát az erdő avarszintjén vagy erdei tisztásokon, sűrű növényzet között keresi. Rovarokra, férgekre, meztelencsigákra vadászik.

Egy "tipikusan zöld béka" esetében a fény az iridoforba továbbítódik, amely úgy viselkedik, mint egy pici tükör és visszaveri a (többnyire kék) színt a felette található xantoforba.

2. család: Valódi béka-félék (Ranidae)
FEJEZETEK
1. Vízibékák (Rana L.)
2. Nagyfejű békák (Pyxicephalus Tsch.)
3. Evezőbékák (Rhacophorus Kuhl)
4. Szőrös békák (Astylosternus Wern.)
5. Fakúszó békák (Dendrobates Wagl.)
6. Csücskösfejű békák (Ceratobatrachus Blgr.) ...

3000 béka vödörben
A kétéltűek fele ötven éven belül kihalhat
A kétéltűek fele ötven éven belül kihalhat
Digitális képgyűjtemény készül a Kárpát-medence élővilágáról
Nem vonulnak a békák a Fertőnél
Idén sem vonulnak a békák a Fertő tónál
Felmérik a morotvák élővilágát ...

Béka vagy varangy?
A béka bőre általában sima és nedves, a varangyé azonaban szárazabb és rücskös. Mindössze ennyi a különbség, mert igazából a varangy is béka.
A varangyok a szárazföldön élnek, szaporodni azonban állóvizekbe térnek.

A karmos béka kisebb halakkal táplálkozik. Nevét hátsó lábujjain lévő karmokról kapta, melyeknek szerepe van abban, hogy veszély esetén ezek segítségével kavarja fel az iszapot. Nem csak Dél-Amerikában, hanem Afrikában is élnek pipabékák.

Tavi béka >>
Az erdei béka a valódibéka-félék (Ranidae) családjába tartozó faj. A Rana nembe sokan már csak a kifejlett korban szárazföldi életmódot folytató, holarktikus elterjedésű (eurázsiai és észak-amerikai) ún. barna- vagy bajszosbékákat sorolják. A korábban szintén Rana-ként rendszerezett...

Lila béka (Nasikabatrachus sahyadrensis)
A lila béka (Nasikabatrachus sahyadrensis) a kétéltűek (Amphibia) osztályába a békák (Anura) rendjébe és a Nasikabatrachidae családjába tartozó Nasikabatrachus nem egyetlen faja.
Egyes rendszerek a seychelle-szigeteki békafélék (Sooglossidae) közé sorolják.

Kacagó béka
Karcsú sziréngőte
Latin neve: Siren lacertina
Rend: farkos kétéltűek
Család: sziréngőte-félék
Élőhely: Egyesült Államok délkeleti vidékein, tavakban, folyókban él
Testméret: 50-90 cm
Szaporodás: pete
Táplálkozás: növények, puhatestűek, rákok,férgek ...

Az erdei béka (Rana dalmatina), gyepi béka (Rana temporaria) és barna ásóbéka (Pelobates fuscus) nyomára sajnos nem sikerült akadnunk, de jelenlétük lehetséges.

Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)A Mátra ritka és védett kétéltű és hüllő fajai az alpesi gőte (Triturus alpestris), sárgahasú unka (Bombina variegata), erdei- és gyepi béka (Rana dalmatina, R. temporaria), foltos szalamandra (Salamandra salamandra).

Etetés: Hal, béka, teknős, rák, madár, rágcsálók, tojás, hús csíkok.
Terrárium: Minimum 200x100x100.
Talaj legyen homokkal kevert kavics. Helyezzünk a terráriumba köveket faágakat amelyek búvóhelyül szolgálhatnak. Helyezzünk a férőhelyére fürdőmedencét is.

A vizet párosodás után elhagyó fajok később már nem adnak hangot (a leveli béka kivételével), de a vízben maradó fajok nyáron is brekegnek. Jól úsznak, hallásuk és látásuk is kitűnő.
A Békák a sarki területeket kivéve az egész Földön elterjedtek.

A magasabb területekre jellemző a békák (Anura) közül a sárgahasú unka (Bombina variegata) és a gyepi béka (Rana temporaria). Az alföldre kilépő folyó hullámtéri, valamint mentett oldali erdőkben található az erdei- , és mocsári béka (Rana dalmatina, R. arvalis).

A kétéltűek közül a tarajos gőte (Triturus cristatus),a vöröshasú unka (Bombina bombina), és a leveli béka (Hyla arborea).
Madarak közül a ritka parlagi sas (Aquila heliaca).

"Állatkísérleteket egyedül élettanon végzünk; csoportonként hetente egy béka 1 éven keresztül; 30 gyakorlat vagyis 30 béka - ha jól számolom, 3 béka/fő. Ezen kívül csoportonként 1 nyuszi/év és az egész képzési idő alatt 1 patkány/fő.

Ragadozó, de étrendje változatos: kis rágcsálók (főleg egér), nyúl, madár, tojás, béka, földigiliszta, dög, rovar, gyümölcs. Magányos vadász, leginkább szürkületkor és éjszaka aktív. Pár rágással fogyasztja el zsákmányát, mert fogazata inkább az állat megragadására és széttépésére jó.

A sárgahasú unka és a gyepi béka elsősorban régi utak, mélyedések állandó vizű tócsáiban szaporodik. A Hegyalján megbújó kisebb lápok és mocsarak az alpesi tarajosgőte élőhelyei.

Hogyan komunikál az előző képen látható béka?
1 ultrahanggal
2 brekegéssel ...

A hegység montán régiójában szórványosan előforduló alpesi gőte (Triturus alpestris) a legkarakteresebb, veszélyeztetett Urodela-faj, aktív védelmére program indult. Az Anura-rend legjellemzőbb faja a gyepi béka (Rana temporaria), a hegylábakig mindenütt előfordul, ...

Felszínen lebegő haltetem vagy fenékre süllyedt döglött béka; egyik sem marad rejtve előtte; hamar akár csapatnyi teknős összegyűlik és éles karmaikkal, szarukávás állkapcsukkal szétmarcangolják, eltüntetik a maradékot.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Varangy, Kutya, Macska, Ebihal, Kecske?

◄ Batla   Békászó sas ►
 
RSS Mobile