Kezdőlap (Ikrarakás)

 Akvárium 

  » »
 
   

Ikrarakás

Akvárium  Ikrarács  Ikrázó fogasponty

Ikrarakás ztán a nőstényt kifogjuk a medencéből. A betta lárvák 18-30 óra alatt kelnek ki. A kelési idő a vízhőfok függvénye. További két napig a hím a habfészekből kieső és elúszó ivadékot még összeszedi, és visszaköpi a habfészekbe.


Ikrarakás:
Citromlazac
Tudományos név: Hyphessobrycon pulchripinnis ...

Az ikrarakás
Az ikrarakás komoly erőfeszítést jelent a nőstény számára. Utána pihenésre és bőséges táplálkozásra van szüksége, hogy visszanyerje aktivitását, s képes legyen egy újabb szaporodási ciklus véghezvitelére.

Ikrarakás után a hím megkezdi igen érdekes ikragondozását. Ez abból áll, hogy az üvegen levo ikrák alá rendszeresen visszatér és a farkúszójával vizet fecskendez az ikrákra, nehogy azok kiszáradjanak.

A 2, sőt 2 és fél óráig elhúzódó ívás folyamán a párzási - ikrarakási aktus harmincszor, sőt olykor ötvenszer is végbemegy.

Ha kevesebb, úgy egy-két kezdeti próbálkozás után az ikrarakás elmarad. Az ikrával telt nőstény körülúszkálja a hímet, majd a szájukkal a víz felszíne felé, arra 60-70 fokos szögben helyezkednek el az ívásra kiválasztott hely alatt.

Egy kis csomó növényt, mely lehet műnövény is, helyezzünk növényre, az ikrarakás céljára. A fiatal, tenyészérett állatokat ívatáshoz este rakjuk ki. Viselkedésük pár perc múlva elárulja, hogy jól érzik- e magukat.

Az elevenszülő fogaspontyok szaporodásmódja eltér a halakra jellemző ikrarakástól. Az elevenszülő fogaspontyok hímjeinek farok alatti úszója jellegzetes termékenyítési szervvé alakult, amelyet gonopódiumnak nevezünk.

Az ikrarakást követően a szülők hámváladékot termelnek, mely táplálék gyanánt szolgál ivadékaiknak az első hetekben. A kishalak 52 óra alatt kelnek ki. A szülők kiszedik őket a burokból és egy kiszemelt helyre szállítják.

Az ikrarakás a medence alján történik. A párzásra kész nőstény ilyenkor állát a hím oldalához dörzsölgeti, s a hím a testét meggörbítve felkészül a megtermékenyítésre.

Az ikrarakás és a megtermékenyítés egy lapos berendezési tárgyon történik. Amikor az ikrák kikeltek a szülők átviszik a lárvákat egy üregbe. 8-9 nap után a fiatal halak szabadon úsznak.

A tenyészpárt párzás/ikrarakás után el kell távolítani mert kannibalizmus veszélye áll fennt. Ívás során ennek kicsi az esélye. Az ikrák várható száma:4-500. A víz legyen 26 fokos. A lárvák 18-24 óra alatt kelnek ki.

A párt az esti órákban tegyük át a medencébe, hogy másnap nyugodtan hozzáláthassanak az ikrarakáshoz. Ívás után távolítsuk el az ívatómedencéből a tenyészállatokat. Az ivadékok 48 óra alatt kelnek ki és a 4-5. napon már el is úsznak.

Gondok:Az ikrarakás ideje 2 naptól 2 hétig is húzódhat. A kezdő akvaristák nem biztos, hogy meg tudják teremteni ezeket a körülményeket.
S most vissza Ati problémájához és a sikeres ikráztatás kidolgozásához! ...

Lásd még: Lásd még: Akvárium, Ivadék, Eleség, Pontylazac, Hőmérséklet

Akvárium  Ikrarács  Ikrázó fogasponty

 
RSS Mobile