Kezdőlap (Vízcsere)

 Akvárium 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vízcsere

Akvárium  Víz tulajdonságai  Vízibolha

Még a részleges vízcsere sem szabad, hogy drasztikusan megváltoztassa a víz gáz-és só összetételét. Erre a célra nem ajánlott állatlan vezetékes vizet használni, különösen, ha a hőmérséklet különbseég az új és a régi víz között több mint 2-3 °C.


A vízcsere mértéke és mennyisége függ többek között az adott akvárium méretétől, a betelepítettségének mértékétől, a benne élő halfajoktól,növények mennyiségétől (NO3 felhasználása) .

Vízcsere 2.0
Az akvarisztika rákfenéje a vízcsere. Kiszívni, kiönteni, visszatölteni. Fárasztó és unalmas feladat.

Vízcsere: több tekintetben nagyon fontos, hogy rendszeresen lecseréljük az akvárium vizének egy részét. Én hetente - az akvárium víz mennyiségéhez viszonyítva - kb 20 % vizet cserélek.

Vízcsere
Részleges vízcsere: A részleges vízcsere annyit tesz, hogy az akvárium vizének 1/3 lecseréljük friss vízzel.

Vízcsere a Nature Akvárium-ban
A vizet egy cső segítségével szívjuk le az akváriumból. Különböző méretű csövek használata megkönnyítheti a dolgunkat, az akvárium méretétől és az eltávolítandó víz mennyiségétől függően.

A vízcsere
A sikeres gondozás fontos eleme a hetenkénti rendszeres, 10 %-os vízcsere, a 3 hónapos bejáratási időszak letelte után. A vízcserét egyben a fenék tisztítására is használja fel.

Vízcsere
Elengedhetetlen a rendszeres vízcsere, halaink egészségének megőrzéséhez! Hetente célszerű cserélni 15-20%-ot.
Lakók betelepítése ...

Heti vízcsere 15-20% vagy 2 heti 30-50% az aktuális halmennyiségtől függően.

Rendszeres vízcsere.
Megfelelő szűrőrendszer alkalmazása.
A bomló anyagok eltávolítása.
A vízminőség rendszeres ellenőrzése.
Megfelelő élettér kialakítása.

Megoldás: részleges vízcsere, az új vizet megfelelően készítsük elő; kapcsoljuk a felületi szívóberendezést a szűrő elé; úgy állítsuk be a szűrő kifolyását, hogy felhasadjon az összefüggő vízfelszín.
3. Probléma: a víznek állott, rothadó szaga van.

Az ívást elősegíti egy nagyobb vízcsere, és a hőmérséklet megemelése. Íváskor egy előre megtisztított tereptárgyra rakják a narancssárga színű ikrákat, majd ha a kishalak kikeltek, akkor átszállítják azokat egy talajba ásott gödörbe.

hetente ajánlott/ mint a külső szűrők, valamint az akváriumban is gyakoribb vízcsere indokolt belső szűrő használata esetén. Ez a részleges vízcsere az akvárium méretétől függően 1-2 hetente javasolt.

Vízminőség esetében a leggyakoribb probléma a ritka vízcsere, illetve az alulszűrés miatti magas ammónia, nitrit, és nitrát szint. Ezeket technikai fejlesztéssel, és gyakoribb vízcserével lehet orvosolni.

Ugyanazokat az óvintézkedéseket kell megtenni, mint a halak esetében, hogy a víz minőségét elfogadható szinten tartsuk (szűrés, rendszeres vízcsere stb).

Mivel ezek gyantát tartalmazhatnak, ami szennyezi a medencét, többszöri vízcsere mellett ki kell főzni őket. A biztonság kedvéért bevonhatod műanyag lakkal.

Ha az oxigénhiánynak technikai oka van akkor súlyos esetben részleges vízcsere vagy a halak egy részének áttelapítése is szükségessé válhat.

Természetesen a garnélás akváriumokban is szükség van a rendszeres vízcserére. Tapasztalatok alapján előnyösebb a gyakori, kisebb vízcsere, kb. heti 10-15%-os.

Van amikor vízcsere sem kell, de van hogy az sem képes beindítani a corykat. Speciális halak, mindenképpen kísérletezni kell velük, hogy lehet eredményesen tenyészteni őket. Alapvetően szezonálisan ívó halakról van szó! ...

Ezek közül a perlon vattát érdemes minden szűrő takarításnál cserélni (Tehát kb. 1-2 havonta). Míg a kék szivacsot többször is fel lehet használni. Véleményem szerint ez addig használható, amíg el nem szakad. Elég néhányszor kinyomkodni a vízcserekor ...

Egy egy rosszul időzített vízcsere, túlzottan klóros vagy magas nitrát tartalmú csapvíz az összes növendéket órákon belül elölheti.

Védekezés ellene igen egyszerű. Kezelés: 1. A halak vízében 0,1-0,2g/m3 machalit-zöld,48 órán át, majd vízcsere. 2. 150g konyhasó 100 l vízben, 20 perces fürdetés. 3. 10g/m3 Xantakridin 24-48 órán át ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Akvárium, Szűrő, Hőmérséklet, Szűrés, Növények?

◄ Víz tulajdonságai   Vízibolha ►
 
RSS Mobile