Kezdőlap (Territórium)

 Akvárium 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Territórium

Akvárium  Terhességi folt  Tetra

territórium
Terület, felségterület.
Nemzetközi szócsalád a latin territorium (a város határa, a környező földek) nyomán, a terra (föld) szóból. terasz, terrakotta, terrárium, terrénum, terrier.


Valamennyi faj hímje ivadékgondozó, ezért őrzi az ívásra a maga számára kijelölt territóriumot (körletet).

A nagy szájában tűhegyes fogakat láthatunk, erről könnyen meggyőződhetünk, ha benyúlunk az akváriumba a hím territóriuma közelében... Létezik egy narancsos színváltozata (arany ocellatus), melynek alapszíne szép narancssárga.

Más halakkal igen békések, kivétel ez alól az ívási időszakuk. Ilyenkor féltve őrzik az ikra és a kikelt apróságok körüli territóriumot. Továbbá a saját tapasztalatom az, hogy a hím nem tűr meg még egy hímet az akváriumban.

A legtöbb sügér ragadozó, kedvelik a különböző lárvákat, kukacokat, vagy éppen a kisebb halakat, de természetesen akad közöttük növényevő is. Párzáskor területvédők és a territóriumukat ilyenkor agresszíven védelmezik.

A kísérletekben szereplő Astatotilapia burtoni afrikai bölcsőszájúhalak számára létfontosságú, hogy föl tudják mérni vetélytársaik erejét, és ennek alapján eldönthessék, mikor harcoljanak, és mikor meneküljenek inkább. A faj hímjei ugyanis vad küzdelmeket vívnak a ~okért a tavakban és a ...

Főleg akkor, ha olyan halakkal népesítjük be a "szobatavat", amelyek különböző vízszinteken élnek (pl. az aljzaton, a felszínen, stb.). A saját ~ú halak általában nyugisak, ezért az akvárium elnézegetése nyugtatólag hat az idegekre.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sügér, Akvárium, Élőhely, Hőmérséklet, Eleség?

◄ Terhességi folt   Tetra ►
 
RSS Mobile