Kezdőlap (Ikrarakás)

 Akvárium 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ikrarakás

Akvárium  Ikrarács  Ikrázó fogasponty

Ikrarakás ztán a nőstényt kifogjuk a medencéből. A betta lárvák 18-30 óra alatt kelnek ki. A kelési idő a vízhőfok függvénye. További két napig a hím a habfészekből kieső és elúszó ivadékot még összeszedi, és visszaköpi a habfészekbe. A lárvák kelésétől számított 3.


Ikrarakás:
Citromlazac
Tudományos név: Hyphessobrycon pulchripinnis ...

Az ikrarakás
Az ikrarakás komoly erőfeszítést jelent a nőstény számára. Utána pihenésre és bőséges táplálkozásra van szüksége, hogy visszanyerje aktivitását, s képes legyen egy újabb szaporodási ciklus véghezvitelére.

Az ikrarakást mindig látszatpárzások vezetik be, aminek során a hím átkulcsolja, egész testével körülöleli a nőstényt, majd egymásba fonódva lassan néhányszor körbefordulnak.

Ikrarakás után a hím megkezdi igen érdekes ikragondozását. Ez abból áll, hogy az üvegen levo ikrák alá rendszeresen visszatér és a farkúszójával vizet fecskendez az ikrákra, nehogy azok kiszáradjanak. Ezt 20-30 percenként megismétli mindaddig, amíg a kikelt kishalak a vízbe nem potyognak (28-30 óra).

A 2, sőt 2 és fél óráig elhúzódó ívás folyamán a párzási - ~i aktus harmincszor, sőt olykor ötvenszer is végbemegy.
Az ~ befejeződése után a nőstényt óvatosan fogjuk ki a szaporítómedencéből, mert jelenléte zavarná a hímre háruló ikraőrzést.

Ha kevesebb, úgy egy-két kezdeti próbálkozás után az ~ elmarad. Az ikrával telt nőstény körülúszkálja a hímet, majd a szájukkal a víz felszíne felé, arra 60-70 fokos szögben helyezkednek el az ívásra kiválasztott hely alatt.

Egy kis csomó növényt, mely lehet műnövény is, helyezzünk növényre, az ~ céljára. A fiatal, tenyészérett állatokat ívatáshoz este rakjuk ki. Viselkedésük pár perc múlva elárulja, hogy jól érzik- e magukat.

Az elevenszülő fogaspontyok szaporodásmódja eltér a halakra jellemző ~tól. Az elevenszülő fogaspontyok hímjeinek farok alatti úszója jellegzetes termékenyítési szervvé alakult, amelyet gonopódiumnak nevezünk.

Az ~t követően a szülők hámváladékot termelnek, mely táplálék gyanánt szolgál ivadékaiknak az első hetekben. A kishalak 52 óra alatt kelnek ki. A szülők kiszedik őket a burokból és egy kiszemelt helyre szállítják.

Az ~ a medence alján történik. A párzásra kész nőstény ilyenkor állát a hím oldalához dörzsölgeti, s a hím a testét meggörbítve felkészül a megtermékenyítésre. Az ölelés csak néhány másodpercig tart, a nőstény kiengedi az ikrákat, es a hím azonnal meg is termékenyíti azokat.

A tenyészpárt párzás/~ után el kell távolítani mert kannibalizmus veszélye áll fennt. Ívás során ennek kicsi az esélye. Az ikrák várható száma:4-500. A víz legyen 26 fokos. A lárvák 18-24 óra alatt kelnek ki.

A párt az esti órákban tegyük át a medencébe, hogy másnap nyugodtan hozzáláthassanak az ~hoz. Ívás után távolítsuk el az ívatómedencéből a tenyészállatokat. Az ivadékok 48 óra alatt kelnek ki és a 4-5. napon már el is úsznak.

Gondok:Az ~ ideje 2 naptól 2 hétig is húzódhat. A kezdő akvaristák nem biztos, hogy meg tudják teremteni ezeket a körülményeket.
S most vissza Ati problémájához és a sikeres ikráztatás kidolgozásához! Azt már tudjuk milyen problémával küzd ATI, jöjjön a megoldás! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Akvárium, Ivadék, Eleség, Pontylazac, Hőmérséklet?

◄ Ikrarács   Ikrázó fogasponty ►
 
RSS Mobile