Kezdőlap (Kémhatás)

 Akvárium 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kémhatás

Akvárium  Kékpajzsos páncélosharcsa  Kémiai összetétel

Kémhatás
Általában nem szükséges az akvárium pH-jának rendszeres ellenőrzése, a halakra veszélyes pH eltolódás csak túlzott megvilágítással, vagy a növényzet túlszaporodásával fordulhat elő, ilyenkor a víz túl lúgossá válik.


A víz kémhatása és pH-értéke
A pH-érték a víz semleges, lúgos vagy savas kémhatásának megjelölésére szolgál. A vegytiszta - semleges kémhatású - víz minden literében tízmilliomod gramm szabad hidrogén- (H-) ion van.

A kémhatás (pH érték)
A víz kémhatása mindig a savak ill. a lúgok jelenlététől függ, ennek alapján állapítják meg az u.n. pH értéket. Ha valamely víz pH 7,0 értékű, akkor semleges kémhatású, tehát nem savas és nem lúgos.

A kémhatás változtatása, a pH érték növelése, illetve csökkentése
A pH érték változtatására csak indokolt esetben lehet szükség. Normál körülmények között, díszakváriumban nem kell foglalkoznunk ezzel.

A víz kémhatása lehet semleges, savas, vagy lúgos. Semleges pH-ról akkor beszélünk, ha 1 liter vízben tízmilliomod, azaz 10-7 gramm szabad hidrogén (H) ion van. Ekkor mondjuk, hogy a víz pH értéke 7-es.

A víz ~a és keménysége: Ha a víz ~a megváltozik, vízcserét kell végezni. Az akvárium vizének optimális pH-ja fajtól függően 5-9.

Lágy és savanyú ~ú, növénnyel dúsan benőtt vizek lakója. Egyik legszebb trrópusi díszhalfaj. A hát vörösbarna, az oldalak alapszíne ezüstös aranysárga.

~uk enyhén savas, neutrális közeli értéket mutat: pH 6.5-7. Vezetőképességük 26-80 mikroszímens/cm, míg hőmérsékletük 26-31 °C közötti.

A víz tannin tartalma és más szerves sav tartalma igen magas, enyhén savas ~ú.

Ezt igen lágy, tőzegen keresztül filtrált 6, 5-6, 8 pH ~ú vízzel töltjük fel. Egy kis csomó növényt, mely lehet műnövény is, helyezzünk növényre, az ikrarakás céljára. A fiatal, tenyészérett állatokat ívatáshoz este rakjuk ki.

A víz ~a a benne lévő hidrogénionok számával arányos, azt mutatja meg, hányszor 1 gramm hidrogénion van egy liter vízben. Gyakorlatban: 1 liter semleges vízben 1 tíz milliomod (1/10000000 másképp 1/107 ) gramm szabad hidrogén van.

- Ezt az értéket a vízben oldott valamennyi savas és lúgos anyag együttesen szolgáltatja és összefoglalóan a víz ~ának megjelölésére, szolgál.

0 körül tartjuk a víz ~át. Ez végül is tartható állapot. Azt is el tudom képzelni, ...

Így, a Drop checker-rel a víz ~át mutatja ki. (Olyan, mint a kémia órán a lakmusz papír.) Ha a lámpa felkapcsolásánál ez a folyadék kék, majd 5 órával később zöld, akkor a beoldott CO2 mennyisége megfelelő! ...

Az ammónia bomlása során széndioxid és szerves savak képződnek, melyek csökkentik a víz ~át és keménységét.

Vizének hőmérséklete 24-29 °C, ~a 5,8-6,5 pH. Az erős fényt nem kedveli, akváriumát dúsan kell vízinövényekkel ültetni. Tenyésztéséhez a megfelelő körülmények biztosítása elengedhetetlen, de egy kis szerencse is kell.

4 cm-es testnagyságot elérő halfajtának az őshazája a Maláj-félsziget, Thaiföld és Kelet-Szumátra. A lágy és savanyú ~ú, 22-24 C fokos, tiszta vizet kedveli. Valamint a növénnyekkel dúsan beültetett akváriumot szereti.

Nem elég, ha csak az elpárolgott vizet pótolod csapvízzel, mert ez megkeményíti a vizet, és a halak korai halálához vezethet. Havonta egyszer érdemes ellenőrizni a víz keménységét és ~át.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Akvárium, Eleség, Növények, Hőmérséklet, Pontylazac?

◄ Kékpajzsos páncélosharcsa   Kémiai összetétel ►
 
RSS Mobile